Dimecres, a les 23.20

La vellesa, a "Quan arribin els marcians"

Demà, a les 23.20, TV3 emetrà un altre capítol de "Quan arribin els marcians", el programa cultural en forma de càpsula del temps que s'envia a l'espai amb l'esperança que un dia algú la trobi i entengui els humans. La pandèmia ha fet encara més palès que, en la nostra societat, la gent gran no ocupa el lloc que es mereix. Si tothom hi vol arribar, per què es gira l'esquena a la vellesa?

Un dels col·lectius més damnificats en aquesta crisi múltiple ha estat el de la gent gran. Milers d'ancians han mort sols en residències i hospitals, cosa que evidencia la incapacitat del sistema per garantir el dret a una vellesa digna. Els marcians no ho entenen: si tots els humans hi volen arribar, per què giren l'esquena a la vellesa? Ho pregunten a la filòsofa catedràtica d'Ètica Adela Cortina, a la "cantaora" cordovesa María José Llergo, a la fotògrafa Laura Abad i a membres de la cooperativa d'habitatge sènior Walden XXI. 

Què es pot fer per a la gent gran? Aquesta és una pregunta que durant la pandèmia es va formular Sol Picó, i es va dedicar a muntar vídeos per ajudar-los a fer una mica d'exercici. També s'ho va demanar l'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà i va engegar el projecte "Cançons per la gent gran". I l'Ateneu Popular 9 Barris fa temps que s'ho pregunta i té en marxa el projecte "El Gran Circ". No han pogut fer el taller presencial, però l'han mantingut a la xarxa perquè, com diuen, una bona estona de circ potser evita algun medicament.

Als 84 anys, l'escriptor valencià Manuel Vicent ha plantat cara al coronavirus presentant la novel·la "Ava en la noche", una història que reflecteix el contrast entre el "glamour hollywoodiense" dels anys 50 i 60 amb el Madrid sota la dictadura franquista. No l'ha pogut compartir encara amb els lectors, però sí amb Begoña Garcia Pla en una conversa.

Marina Capdevila té una musa: la seva àvia. Aquesta pintora, muralista i il·lustradora fa sempre protagonistes la gent gran en actitud vital, menjant-se la vida a queixalades.

Per acabar el programa, la secció "Cap de setmana a la Terra" fa un seguit de propostes culturals perquè, si els marcians aterren avui mateix, puguin triar. Aquesta setmana, les propostes són les següents: Festival Poesia i +, a diverses poblacions del Maresme; el Terrassa Arts Escèniques, a diversos espais de Terrassa; el Festival En Veu Alta, a diverses poblacions del Penedès i el Priorat i l'exposició "No em sents", de Nalini Malani, a la Fundació Miró, a Barcelona.

"Quan arribin els marcians" és un planeta en si mateix, un lloc des d'on tothom es pregunta per què passen les coses que passen i la gent fa el que fa. I n'estem convençuts: la cultura és a tot arreu.

tv3.cat/marcians

twitter.com/marciansTV3

instagram.com/marciansTV3

facebook.com/marciansTV3

Anar al contingut