Vacunes, demà, a "Quèquiom"
Vacunes, demà, a "Quèquiom"
Demà, a les 22.10

La vacunació i el cub de Rubik, en la primera sessió doble de tornada de "Quèquicom"

Demà, dimecres 30 de setembre, a les 22.10, el 33 comença temporada d'emissions dels reportatges de "Quèquicom", el programa de divulgació científica, dirigit per Jaume Vilalta. En aquesta represa, s'emetrà el reportatge "Vacunes: combatent la diftèria", que explica com es fan les vacunes, i parla dels pros i contres de la vacunació. Tot seguit, a les 22.40 i en una sessió doble, es podrà veure "La genialitat del cub de Rubik", aquest trencaclosques mecànic, icona d'intel·ligència, que hi ha joves que fan a cegues, amb una sola mà o en menys de 10 segons.

En la sessió doble de "Quèquicom" d'aquest dimecres es podran veure els reportatges següents:

"Vacunes: combatent la diftèria" (a les 22.10)

El 27 de juny del 2015, un nen d'Olot de 6 anys mor de diftèria. No estava vacunat per decisió dels seus pares, que, per altra banda, no van poder interpretar els símptomes d'una malaltia ja eradicada aquí i van trigar a dur-lo a l'hospital. El pediatre ho va diagnosticar a l'instant, però la toxina diftèrica ja estava atacant òrgans vitals. El sèrum antitoxina era urgent, però ni la Unió Europea, ni l'OMS, ni els EUA en tenien reserves. Quan el sèrum va arribar de Rússia ja era tard. "Quèquicom" explica què és la diftèria, com se n'obté la vacuna i el paper de la vacunació en relació amb la immunitat de grup. També resol dubtes sobre els adjuvants i els possibles efectes adversos d'una vacuna. 

"La genialitat del cub de Rubik" (a les 22.40)

La Berta és una noia de només 14 anys que el maig del 2016 es va proclamar campiona d'Espanya absoluta amb la resolució de quinze cubs a cegues en 56 segons, el segon més bon resultat mundial d'aquesta modalitat. Al juliol del mateix any, a més, va guanyar el campionat d'Europa absolut de velocitat a cegues, amb una marca de 30 segons i 40 centèsimes. I, per si no n'hi ha prou, sense tapar-se els ulls és capaç de fer el cub en 14 segons i, la piràmide, en 7. El seu repte és ser la primera dona del món que resolgui el cub a cegues en menys de 30 segons. A banda de les competicions, la Berta fa tallers de tant en tant a les escoles per introduir els alumnes al món del Rubik i transmetre'ls la seva motivació.

"Quèquicom", el programa de divulgació científica del 33, s'emet cada dimecres a les 22.10.

tv3.cat/quequicom
facebook.com/quequicom
@quequicom33

Anar al contingut