Crims_Talleda 1_05
DILLUNS, A LES 21.55

La primera part del cas Josep Talleda, a "Crims"

El dilluns 24 de febrer, a les 21.55, "Crims", dirigit i presentat per Carles Porta, emet el primer capítol del cas de Josep Talleda, també conegut com l'Espereu-me pels seus veïns de Sant Hilari Sacalm, un assassí en sèrie amb una llarga història criminal.

En el primer capítol d'aquest cas, la tranquil·litat es trenca a Sant Hilari Sacalm, la vila de les cent fonts, el diumenge 12 de juliol del 1987, quan troben morta una nena de 14 anys al voral d'una carretera, amb un cop molt fort al cap. La nena es deia Montse Ávila i era filla d'una família de 8 germans. Qui és capaç de matar una nena? Els rumors s'estenen com la pólvora en un poble petit i en poques hores tothom té el seu sospitós.

Josep Talleda era la viva imatge d'un bon jan. Alt, gros i fort, amb les galtes sempre enrojolades, semblava un pagès ple de paciència i bon caràcter. De fet, a Sant Hilari Sacalm, el poble on va viure gran part de la seva vida, tothom l'apreciava i el coneixien com l'Espereu-me, perquè no tenia mai pressa per a res.

La realitat, però, és que Josep Talleda va morir a la presó als 71 anys mentre complia una condemna de 15 anys per l'assassinat de Vjollca Papa, una prostituta albanesa. No era la primera vegada que entrava a la presó. De fet, Josep Talleda estava considerat pels experts criminòlegs que s'havien fet càrrec del seu cas com un assassí en sèrie amb una ment freda i cruel, capaç de qualsevol cosa per aconseguir els seus objectius.

La història criminal de l'Espereu-me comença el 1978 amb la desaparició de Francesca Boix, una dona de Sant Hilari Sacalm que un bon dia va sortir de casa amb el cabàs d'anar a comprar i no hi va tornar mai més. Boix ajudava de tant en tant a la torneria d'en Talleda, però ningú no va sospitar d'ell fins al cap de molts anys, quan se'l va culpar d'un altre assassinat.

Van passar 9 anys, quan a Sant Hilari van trobar morta la nena Montse Àvila, que també treballava al taller de l'Espereu-me. En un primer moment, la jutge que s'ocupava del cas va deixar-lo en llibertat per manca de proves. Finalment, després que les dones del pobles es mobilitzessin, se'l va condemnar a 10 anys de presó. A més, durant el transcurs de la investigació, es va descobrir que en Talleda abusava tant de la Montse com de la seva germana i que, en alguna ocasió, havia portat les nenes a posar flors al pantà de Susqueda, on se sospitava que havia llençat el cadàver de la seva primera víctima.

Josep Talleda va ingressar a la presó el 1990, però a causa de l'aplicació de l'antic codi penal que preveia importants reduccions de pena per bona conducta, va començar el tercer grau el 1998 i el 2000 ja estava definitivament en llibertat.

"Crims" s'emet els dilluns a TV3, a les 21.55.

tv3.cat/crims

twitter.com/crims_oficial

instagram.com/crims_oficial
Anar al contingut