DIMARTS, A LES 23.25

L'"amazonització" del consum i l'obsolescència programada, a "Valor afegit"

Demà, a les 23.25, "Valor afegit" debatrà sobre la sostenibilitat del model de la multinacional americana Amazon. El programa d'economia de TV3, dirigit i presentat per Albert Closas, també tractarà els temes de l'obsolescència programada i la falta d'estudiants en carreres d'informàtica.

Abans, a les 21.55, TV3 recupera a "Sense ficció" el documental de Cosima Dannoritzer "Comprar, llençar, comprar". El llargmetratge parla de la història secreta de l'obsolescència programada i presenta l'anàlisi i l'opinió de economistes, dissenyadors i pensadors que proposen vies alternatives per salvar l'economia i el medi ambient.

L'"amazonització" del consum

Amazon i el comerç electrònic amenacen de col·lapsar la mobilitat a les ciutats, i també el negoci de molts botiguers. L'exigència que cada consumidor tingui el seus productes a casa seva i a l'hora desitjada comença a ser insostenible. A la vegada, el comerç tradicional pateix algunes estratègies i tàctiques massa agressives de la multinacional americana. "Valor afegit" visita la seu a Espanya per saber els seus arguments.

Obsolescència programada... i desitjada

El 92% dels europeus creu que els productes estan fabricats per no durar, el que es coneix com "obsolescència programada", que obliga a comprar constantment nous productes. La Comissió i el Parlament europeus treballen en legislacions que exigeixin més responsabilitats als fabricants. Però en els darrers temps, sobretot amb l'eclosió dels mòbils i les xarxes socials, ha emergit un nou fenomen: l'obsolescència "desitjada" pels mateixos consumidors, a la recerca del model més nou i amb més prestacions.

Informàtica per a tothom

S'analitza per què les carreres de ciències, i sobretot matemàtiques, tenen encara tan poc atractiu entre les estudiants, malgrat que tenen sortides professionals millors que molts altres estudis universitaris.

tv3.cat/valorafegit

facebook.com/valorafegitTV3

twitter.com/valorafegitTV3

Anar al contingut