Sílvia Pairó, Lluís Garriga Pantuví, Cristina Muñoz, Alfons Par, Montse Armengou, Jordi Sabater Coca i Dani Barea, a la presentació del documental s…
Sílvia Pairó, productora executiva de Documentals de TV3; Lluís Garriga Pantuví, conseller de la CCMA; Cristina Muñoz, cap de Documentals de TV3; Alfons Par, director de "Maa-yiem, l'extraordinària història de Jordi Sabater Pi"; Montse Armengou, directora del programa "Sense ficció"; Jordi Sabater Coca, fill de Jordi Sabater Pi, i Dani Barea, productor de Coproduccions Documentals de TV3, a la presentació del documental sobre Jordi Sabater Pi.

La presentació de la coproducció "Maa-yiem, l'extraordinària història de Jordi Sabater Pi" reivindica i homenatja la figura d'aquest gran científic català

Aquesta tarda, el zoo de Barcelona ha acollit la presentació del documental que aprofundeix en la figura i els descobriments del gran científic català Jordi Sabater Pi, més enllà de Floquet de Neu. A l'acte hi ha assistit l'equip del documental i alguns dels seus protagonistes, a més dels mitjans i les institucions que hi donen suport.  

"Maa-yiem, l'extraordinària història de Jordi Sabater Pi", dirigit per Alfons Par, és una producció de Turkana Films en coproducció amb RTVE, Televisió de Catalunya i La Xarxa, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'ICEC i la Fundació Barcelona Zoo. TV3 estrenarà el documental el dimarts 25 d'octubre a les 22.05 h al "Sense ficció". 

L'acte de presentació i preestrena del documental "Maa-yiem, l'extraordinària història de Jordi Sabater Pi" ha comptat amb la presència de Sito Alarcón, director del zoo de Barcelona; Alfons Par, director del documental; Montserrat Colell, psicòloga que va ser alumna de Sabater Pi; Oriol Sabater Coca, fill de Jordi Sabater Pi, i Xavier Patón, gerent de la tercera tinença d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona. 

La presentació ha començat amb les paraules de benvinguda del director del zoo de Barcelona, Sito Alarcón, que ha destacat "la importància d'aquest projecte", que s'estrena l'any que es commemora el centenari del naixement del protagonista.   

Tot seguit, la periodista de Betevé (entitat adherida a La Xarxa) Eva Arderius ha parlat amb el director del documental, Alfons Par, que ha destacat que "és un homenatge a Jordi Sabater Pi i als fang, una ètnia que el va enamorar. De fet, maa-yiem vol dir 'no ho sé' en la llengua dels fang, i en el títol del documental vol dir que no sabem res d'aquest personatge extraordinari". 

Durant l'acte, la periodista de RTVE Catalunya Marta Càceres ha parlat amb Montse Colell, alumna de Sabater Pi, que ha explicat que "era un professor diferent, proper, que fomentava la participació dels estudiants. Em va dirigir la tesi i vam treballar junts en recerca i docència". Colell també ha parlat del descobriment de Floquet, una anècdota que el va fer molt conegut "en un moment en què ja havia obtingut reconeixement internacional en l'àmbit científic, i havia fet molts estudis i descobriments" 

Després de la projecció del documental, la periodista de TV3 i directora del programa "Sense ficció", Montse Armengou, ha parlat amb Oriol Sabater Coca del seu pare, Jordi Sabater Pi: "El documental és la culminació de l'any Sabater Pi, que commemora el centenari del seu naixement". Sobre la contribució científica del seu pare, ha destacat que "va tenir l'habilitat i la força d'endegar tasques en un territori inhòspit, amb unes condicions de vida molt difícils. La mare va ser el puntal, va estar al seu costat; sense ella la seva aportació i convicció no hauria estat possible". I ha recordat el seu lema: "Si observem, coneixem; si coneixem, estimem; si estimem, protegim" 

La cloenda de l'acte l'ha feta Xavier Patón, gerent de la tercera tinença d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, que ha reivindicat la figura del protagonista del documental: "Aquest és l'any del coneixement i del reconeixement de Jordi Sabater Pi. El documental supera de molt les expectatives d'explicar la seva vida, que va molt més enllà de Floquet. Hem d'intentar que Sabater Pi sigui més conegut". 

La figura 

Jordi Sabater Pi (1922-2009). Considerat un dels primers científics mundials en l'estudi dels primats en estat natural i descobridor de diverses espècies d'amfibis i aus africanes. Va ser un pioner de la primatologia al nostre país i un referent de l'etnologia. La seva formació inicial va ser autodidacta i va aprofitar la seva estada entre els anys 1940 i 1969 a l'antiga colònia espanyola de Guinea Equatorial per començar les primeres recerques de camp sobre antropologia i etologia, una feina que amb el pas dels anys el va portar a revolucionar el món científic amb diversos descobriments. Aquest documental reconstrueix la vida apassionant i els descobriments d'un científic autodidacta, expert mundial en etologia i encara poc reconegut a casa nostra més enllà de Floquet de Neu. 
 
Els descobriments més importants 
 
Part de la seva tasca de recerca es va basar en l'estudi de les àrees culturals dels ximpanzés, en el descobriment d'una espècie de granota gegant ("Conraua goliath") a les cascades del riu Mbia, i en la identificació de l'ocell indicador de la mel ("Melichneutes robustus"), així com en la cultura i la llengua del poble fang de Guinea Equatorial. Les seves observacions de primats a les muntanyes d'Okorobikó als anys seixanta li van permetre descobrir algunes capacitats per fabricar i utilitzar eines d'aquesta espècie. Sabater Pi va obtenir diferents reconeixements internacionals amb la publicació l'any 1969 d'algunes de les conclusions del seu estudi a la revista Nature. 

A banda de tots aquests descobriments, el que el va donar a conèixer a casa nostra és el fet de trobar un petit goril·la albí, durant la seva estada a Bata, a Guinea Equatorial, mentre feia un estudi sobre la població de goril·les de costa. Aquell petit goril·la, que es va anomenar Floquet de Neu, va ser enviat al zoo de Barcelona i ràpidament es va convertir en un símbol de la ciutat. 
  

#SenseFiccióTV3 

Anar al contingut