La tensió entre mons diferents, a la coproducció de TV3 "Suro", òpera prima de Mikel Gurrea

Es roda la coproducció de TV3 "Suro", primer llargmetratge de Mikel Gurrea. Vicky Luengo i Pol López encapçalen un repartiment que completen tant actors no professionals com llevaires i treballadors del bosc provinents de comarques com l'Alt Empordà, el Baix Empordà, la Selva o el Maresme.

El passat 19 de juliol va començar el rodatge i s'allargarà fins al 19 d'agost d'enguany en diferents localitats de l'Empordà. A punt de tenir el primer fill, l'Elena i l'Ivan decideixen deixar la ciutat i traslladar-se al bosc per reactivar l'explotació de suro que ella ha heretat.

"Allò que era una visió comuna de què veníem a fer aquí, es converteix, de mica en mica, en dues visions que es van oposant. La tensió al bosc, la tensió a casa, entre ells i els treballadors, també, un estiu molt calorós, amb sequera, amb risc d'incendis, com passa aquí... va tensionant la pel·lícula fins que arriba a un clímax", explica el director Mikel Gurrea, que afronta el seu primer llargmetratge.

"Suro" pivota sobre la tensió entre el que és de dintre i el que ve de fora, entesa com la tensió entre locals i forans, però sobretot entesa com a conflicte entre el que pensem i el que finalment fem; entre el que projectem i el que materialitzem; en definitiva, entre el que som i el que deixem veure.

"Decideixen fer un canvi de vida, anar a un altre entorn, un altre món, amb unes altres lleis, amb una altra política, una altra manera de viure la natura, amb moltes diferències respecte d'on ell es trobava i es veurà si s'adapta, o no i de quina manera ho fa", comenta Pol López, un dels rostres del "Polònia" i també un dels actors més ben considerats i reconeguts del panorama teatral català.

"El personatge femení està molt ben escrit i tenia moltes ganes, quan el vaig llegir, d'explicar aquesta història. El vaig llegir d'una tirada, em vaig emocionar molt llegint-lo i dona gust. El Mikel és un director extraordinari, n'estic aprenent molt i té una manera de dirigir molt interessant. Està fent una cosa molt concreta que s'allunya molt del que jo havia fet abans", explica Vicky Luengo, una de les actrius amb més projecció a casa nostra.

Al costat de Vicky Luengo i Pol López, el repartiment el completen tant actors no professionals com llevaires i treballadors del bosc provinents de comarques com l'Alt Empordà, el Baix Empordà, la Selva o el Maresme, que s'han incorporat a la producció després d'un llarg procés de càsting realitzat durant un any i mig per tot el territori català.

"Em venia de gust confrontar aquesta parella de ciutat que venen a un lloc que ja funciona i que té la seva manera de funcionar. Per tant ells dos sí que són actors (Vicky Luengo i Pol López), però la resta són persones reals, tan reals com l'entorn", destaca Gurrea.

"Suro" és un film de les productores catalanes Lastor Media i Malmo Pictures amb la col·laboració de l'empresa basca Irusoin. Signa el guió de "Suro" el mateix Mikel Gurrea, amb Francisco Kosterlitz com a coguionista. L'equip tècnic el conformen, entre d'altres, el director de fotografia Julián Elizalde -responsable de projectes com "Con el viento" o "Todos mienten"-, la muntadora Ariadna Ribas -col·laboradora habitual del cineasta Albert Serra-, o el dissenyador de so Xanti Salvador -autor de films com "La trinchera infinita", "Handia", o "Loreak".

El projecte compta amb un llarg recorregut en laboratoris de desenvolupament, com el Sam Spiegel Film Lab, ha participat en mercats de festivals i ha rebut premis, entre els quals destaca el premi al millor projecte a la residència artística Ikusmira Berriak del Festival de Sant Sebastià.

"Suro" té el suport de l'ICEC; l'ICAA; EiTB i Media Creative Europe.

tv3.cat/ficcioicinema

Anar al contingut