La situació del planeta, a fons, amb els enviats especials de Catalunya Ràdio al pol nord i al pol sud

Catalunya Ràdio inicia aquesta setmana una comparativa de la situació als dos extrems de la terra, el pol nord i el pol sud, amb l'objectiu de desxifrar de primera mà la situació del planeta a escala mediambiental, geopolítica i econòmica. Cèlia Cernadas, des del nord de Noruega, i Domènec Subirà i José Antonio Rodríguez, des de l'Antàrtida, nodriran de continguts creuats i analítics els diferents programes i informatius de l'emissora.

El periodista Domènec Subirà i el tècnic d'Exteriors José Antonio Rodríguez són a l'estació científica BAE Juan Carlos I, a l'illa Livingstone, des del 12 de gener, quan van culminar un trajecte de deu dies des d'Ushuaia (Argentina) a bord de l'Hespérides, tot creuant el pas de Drake. Des de llavors han pogut explicar qüestions tan inèdites i transcendents com ara com es navega i com es conviu en un buc d'investigació oceanogràfica, la sobrepesca i el turisme a l'Antàrtida, el comportament dels pingüins o les particularitats del temible pas de Drake. Ho han fet a programes com "El matí de Catalunya Ràdio"; "La tarda de Catalunya Ràdio"; "El suplement"; "Popap"; "Catalunya migdia", "Catalunya nit"; Catalunya Informació; "Els matins", de TV3; o "Info K" i "Ràndom", del SX3.  

Per la seva banda, la periodista Cèlia Cernadas va arribar la setmana passada a Stavanger, al sud de Noruega. Des d'allà ha abordat qüestions com la crisi energètica, l'impacte de la guerra d'Ucraïna -que ha convertit Noruega en el primer subministrador de gas d'Europa-, el futur de la indústria dels combustibles fòssils o la transició cap a les renovables. En la segona etapa del seu viatge, la periodista s'ha traslladat fins a Tromsø, situada a més de 300 quilòmetres al nord del cercle polar àrtic, des d'on podrà descriure l'Àrtic, una de les regions on es dirimeixen més temes de present i de futur -des del xoc entre grans potències a la crisi climàtica- i completar la comparativa de la situació als dos pols prevista a Catalunya Ràdio. 

Cernadas explicarà que la guerra d'Ucraïna ha suspès sine die les reunions del Consell Àrtic -Rússia, el país amb la costa àrtica més llarga, tenia la presidència de torn quan va esclatar el conflicte- o que Rússia s'està desplegant a la regió amb assajos militars, la reobertura de bases soviètiques, la construcció de nous vaixells trencagel o l'obertura de nous ports al mar). També descriurà l'interès de la Xina a la regió, la potencial obertura de noves rutes comercials pel nord arran del desgel, la potencial lluita per l'accés als recursos naturals amagats; la pesca i com altera l'ecosistema marí de l'Àrtic, el desgel i l'afectació a la biodiversitat de la regió, el turisme o la vida quotidiana en la foscor. 

Tots aquests aspectes els contraposarà amb el que està explicant Domènec Subirà sobre la història de l'Antàrtida i la seva protecció legal -l'activitat minera hi està prohibida des del 1991-, l'entrada en vigor fa 25 anys del Tractat Antàrtic sobre Protecció del Medi Ambient o la seva preservació mentre és l'escenari de centenars de projectes científics. 

Domènec Subirà i José Antonio Rodríguez també tenen previst generar el podcast "A l'Antàrtida no hi ha ossos", que narrarà tant les investigacions que s'hi estan portant a terme com l'experiència vivencial d'estar instal·lats en un indret tan remot. 

Un sistema de comunicacions pioner, amb Starlink 

Malgrat que la xarxa de satèl·lits Starlink té una freqüència de pas molt més baixa a l'Antàrtida que a la majoria del planeta, els equips tècnics de la CCMA han aconseguit emetre en directe senyals de ràdio i televisió amb aquesta tecnologia des de l'illa de Livingston. Tot plegat, després dels assajos portats a terme durant quatre mesos per tota la geografia catalana i, posteriorment, una vegada l'expedició de Catalunya Ràdio va arribar a Ushuaia (Argentina) i va embarcar a l'Hespérides.  

L'únic precedent conegut de connexió a Internet utilitzant satèl·lits de baixa òrbita des de l'Antàrtida, fins ara, va ser el 15 de setembre del 2022 a la base nord-americana MacMurdo. Amb les emissions a Catalunya Ràdio i TV3, la CCMA ha aconseguit anar força més enllà. 

   

Anar al contingut