L'abús de poder, a "Quan arribin els marcians"
L'abús de poder, a "Quan arribin els marcians"
Dilluns, a les 23.55

L'abús de poder, a "Quan arribin els marcians"

Dilluns, a les 23.55, TV3 emetrà un altre capítol de "Quan arribin els marcians", el programa cultural en forma de càpsula del temps que s'envia a l'espai amb l'esperança que un dia algú la trobi i entengui els humans. L'abús de poder exercit a través de l'assetjament sexual, el monopoli de la veu pública i l'humorista i escriptor Pepe Colubi, protagonistes d'un nou capítol marcià

L'assetjament sexual és tot sovint un dels mecanismes mitjançant el qual s'exerceix l'abús de poder. Un exemple públic és el cas de Nevenka Fernández, que va guanyar el primer judici per abús sexual a Espanya contra qui va ser l'alcalde de Ponferrada, Ismael Álvarez, quan ella n'era regidora. Vint anys després, el cas s'ha explicat a la sèrie documental "Nevenka" i al reportatge s'entrevista la directora, Isabel Sánchez-Maroto. L'escriptora Emma Cline ha agafat un altre cas real, el del magnat cinematogràfic Harvey Weinstein, per escriure "Harvey", una ficció en què imagina com van ser les hores prèvies a la sentència del seu judici. A la novel·la "Les coses humanes", Karine Tuil parla de l'abús sexual des del punt de vista de la víctima i també de l'agressor; en aquest cas, un home jove que, de la família, no només n'ha heretat la riquesa econòmica, sinó també una manera de fer depredadora. I tot just s'ha encetat el cicle "#Jotambé", organitzat per la Sala Beckett i la Universitat Oberta de Catalunya, que busca identificar les violències de gènere i oferir eines per erradicar-les. Algunes propostes teatrals que es podran veure dins del cicle són "Sandra", de Daniela Feixas, o "Sota la neu", d'Anna Llopart.  

L'humorista i escriptor Pepe Colubi filosofa amb un marcià transmutat en escopinya sobre que prescindibles que són alguns humans damunt de la capa de la Terra, sobre l'humor i la importància de la música per sobreviure. També sobre el seu "alter ego" "Pipi", protagonista de la seva novel·la "Dispersión". Són un home i una escopinya ben avinguts, però no hi haurà final feliç.

És molt probable que el que els marcians sàpiguen de la Terra els ho hagi explicat un home. Gairebé sempre, els homes són els que decideixen de què es parla, com se'n parla i qui en pot parlar. Però, com seria el món si també l'expliquessin les dones? La periodista Montse Virgili respon aquesta pregunta amb "Les dones i els dies", el programa que dirigeix i presenta a Catalunya Ràdio on les dones tenen la paraula. Desirée Bela-Lobede, escriptora, activista antiracista i afrofeminista, publica "Minorías. Historias de desigualdades y valentía": un recull de converses molt íntimes amb una desena de dones que expliquen realitats travessades per l'estigmatització i la discriminació. "X: la sèrie", el programa creat per les actrius Mònica Barrio i Marina Congost Nogué, que s'emet al 33, ataca l'heteropatriarcat fent servir l'humor. I la periodista i escriptora Cristina Fallarás desafia el relat de l'Església a la novel·la "El evangelio según María Magdalena", on, des del feminisme, explica els orígens del cristianisme a través del testimoni de Maria Magdalena.  

Per acabar el programa, la secció "Cap de setmana a la Terra" fa un seguit de propostes culturals perquè, si els marcians aterren avui mateix, puguin triar. Aquesta setmana, les propostes són les següents: el BCN FILM FEST, a Barcelona; "Bogumer (o fills de Lunacharski)", Cia. Vero Cendoya, al Mercat de les Flors de Barcelona; Cabaret "Save the circus" a la Carpa Revolució de Sant Pere de Ribes per celebrar el Dia Mundial del Circ i el Concert d'Elisabeth Roma i Rita Payés, al Festival Jazz BCN, a la Sala Barts de Barcelona.

"Quan arribin els marcians" és un planeta en si mateix, un lloc des d'on tothom es pregunta per què passen les coses que passen i la gent fa el que fa. I n'estem convençuts: la cultura és a tot arreu.

tv3.cat/marcians
twitter.com/marciansTV3
instagram.com/marciansTV3
facebook.com/marciansTV3
Anar al contingut