Òscar Fernández i Elisenda Carod entrevisten Toni Espinal en l'edició de "La tarda de Catalunya Ràdio" al Garden Ampans. Foto Ampans

"La tarda de Catalunya Ràdio" descobreix els projectes d'Ampans en un programa especial des de Santpedor

"La tarda de Catalunya Ràdio" d'aquest divendres ha tingut lloc des de Garden Ampans, a Santpedor, que és una de les empreses d'economia social que té l'entitat. Òscar Fernández i Elisenda Carod han entrevistat el director general d'Ampans, Toni Espinal, que ha explicat la diversitat de projectes de la fundació i ha declarat que és el seu "projecte de vida, després de 30 anys" de vinculació.

"La tarda de Catalunya Ràdio" s'ha endinsat avui en la realitat d'Ampans, que des del 1965 treballa per aconseguir una societat més amable amb les persones. Al marge dels continguts habituals, Òscar Fernández i Elisenda Carod han entrevistat el director general de la fundació, Toni Espinal, que ha definit l'objectiu principal de l'entitat: "La nostra feina és que les persones amb discapacitat siguin ciutadans igual que la resta." En aquest sentit, ha especificat que "acompanya al voltant de 3.000 persones i treballa amb més de 1.000" d'edats que van "des dels infants fins a més de 90 anys". També ha explicat que "dona feina a 250 persones amb discapacitat i a 50 amb risc d'inclusió", al marge d'haver facilitat l'ocupació també a 195 persones en empreses externes.  

Òscar Fernández i Elisenda Carod també han fet incís en els projectes d'arquitectura social d'Ampans, i més concretament en el nou edifici que es començarà a construir aquest setembre al barri manresà de La Parada, concebut per ser més amable per als residents i per a tot l'entorn, amb predomini dels espais verds. N'ha parlat Rafael Aranda, arquitecte de l'estudi olotí RCR, que es fa càrrec del projecte, i Janeta Camps, directora dels serveis de llars residència d'Ampans. Està pensat per a 60 persones i comptarà amb diverses aules de formació a la planta baixa. També ha aportat el seu testimoni a "La tarda de Catalunya Ràdio" Conxita Rodríguez Orgaz, mare de la Núria, que viu en una llar d'Ampans de divendres a dilluns i va al taller ocupacional cada dia. "La Núria està encantada", ha explicat, a més de puntualitzar que la seva relació amb la fundació és de 33 anys.  

Sobre els projectes d'inserció laboral d'Ampans n'ha parlat Marta Milian, la responsable de Persones del Centre Especial de Treball de l'entitat. "Per a les persones és molt més que una feina. Té un valor integrador a escala social molt potent", ha aclarit. Una idea que ha confirmat Laura Estrada, treballadora al Garden que ha acollit el programa: "Tinc un ambient adient i uns companys que som com una família. És una ajuda emocional molt important", ha dit.  

Al marge de la feina directa, la fundació Ampans també facilita la inserció laboral a través d'altres empreses, com Maxion Wheels. El seu director de Recursos Humans, Josep Maria Esquius, ha dit que ja fa temps que eren conscients que, "en els processos industrials, les tasques auxiliars les podien fer persones amb discapacitat", i van engegar la col·laboració amb la fundació el 2019. És en aquest context que van incorporar Juan Luis Reyes, que també ha atès el programa. Finalment, Marc Oriola, estudiant d'un itinerari Formatiu Específic d'Ampans, ha explicat la importància de poder disposar d'aquesta sortida acadèmica on, al marge de l'ofici, també es tracten a fons "les habilitats socials". 

Ampans també ha rebut la felicitació en forma de missatge d'un dels santpedorencs més il·lustres, l'entrenador del Manchester City, Pep Guardiola, que ha agraït a l'entitat la seva tasca de suport a les persones amb dificultats. 

 

Anar al contingut