La precarietat, la mort perinatal i els heavies, a "Quan arribin els marcians"

Demà, a les 23.50, TV3 emetrà un altre capítol de "Quan arribin els marcians", el programa cultural en forma de càpsula del temps que s'envia a l'espai amb l'esperança que un dia algú la trobi i entengui els humans. La precarietat laboral de les professions relacionades amb la cultura, el drama de les morts gestacionals, la passió per la música heavy i el músic Guille Milkyway (La Casa Azul), protagonistes del vint-i-vuitè capítol marcià

La precarietat laboral està arribant a nivells endèmics al nostre país i l'associada a les professions creatives té un agreujant, i és que qui escriu, pinta, compon una cançó o crea alguna cosa, sembla que és de mal gust si parla de diners. De fet, ja es pot considerar afortunat i pagat si agrada el que fa. Ho escriu Remedios Zafra a "El entusiasmo. Precariedad y trabajo creativo en la era digital" (Premi Anagrama d'Assaig 2017). De la mà d'aquesta escriptora i professora d'art, estudis visuals, estudis de gènere i cultura digital a la Universitat de Sevilla, Jofre Font pren el pols a la precarietat associada a les feines creatives amb tres persones que la pateixen: la poeta i professora associada de la Universitat de Barcelona Maria Cabrera, l'artista visual Helena Vinent i l'actriu Mar Pawlowsky.

Hi ha passions que són foguerades, però n'hi ha que atrapen de seguida i mai més deixen anar. El heavy n'és una. Ho saben bé els assistents al festival Rock Fest, que està a punt de començar i portarà algunes de les bandes més significatives del gènere a Barcelona. De la pervivència i el creixement del fenomen del heavy en els darrers anys, en parlaran Inés Quintana, promotora del Rock Fest; l'artista gràfic i creador de la sèrie "Heavies tendres", Juanjo Sáez, i els tres membres de la banda Motörhits, dedicada a fer versions del grup Motörhead.

Cada dia moren al món 7.000 criatures que no arriben a néixer. A Catalunya, el percentatge és d'entre el 8 i el 10 per mil. Les xifres són fredes, però la vivència de qui ha passat per aquest tràngol és devastadora. És el cas de la dramaturga i directora teatral Clàudia Cedó, que ha abocat la seva experiència en l'obra teatral "Una gossa en un descampat", que es pot veure a la Sala Beckett de Barcelona. La poeta i periodista Luna Miguel l'ha dut a poemaris com "Los estómagos" o "El arrecife de las sirenas", i també participa en aquest reportatge la psicòloga Natàlia Artigas, membre de la unitat especialitzada en dol perinatal de l'Hospital Josep Trueta de Girona.

Guille Milkyway, l'ànima de La Casa Azul, està preparant la sortida del seu nou disc, "La Gran Esfera", per després de l'estiu. Els marcians l'enxampen en plena època de bolos estivals per saber com es viu la vida a ritme de discopop i quines cançons cal escoltar per cada  estat d'ànim. 

Per acabar el programa, la secció "Cap de setmana a la Terra" fa quatre propostes culturals perquè, si els marcians aterren avui mateix, puguin triar.

"Quan arribin els marcians" és un planeta en si mateix, és un lloc des d'on es pregunta per què passen les coses que passen i la gent fa el que fa. I n'estan convençuts: la cultura és a tot arreu.

tv3.cat/marcians

twitter.com/marciansTV3

instagram.com/marciansTV3

facebook.com/marciansTV3

Anar al contingut