Roger Escapa i Gemma Nierga, a l'autobús, camí de Girona.
Roger Escapa i Gemma Nierga, a l'autobús, camí de Girona.

Catalunya Ràdio visita Girona, Valls, Sabadell, Barcelona, Granollers, Sant Just Desvern, Badalona, les Planes d'Hostoles i Manlleu el Dia Mundial de la Ràdio

Diumenge, 10 de febrer, Catalunya Ràdio celebra des de les 10.00 el Dia Mundial de la Ràdio, quan l'equip d'"El suplement", amb Roger Escapa al capdavant, ha pujat a un autocar camí de Girona, en un viatge accidentat que ha ofert grans moments radiofònics. A tocar de les 11.00, Escapa ha deixat anar la frase del dia, "Solà, hem punxat", i l'autobús ha quedat aparcat en un polígon del Vallès Occidental amb una roda punxada.

"Mans" ha continuat a Valls i "En guàrdia!", a Sabadell. A partir de les 16.00, "Tot gira" parla amb locutors d'esports il·lustres a Barcelona, Sant Just Desvern, Badalona, les Planes i Manlleu; "L'ofici de viure" serà a Granollers, i "La nit dels ignorants", al parc de bombers Joan Miró de Barcelona. Des de la pàgina catradio.cat es pot fer el seguiment del Dia Mundial de la Ràdio a Catalunya Ràdio en imatges.

Avui, 10 de febrer, Catalunya Ràdio celebra el Dia Mundial de la Ràdio, que enguany porta el lema "Diàleg, tolerància i pau", i trasllada la seva programació fora de l'estudi per buscar la proximitat amb els oients en diferents punts del territori. A les 10.00 del matí, l'equip d'"El suplement", amb Roger Escapa al capdavant, ha pujat a un autocar, camí de Girona, acompanyat dels periodistes Xavier Solà i Gemma Nierga, tres estudiants de periodisme i diversos oients habituals del programa. En la primera part de l'especial, han parlat de la història de la ràdio i de l'essència d'aquest mitjà amb aquests dos grans tòtems radiofònics. Durant la conversa a bord de l'autobús, Nierga, que ha guanyat tres premis Ondas al llarg de quinze anys al capdavant del programa "La ventana", a la Cadena SER, ha anunciat que el 27 de febrer es publicarà el seu llibre "Tres dies a la presó. Un diàleg sense murs", fruit d' hores de conversa amb Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural, a la presó de Lledoners.

Tot seguit, Escapa i Solà han recordat els inicis d'"El suplement" amb Lola Bou, dermatòloga, filla del soci número 5 del Barça i exvicepresidenta de la Fundació del FC Barcelona; Maria Josep Rosselló, enginyera especialista en dietètica, i Sergi Cutillas, de Catalunya Ràdio, tots tres col·laboradors en aquella primera època del programa, que li va valer a Solà un Premi Ondas.

 

"Solà, hem punxat"

Al punt de les 11.00, sortint de la Llagosta, Roger Escapa ha deixat anar un "Solà, hem punxat" que s'ha convertit en la frase del dia. L'autocar ha hagut d'aparcar amb una roda punxada en un polígon del Vallès Occidental, i Escapa i Jordi Puntí han pujat a la unitat mòbil de Catalunya Ràdio i han continuat cap a Girona, on els esperava Ramon Grau, oient d'"El suplement", a casa seva. A les 12.10, la unitat mòbil ha arribat puntual al barri de Montjuïc de Girona, on Grau ha rebut Escapa acompanyat de Rosa Gil, Quim Nadal i Guillem Terribas, tres gironins il·lustres que han fet tertúlia d'actualitat, i del grup Nyandú, que ha cantat en directe dues cançons.

Quim Rutllant i Ester Plana, del programa "Mans", que celebra quinze anys en antena, han agafat el testimoni a les 13.05 des de la masia de la Rosa Maria i el Joan, oients del programa de Valls, on han gaudit d'una calçotada "amb àngel" i on han descobert altres usos gastronòmics dels calçots amb Albert Roig, de l'empresa d'hoteleria ForEvents. També han parlat amb Jordi Bertran, coordinador del Museu Casteller de Catalunya, amb seu a Valls, del ric patrimoni festiu de la cultura popular catalana i amb el vallenc David Prats, del programa "3 rondes" de Catalunya Informació, de la propera jornada castellera. La música en directe ha anat a càrrec del grup de folk Fenya Rai i del grup de grallers de la Unió Anelles de la Flama, amb bou inclòs.  

Des de les 15.05, "En guàrdia!", amb Enric Calpena, són a Sabadell per explorar "Els orígens de la ràdio a Catalunya" des de la casa del periodista i músic Josep Maria Francino, aprofitant que s'acosta el centenari de l'arribada de la radiodifusió al país. Francino va dirigir el projecte i l'arrencada de les emissores de la Generalitat, i va ser el primer director de Catalunya Ràdio, entre el 1983 i el 1984. El programa compta també amb la presència de Rosa Franquet, catedràtica de Comunicació Àudiovisual de la UAB i autora del llibre "Història de la radiodifusió a Catalunya: del naixement al franquisme" (Edicions 62), i de l'historiador Josep M. Solé i Sabaté.

A partir de les 16.05, "Tot gira", amb David Clupés, arrenca la tarda esportiva del Dia Mundial de la Ràdio a Catalunya Ràdio amb la secció "La sobretaula", amb Pere Escobar conversant amb un dels pioners de la ràdio esportiva en català, el periodista Eduard Boet, en un dels llocs històrics de la ràdio a Barcelona. La secció de futbol català "El melic del futbol", amb Jordi Mèlich, visita tres locutors esportius històrics de les ràdios locals Ràdio Badalona, Ràdio Les Planes i Ràdio Manlleu, i parla amb Lluís Izquierdo per analitzar les diferències entre les transmissions esportives de la primera divisió i les de les competicions locals. David Clupés fa la secció "Snack Barça" amb Lluís Canut, a Sant Just Desvern, per recordar dies històrics de la ràdio. Finalment, a la secció "La girateca" els oients ajudaran a fer memòria dels millors moments esportius de Catalunya Ràdio i els podran tornar a escoltar. A les 19.45, el programa dona pas a "La TdT", amb la transmissió del partit Athlètic de Bilbao-Barça.

A les 00.05, "L'ofici de viure", amb Gaspar Hernàndez, es desplaça fins a Granollers, a casa de l'oient Montse Caussa, seguidora entusiasta del programa, per parlar amb ella de "La ràdio que fa companyia" i del fenomen de la soledat en la societat actual, en una conversa en què participaran també els psicòlegs Xavier Guix –també veí de Granollers-, Monia Presta i Antoni Bolinches.

El programa "La nit dels ignorants 3.0", amb Xavier Solà, serà a partir de la 1.05 al parc de bombers Joan Miró de Barcelona, per viure en directe la vida d'un col·lectiu de professionals que vetllen per la protecció i la seguretat i que, com la ràdio, són un exemple de servei a la ciutadania els 365 dies de l'any, 24 hores al dia. Una matinada d'homenatge al servei públic, amb anècdotes, curiositats i experiències, per tancar el Dia Mundial de la Ràdio a la ràdio nacional de Catalunya.

 

El Dia Mundial de la Ràdio en imatges

A la pàgina web de Catalunya Ràdio es pot seguir tota la programació de l'emissora del Dia Mundial de la Ràdio en imatges

 

Catalunya Ràdio ha avançat tres dies la data fixada per l'ONU

El director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, ha explicat que l'avançament de la celebració del Dia Mundial de la Ràdio al diumenge 10 de febrer, tres dies abans de la data fixada per l'ONU, permet consolidar la proposta de fer ràdio a casa dels oients i, alhora, no interferir en el seguiment rigorós i exhaustiu del judici de l'1-O, que ha de començar el dimarts 12 de febrer: "Volem cobrir el judici com una ràdio pública ho ha de fer, i no distreure amb la celebració del Dia Mundial de la Ràdio. El que pretenem és combinar dues coses: la proximitat amb els nostres oients, desplaçant-nos pel territori allà on els oients ens han proposat; i l'altra, la idea #CatRàdioEsMou, que la ràdio pública catalana està en moviment".

 

Dilluns, 11 de febrer, el Dia Mundial de la Ràdio al "Tot es mou" de TV3

Un equip de TV3 ha seguit el Dia Mundial de la Ràdio amb l'equip d'"El suplement" i demà, dilluns 11 de febrer, a partir de les 16.00, el programa "Tot es mou", amb Helena Garcia Melero i Lluís Marquina, en parlaran al plató amb Roger Escapa, Quim Rutllant, Xavier Solà, David Clupés, Mariola Dinarès ("Popap") i Roger de Gràcia ("Estat de Gràcia").

 

#DiaCatRàdio

catradio.cat

 

Anar al contingut