Reconstrucció dels fets a "Balandrau, infern glaçat"

La producció de TV3 "Balandrau, infern glaçat" inaugurarà la 24a edició del DOCSBARCELONA

Avui s'ha presentat la 24a edició del DOCSBARCELONA, que aquest any serà en format híbrid. El documental "Balandrau, infern glaçat", dirigit per Guille Cascante i produït per TV3, inaugurarà el festival, el 18 de maig. Aquella mateixa nit el documental s'emetrà al programa "Sense ficció".

TV3 i Catalunya Ràdio tornen a ser mitjans oficials del festival i participen en aquest esdeveniment anual, que se celebrarà del 18 al 30 de maig, amb la programació de 33 llargmetratges documentals procedents de 33 països. Durant el certamen, també s'estrenaran les coproduccions de TV3 "The return: Life after ISIS" i "Altsasu (Gau hura)".

Aquest matí s'ha presentat la 24a edició del Festival Internacional de Cinema Documental de Barcelona, que aquest any es realitzarà en un format híbrid, que combinarà les projeccions al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i al Cinema Aribau de Barcelona amb la programació en línia, amb Filmin com a seu virtual.

En un any en què els sectors culturals han rebut un fort impacte com a conseqüència de la pandèmia, el festival vol donar especial visibilitat al documental català. És per això que "Balandrau, infern glaçat", una producció de TV3 en coproducció amb Goroka i Lastor Media, inaugurarà el festival el 18 de maig, a les 19.00, al Cinema Aribau. El documental s'emetrà aquella mateixa nit al programa "Sense ficció".

Dirigit per Guille Cascante, "Balandrau, infern glaçat" és una pel·lícula documental sobre la tragèdia que va tenir lloc al Balandrau el 30 de desembre del 2000. Aquell dia al migdia va començar l'episodi meteorològic més brutal i terrible mai ocorregut als Pirineus i el tercer pitjor accident a nivell mundial producte de la violència del vent a les muntanyes. El documental està narrat en primera persona pels que van sobreviure a la catàstrofe i per aquells que arriscaren la vida en les feines de rescat en un episodi que va implicar un desplegament de mitjans sense precedents en una emergència de muntanya.

Les millors produccions documentals del món

El DOCSBARCELONA, una cita indispensable per conèixer les millors produccions de documentals del món, mantindrà les seves seccions i activitats en una programació en format híbrid, combinant les projeccions presencials amb la programació en línia a la plataforma Filmin, una finestra digital que li permetrà arribar a tot l'Estat.

L'activisme verd, el món de l'art o la vida de les dones als països de l'Orient Mitjà seran alguns dels eixos temàtics de la programació, que compta amb 33 llargmetratges documentals procedents de 33 països del món, 11 curtmetratges i 4 títols de la secció Docs&Teens.

Dinou llargmetratges optaran al Premi al Millor Documental dins la Secció Oficial Panorama i vuit títols de cinematografies iberoamericanes competiran a la Secció Oficial Latitud. El certamen d'enguany comptarà també amb quatre llargmetratges en Sessions especials; amb l'espai DOC-U, dedicat al talent documental dels centres d'estudis superiors d'arreu d'Espanya, amb 11 curtmetratges, i amb la secció Docs&Teens, dedicada al públic adolescent i en format virtual. A més, l'activitat professional hi serà present amb una porta online per continuar treballant per buscar finançament i desenvolupar nous projectes.

Estrena de "The return: Life after ISIS", l'últim documental de la directora catalana Alba Sotorra

El DOCSBARCELONA estrenarà el documental "The return: Life after ISIS", dirigit per Alba Sotorra i amb la coproducció de TV3, dins la secció Oficial Panorama. Serà el diumenge 23 de maig, a les 16.30, al Cine Aribau, i durant tot el festival el documental també estarà disponible a Filmin.

"The return: Life after ISIS" narra una història íntima i sincera d'un grup de dones occidentals que van dedicar la seva joventut a ISIS, però que ara volen tenir l'oportunitat de reconstruir les seves vides als seus llocs d'origen malgrat l'estigmatització que pateixen. Sotorra, guanyadora d'un Premi Gaudí per "Game Over", va poder accedir al camp sirià d'al-Roj i mostra el dur dia a dia de tantes dones manipulades per la propaganda terrorista.

El documental és una producció Alba Sotorra en coproducció amb TV3 amb el suport de Film Komina Rojava, Creative Europe - MEDIA Programme of the European Union, Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), Sky TV i Premis Laya.

Estrena d'"Altsasu (Gau Hura)"

El festival també estrenarà "Altsasu (Gau Hura)", dirigit per Amets Arzallus i Marc Parramon. El documental, una producció de Massa d'Or Produccions i Marmoka Films en coproducció amb TV3 i la participació d'ETB, participarà dins la secció oficial Latitud DocsBarcelona, que inclou els millors documentals de la Península Ibèrica i Amèrica Llatina. Serà el dissabte 22 de maig, a les 19.30, al Cine Aribau, i estarà disponible a Filmin a partir del 22 de maig, a les 19.00, i durant 72 hores.

"Altasasu (Gau Hura)" ofereix una mirada íntima a un dels casos judicials més impactants i mediàtics dels darrers temps. El cas Altsasu com mai abans s'havia vist. El documental comença el 2018 quan falten 100 dies pel judici i tres dels vuit joves acusats de terrorisme ja porten un any i mig en presó preventiva. El film captura la transformació física i emocional dels joves a través d'un accés inèdit al seu entorn personal i familiar. Una mirada íntima al factor humà d'un conflicte pervers que demana molta empatia: la injustícia s'alimenta de ràbia.

El DocsBarcelona 2021 a Catalunya Ràdio

Catalunya Ràdio, com cada any, participarà activament en el DOCSBARCELONA, amb el seguiment del festival al llarg de la seva programació i amb algunes recomanacions especials. El certamen tindrà una àmplia presència a "La finestra indiscreta"; l'"Adolescents XL" pararà especial atenció als curtmetratges universitaris de l'espai DOC-U; arran del documental "The witches of the Orient", un viatge èpic sobre la oblidada història de la selecció femenina de voleibol del Japó que els anys 60 va assolir un rècord històric de 258 victòries seguides, el programa "Les dones i els dies" farà un monogràfic dedicat a ‘Dones i olimpíades', i l'"Ofici d'educar" d"El suplement" parlarà del projecte DOCS a l'escola.

tv3.cat/documentals
catradio.cat

Anar al contingut