Diumenge, a les 10.40h

La vida a l'hospital de Gambo, a Etiòpia, a "Signes dels temps"

Diumenge, a les 10.40h, "Signes dels temps", presentat i dirigit per Montserrat Esteve, entrevista entrevista el pediatra català Iñaki Alegria Coll

Fa 12 anys que lluita per salvar vides a l'Hospital General Rural de Gambo, a Etiòpia. L'ONG Mans Unides l'ajuda a finançar un projecte maternoinfantil per reduir la mortalitat de les mares gestants i els nadons

El pediatre cooperant Iñaki Alegria, coordina l'Hospital General Rural de Gambo, en un zona agrícola de difícil accés, al sud d'Etiòpia, a 245 quilòmetres de la capital, Addis Abeba. L'Iñaki diu que allà viu "una emergència continuada, dia i nit". El personal sanitari ha de fer front a diverses epidèmies, com el xarampió, la tuberculosi o la bronquiolitis, unes malalties que causen morts que aquí son evitables. "A Etiòpia, hi ha escassetat de recursos tan bàsics com l'oxigen." Un recurs que aquí sembla que ragi d'una aixeta, i allà és escàs i complicat de maniobrar".  
  
La transformació de l'hospital 
 
Al començament, l'hospital va ser una leproseria construïda per religioses i religiosos catòlics. Al voltant hi van fer cases, on viuen persones que han patit la lepra i son rebutjades per les seves famílies. Avui, l'hospital atén malalts de lepra que venen d'arreu del país. Iñaki Alegria ha fet una transformació de l'hospital, que va dirigir quan estava a punt de tancar per falta de recursos, i l'ha convertit en un centre de referència per una població rural extremadament pobra. La lluita d'aquest metge continua sent salvar vides. A més ha volgut que l'hospital el dirigeixen professionals sanitaris etíops.   
  
Mans Unides 
 
A Etiòpia, la mortalitat infantil és elevada. Les mares no posen nom als seus nadons fins que fa una setmana que sobreviuen. També milers de mares perden la vida en el part. Gràcies a l'ONG de Catòlica, Mans Unides, a l'hospital de Gambo està en marxa un projecte pioner per oferir recursos sanitaris a les mares i impedir que morin en el part, i salvar els seus fills i filles. Alegria diu que "cap mare ha de perdre la vida per donar a llum i cap nen ha de néixer mort o ha de perdre la vida en el moment de néixer". El projecte també s'estén a àrees allunyades de l'hospital, en què una llevadora farà visites a domicili i atendrà els parts, i els més complicats s'atendran a l'hospital.  
  
"El mateix dia que jo vaig néixer, a Barcelona, van néixer nens i nenes a Etiòpia. Molts d'aquest infants ja no hi són. S'han mort pel simple fet de néixer en una zona rural del sud, com és Gambo. Això és el que no volem permetre. Són víctimes innocents. I són morts evitables", afirma Iñaki Alegria. Davant la falta d'oxigen, diu que es troben que han de treure l'oxigen d'un nen o una nena per posar-li a un altre que arriba en pitjors condicions. Facilitar oxigen a aquest hospital és urgent, però enviar-lo a Etiòpia és molt car, s'hauria de comprar allà. L'Iñaki va fundar l'ONG Alegria sense Fronteres, per on es pot canalitzar també l'ajuda, a més de Mans Unides, que fa anys que desenvolupa projectes en el país etíop. En dona testimoni aquest metge, que aquest any és la cara visible de la campanya de l'ONG a Catalunya, per combatre les desigualtats. "Volem que tots els nens i nenes tinguin una educació però per això han d'estar vius." 
  
La força de la fe 
 
"En el meu cas, la fe en Déu em dona forces i estabilitat emocional per tirar endavant cada dia. Vivim emocions extremes, en què passes de l'alegria extrema a la tristor extrema." Escriure també l'ajuda. Iñaki Alegria és autor de diversos llibres. Fa poc ha publicat "En primera línea continua: una pandemia entre epidèmies", de l'editorial Caligrama. 
                                                        
El programa  
 
"Signes dels temps" és un dels programes més veterans de TV3, amb 37 anys d'emissió. Actualment està dirigit i presentat per la periodista Montserrat Esteve Mallofré. Agustí Vila és el realitzador; Imma Segarra Leal, la productora; Joan Grané Terrades, l'ajudant de realització; Sílvia Rodríguez Morató és a la producció; Eulàlia Tort Brodó i Lourdes Rojas Planas a la redacció i Àngels Serres Créixams a la documentació.   
 
El programa vol ser un espai de reflexió obert i pròxim sobre l'actualitat de l'Església catòlica, amb protagonistes d'aquí i d'arreu del món que treballen per defensar els drets humans, la cultura de la pau i la no-violència, l'espiritualitat, la justícia social i la sostenibilitat del planeta. "Signes dels temps" tracta temes pròxims a la realitat quotidiana, tenint en compte els valors cristians, i posa en valor el sentit de la vida religiosa en una societat cada cop més secularitzada. A més, amplia la mirada cap a l'ecumenisme, el diàleg interreligiós i la saviesa de les tradicions. 
 
 
Anar al contingut