La programació de Catalunya Ràdio dona color a l'estiu

Dilluns, 23 de juliol, Catalunya Ràdio inaugura la programació estiuenca, que aposta pel talent intern, la celebració dels 35 anys de l'emissora, la cultura i les propostes del podcast amb més èxit d'audiència. Roger Escapa, Montse Virgili i Ernest Macià són veus que es faran sentir durant l'estiu radiofònic, que s'allargarà fins al 2 de setembre.

"Dies de ràdio", amb Santi Carreras, s'estrena amb  motiu dels 35 anys de Catalunya Ràdio i recordarà tots els programes de referència de la història de l'emissora amb els seus protagonistes. Altres novetats destacables son "La Fonda", amb el cuiner Pep Nogué; "Cas obert", amb Lídia Orriols; "Una jornada particular", amb Pep Vila; "Permafrost", amb Gerard López; "Cafè Àsia", amb Joan Ollé i David Guzman, i "Homes clàssics", amb Albert Galceran i Pedro Pardo.

Aquest estiu, les apostes del podcast amb més acceptació fan també el salt a Catalunya Ràdio: "Tor, tretze cases i tres morts", amb Carles Porta; "Sans i estalvis", amb Adam Martín, i "Oxitocina", amb Montse Barcon i Mireia Izard.

Els realitzadors de la programació estiuenca van explicar ahir les seves propostes, en la festa de presentació amb els oients, que va tenir lloc al Museu d'Història de Catalunya, abans de l'actuació del grup barceloní Homes Llúdriga, que firma la cançó d'estiu d'iCat, i del concert de la banda lleidatana Koers, autora de la cançó d'estiu de Catalunya Ràdio i TV3.

En la festa de presentació de la programació d'estiu, conduïda per Roger Escapa i Ernest Macià, el director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, va explicar els quatre eixos que emmarquen la graella radiofònica de l'emissora d'aquest estiu: "Després d'una temporada molt complexa, fem un canvi de registre per refrescar una mica l'oferta i els oients podran escoltar i descobrir veus de la ràdio que lluiran més durant l'estiu, amb una programació amb molta aportació cultural i que posa també en valor els trenta-cinc anys d'història de Catalunya Ràdio i el gran èxit de la sèrie "Tor" al podcast, que després de més 100.000 reproduccions ara els oients podran escoltar a l'antena convencional".   

 

De dilluns a divendres

Els matins informatius d'estiu seran de Roger Escapa, amb "El matí de Catalunya Ràdio". Cada dia, de 7.00 a 13.00, mantindrà el format de magazín d'actualitat de referència, compromès amb el rigor informatiu i la participació dels oients. Entrevistes, anàlisi, cultura, divulgació i entreteniment formaran part de les sis hores de programa, amb col·laboradors com l'escriptor John Carlin, els músics Núria Graham, Roger Mas i David Carabén, el cineasta Albert Serra i el crític Àlex Gorina i els periodistes Gemma Ruiz, Laura Serra, Anna Pérez Pagès, Antonio Baños i Jon Sindreu, entre altres. I la millor manera de tancar la jornada d'"El matí de Catalunya Ràdio" és, sens dubte, amb l'humor de l'equip de l'"Alguna Pregunta Més?". L'última hora del programa està capitanejada per Xavi Cazorla, amb la imprescindible col·laboració d'Oriol Dalmau, Jordi Asturgó, Montse Barcon i la participació especial d'en Peyu.

Els migdies, de 13.05 a 14.00, seran del programa "La Fonda", amb el cuiner Pep Nogué, que farà divulgació distesa de la gastronomia del país, des de l'avantguarda fins a la tradició, des del productes llunyans fins als locals, i amb pinzellades de literatura i maridatges, sense oblidar l'agricultura, la pagesia, la pesca i la transformació dels productes de qualitat. Tot, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona.

A partir de les 15.05 fins a les 16.00, a "En guàrdia!", Enric Calpena acostarà la història del país i del món acompanyat del l'historiador de capçalera Josep Maria Solé Sabaté.

"Gravetat zero" serà de nou el magazín radiofònic de les tardes, amb Ernest Macià. De les 16.05 a les 19.00, el programa es convertirà per segon estiu consecutiu en l'Agència Espacial de l'"Estat de Gràcia" per investigar què passa al planeta. Amb aquesta missió, enviarà a la "catalana Terra" una tripulació especialment entrenada per demostrar, un cop més i en clau d'humor, que el món té menys gravetat del que sembla i que comptarà, entre altres, amb Martí Gironell, Mari Pau Huguet, Lloll Bertran, Elisabet Carnicé, Txell Bonet, Sílvia Bel, Damià Gibernet o Eva Olivares. El programa compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Manresa, ciutat que és Capital de la Cultura Catalana 2018.

Una de les novetats destacades de l'estiu serà "Dies de ràdio", amb Santi Carreras, un programa especial amb motiu dels 35 anys de la posada en marxa de Catalunya Ràdio. De dilluns a diumenge, de 20.05 a 21.00, els oients podran escoltar les "veus de sempre" de l'emissora.

A continuació, de dilluns a divendres, de 21.05 a 22, "El celobert" oferirà la mirada més pop de l'estiu al servei de la curiositat per saber què amaguen les cançons de la tria que fa Lluís Gavaldà, provinent d'iCat.

Com cada estiu, Gaspar Hernàndez recuperarà els programes més destacats de la temporada de "L'ofici de viure". De 22.05 a 23.00, les millors eines per al benestar emocional, juntament amb les reflexions de Sergi Torres i Àlex Rovira sobre creixement personal.

De dilluns a diumenge, la cultura ocuparà la franja setmanal de la mitjanit a Catalunya Ràdio, de les 00.05 a la 01.00. Els dilluns, la novetat serà "Una jornada particular", amb Pep Vila, que viu amb tranquil·litat el dia de festa de l'artista que, després de tantes funcions, tensions i assajos, es pren unes hores de descans per fer el que vulgui, que de vegades és... no fer res.

Els dimarts s'emetrà "Fons d'armari", amb Mercè Folch. Acompanyada pel filòsof Xavier Antich, farà un recorregut emocional per la memòria individual i col·lectiva, tot endinsant-se en els referents culturals que han deixat petjada en les vides de persones de diferent àmbits.

Els dimecres, "Memento" passa d'iCat a Catalunya Ràdio, amb Josep Maria Bunyol i Ferran Auberni, que obren el cineclub sonor per recordar pel·lícules, directors i actors que han marcat la memòria dels espectadors. El fotoperiodista Jordi Borràs, l'actriu Nora Navas, la il·lustradora Paula Bonet i el còmic Berto Romero són alguns dels convidats del programa.

Els dijous, la literatura arribarà amb "Ciutat Maragda", de la mà de David Guzman, que aprofundeix en grans noms i títols de la literatura universal.

Els divendres, "Serioses" porta des d'iCat una selecció dels millors moments de la ficció televisiva nacional i internacional explicada per Sílvia Comet i Cristina Bordas, dues friquis de les sèries, amb entrevistes, avançaments, rànquings, personatges, bandes sonores... i sense espòilers.

"Pista de fusta", que s'emet els caps de setmana a iCat, presenta a Catalunya Ràdio les propostes de Miqui Puig per ballar aquest estiu, de dilluns a divendres, d'01.05 a 03.00.

De les 03.05 a la 04.00, "Les mil i una nits", amb Maria de la Pau Janer, oferirà una selecció dels programes més destacats de la temporada. Amb l'objectiu de trencar tabús sobre el sexe, continuarà oferint una visió informativa, formativa i lúdica de la sexualitat.

Les matinades d'estiu Maite Sadurní disposarà del millor GPS sonor, amb "Geografia humana", una selecció musical plena d'emocions, de dilluns a dijous, de 04.05 a 05.00, i "A tocar!", amb algunes de les actuacions que han passat aquesta temporada per l'escenari de Catalunya Ràdio, els divendres a la mateixa hora.

 

El cap de setmana

Dissabtes i diumenges, de 06.05 a 08.00, "Mans" oferirà totes les activitats festives i de cultura d'arrel, amb Quim Rutllant i Ester Plana. Durant tot l'estiu, seran l'altaveu optimista d'una cultura sense complexos ni etiquetes, que la gent es fa seva i que es viu especialment al carrer.

"Sans i estalvis", amb Adam Martín, porta les seves pautes per seguir un estil de vida saludable des del dial digital fins als dissabtes i diumenges de Catalunya Ràdio, de 09.05 a 10.00. Una eina útil per millorar els hàbits saludables, entendre la importància de l'alimentació i el poder de l'activitat física raonable per augmentar la nostra qualitat de vida i prevenir situacions de risc.

Aquest estiu torna "Interferències", amb Montse Virgili, que s'emetrà els matins dels dissabtes i diumenges, de 10.05 a 12.00. Serà un programa ple de somriures, dosis generoses d'humor, coneixement, curiositats, música, gastronomia de morro fi, viatges, promeses de lectura i aventures de llarg quilometratge. I amb la col·laboració de la directora de cinema Alba Sotorra, els tuitaires Manel Vidal @zuvielzirkus i Joel Díaz @joel_cockburn, el crític musical, Xavier Sánchez Pons, els escriptors Victor Garcia Tur i Adrià Pujol i la periodista Mar Calpena, entre altres.

Després de l'èxit d'audiència de "Tor, tretze cases i tres morts" al podcast, la sèrie de no-ficció dirigida per Carles Porta salta a Catalunya Ràdio, els dissabtes i diumenges de 12.05 a 13.00. Als principals personatges de la història -Jordi Riba, "El Palanca" i Josep Montané Baró, "Sansa"- s'afegeixen nous protagonistes, com el periodista Pol Izquierdo i el càmera Pepe Domènech, els reporters que aleshores van acompanyar Porta en aquell apassionant i intrigant viatge per esbrinar qui va matar Sansa.

Els dissabtes i diumenges, de 13.05 a 14.00, amb "Tast vertical", Empar Moliner tornarà a presentar un espai dedicat a descobrir tots els colors del vi.

Un dels programes amb més bona acollida del dial digital, "Oxitocina" serà també a la graella d'estiu de Catalunya Ràdio els dissabtes i diumenges, de 14.30 a 15.00. Montse Barcon i Mireia Izard expliquen moltes de les coses que ningú va dir a mares i pares abans de sortir de l'hospital convertits en mares i pares.

"Solidaris", amb Albert Segura, els dissabtes de 15.05 a 16.00, farà una selecció dels millors moments de la desena temporada promovent la cultura de la pau, els drets humans i la cooperació.

A la mateixa hora, els diumenges Catalunya Ràdio estrena "Homes clàssics", amb Albert Galceran i Pedro Pardo, que s'han proposat explicar la història de la música en sis capítols per demostrar que la clàssica és viva, divertida i, sobretot, gens avorrida.

Tant dissabte com diumenge, de les 16.05 a les 17.00, amb "Generació digital", Albert Murillo recordarà els continguts més destacats de la temporada a l'entorn de la cultura i l'entreteniment digital.

Aquest és el cinquè estiu que Elisabet Pedrosa presenta "L'ofici d'educar" a Catalunya Ràdio. El programa, que també forma part del dial digital, s'emetrà dissabtes i diumenges de 17.05 a 18.00, amb continguts per fer reflexionar pares, mares i educadors.

Dissabtes i diumenges, Catalunya Ràdio obre un estiu més una finestra als continguts d'iCat, en el seu primer any de retorn a l'FM. El programa "Sona 9", amb Lluís Gendrau, descobrirà l'escena emergent de la música en català, els dissabtes de 18.05 a 19.00. El programa descobrirà els dotze semifinalistes del concurs Sona 9, que actuaran a l'Acústica de Figueres, el Mercat de Música Viva de Vic, les Festes de Santa Tecla de Tarragona i el BAM, a Barcelona. Els diumenges a la mateixa hora, a "Casa Babylon", Marc Isern i Rubèn Sierra fan una selecció de les músiques del món i de fusió que es fan a casa nostra i els seus referents internacionals, amb una mirada mestissa que beu de les arrels. Dissabtes i diumenges de 19.30 a les 20.00, "5 Songs", amb Blai Marsé, descobrirà les cinc cançons favorites de la vida de les figures del pop i el rock més rellevants.

La novetat del dissabte al vespre és "Cas obert", amb Lídia Orriols, que s'emetrà de 21.05 a 22.05. Amb un periodisme volgudament lent, serè, sense presses, el programa es pren el seu temps per trobar i explicar històries humanes que commouen i fan reflexionar... A contracorrent, en l'era de la immediatesa.

La informació castellera continuarà durant tot l'estiu al "3 Rondes", amb Josep Almirall i David Prats, que els diumenges de 21.05 a 22.00 ofereixen un resum de les actuacions més importants del cap de setmana.

Els dissabtes i diumenges de 22.05 a 23, "Revolució 4.0", el magazín digital de Xantal Llavina, oferirà un recull amb els personatges i les empreses digitals més emprenedores, innovadores, creatives i competitives de la xarxa.

En la franja cultural dels caps de setmana, de 00.05 a 01.00, hi ha dues de les novetats de l'estiu. Els dissabtes, "Permafrost", amb Gerard López i Dani Terra, un espai divulgatiu amb un únic objectiu: ajudar els soferts oients a superar la calor de la nit més dura de l'estiu, la del cap de setmana, tant si són al llit suant, de festa o treballant. El programa refredarà la nit amb astrònoms, geògrafs de l'Antàrtida, bloguers de viatges i experts de la son, de la música i de la psicologia.

I els diumenges, a la mateixa hora, l'aposta cultural és "Cafè Àsia", el programa de ràdio que acompanya durant l'estiu el viatge per la ruta de la seda del Festival Grec 2018 de Barcelona i que està pensat, escrit i conduït per Joan Ollé i David Guzman, amb la col·laboració de l'ICUB (Institut de Cultura de Barcelona).

"Jazz Watusi", amb Dani Nel·lo, connecta el jazz a diversos aspectes de la cultura i de la vida, viatjant en el temps i fent un cop d'ull als músics de casa nostra, dissabtes i diumenges, d'01.05 a 02.00.

Des del ventre canoa d'"Els viatgers de la Gran Anaconda", els dissabtes i diumenges de 02.05 a 03.00, Toni Arbonès practica una observació directa i propera que ajuda a entendre millor el món, acompanyat per experts que descobreixen el planeta, la geografia, l'expressió de la gent, les formes de pensament i la transmissió del coneixement escrit i oral.

"Ara t'escolto" s'emet les matinades de dissabte i diumenge, de 03.05 a 04.00, amb Magda Llurba seguint la música que es fa arreu dels Països Catalans.

 

Informatius i Esports

A l'estiu, Catalunya Ràdio mantindrà el compromís amb l'actualitat. De dilluns a divendres, de 06.00 a 07.00, es farà un informatiu en emissió conjunta amb Catalunya Informació, i el cap de setmana s'emetrà de 08.00 a 09.00.

Al migdia, de dilluns a divendres de 14.00 a 15.00, hi haurà el "Catalunya migdia". Els dissabte i diumenges, l'informatiu del migdia serà de 14.00 a 14.30.

Al vespre, de dilluns a divendres, hi haurà el "Catalunya vespre" de 19.00 a 19.30, i el cap de setmana a la mateixa hora, un informatiu en emissió conjunta amb Catalunya Informació.

Com sempre, a cada hora, s'oferirà un resum informatiu amb el més destacat fins a aquell moment, i durant les 24 hores, tota l'actualitat a Catalunya Informació.

El programa esportiu que no s'aturarà a l'estiu és "El Club de la Mitjanit", amb tota la informació esportiva de la jornada. Cada nit, de dilluns a diumenge, de 23.00 a 00.00, Sergi Andreu i Eudald Serra seguiran tota l'actualitat del món de l'esport dels mesos d'estiu.

 

Galeria de fotos de la festa de presentació

Podeu consultar la galeria fotogràfica de la festa de presentació de la programació d'estiu d'ahir, a la terrassa del Museu d'Història de Catalunya, en la qual van participar els principals realitzadors de la graella estiuenca.

 

catradio.cat

facebook.com/catradio

twitter.com/catalunyaradio

 

DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut