Dijous, a les 23.45

L'actriu Maria Rodríguez Soto, protagonista d'"Els dies que vindran", a "Quan arribin els marcians"

Demà, a les 23.45, TV3 emetrà un altre capítol de "Quan arribin els marcians", el programa cultural en forma de càpsula del temps que s'envia a l'espai amb l'esperança que un dia algú la trobi i entengui els humans. El despoblament del món rural, la gentrificació de la ciutat de Barcelona i l'actriu Maria Rodríguez Soto, protagonistes d'un nou capítol marcià

El despoblament del medi rural és un fenomen en creixement constant. A Catalunya, el 10% de la població viu en el 73% d'un territori que s'ha de mantenir viu perquè en depèn la sostenibilitat de tots nosaltres. De despoblament i la necessitat de revertir-lo parlen en aquest reportatge l'escriptora i veterinària de camp María Sánchez, que ha escrit "Tierra de mujeres", un homenatge al medi rural i les dones que l'han mantingut viu, malgrat haver estat invisibilitzades. També en parla el cineasta Oliver Laxe, que ha dirigit "O que arde", ambientada a la Galícia rural i que va ser premiada a la darrera edició del Festival de Cinema de Canes. El geògraf de la Fundació Món Rural aporta les claus tècniques del despoblament i la seves solucions i visitaran el poble de Mont-ral, a l'Alt Camp, on la reobertura de l'Escola del Bosc, després de 18 anys tancada, ha contribuït decisivament a la revitalització de la zona.

Turistificació, gentrificació, especulació, expulsió. Tots aquests conceptes s'han convertit en centrals en el debat sobre Barcelona. La realitzadora Laura Álvarez signa "City for sale", un documental estrenat al festival DOCS BARCELONA que es podrà veure als Cinemes Girona fins al 27 de juny i que acosta els espectadors a la intimitat de diverses víctimes de la pressió turística i immobiliària que viuen al districte de Ciutat Vella. El músic i guionista Pol Rodellar passa comptes amb la Barcelona "hipster" a "Carrer Parlament", una sàtira de la ciutat que vol ser la més moderna. I a l'assaig "La ciutat interrompuda", el crític literari Julià Guillamon fa un retrat de la Barcelona dels últims 40 anys a partir de com la literatura ha parlat de la ciutat. Els efectes d'aquesta crisi s'escampen del centre als afores de la ciutat: ho asseguren els membres del col·lectiu de joves Maletas Viejas, de la Trinitat Vella, que fan cultura reivindicant la perifèria.

Els marcians han trobat un espècimen femení singular, Maria Rodríguez Soto, una terrícola a qui li va sortir feina perquè estava embarassada. El procés de gestació real de l'actriu va servir de motor i de fil conductor de la pel·lícula "Els dies que vindran", una història de ficció sobre una parella que espera un fill. El film, dirigit per Carlos Marques-Marcet, va guanyar cinc premis a l'últim Festival de Màlaga, entre aquests, el de millor pel·lícula i el de millor actriu per a Maria Rodríguez Soto. Els marcians tenen debilitat pels nadons com el de la Maria, fins al punt que estan disposats a quedar-se'l, a canvi d'un preu raonable.

Per acabar el programa, la secció "Cap de setmana a la Terra" fa un seguit de propostes culturals perquè, si els marcians aterren avui mateix, puguin triar. Aquesta setmana, les propostes són: el festival Internacional de Teatre de Tarragona: el Barcelona Creative Commons Film Festival; el concert celebració 10 anys "Carne Cruda", a Razzmatazz a Barcelona, i (a)phònica, a Banyoles.

"Quan arribin els marcians" és un planeta en si mateix, és un lloc des d'on es pregunta per què passen les coses que passen i la gent fa el que fa. I n'estem convençuts: la cultura està a tot arreu.

tv3.cat/marcians

twitter.com/marciansTV3

instagram.com/marciansTV3

facebook.com/marciansTV3

Anar al contingut