"El negre de Banyoles" dedica el programa a Vicent Andrés Estellés.
"El negre de Banyoles" dedica el programa a Vicent Andrés Estellés.
Dimecres, a les 22.45

La poesia de Vicent Andrés Estellés, al segon capítol d'"El negre de Banyoles", amb el raper i poeta Daura Mangara

Demà, dimecres, a les 22.45, TV3 dedicarà el segon capítol d'"El negre de Banyoles" a l'escriptor valencià Vicent Andrés Estellés. Poesia i espectacle s'uneixen en aquesta proposta de cultura i entreteniment, presentada pel raper i poeta banyolí Daura Mangara. El programa, enregistrat a la sala La Mirona de Salt amb públic i música en directe, recorre els espais on van viure i es van inspirar els poetes protagonistes.

El segon capítol d'"El negre de Banyoles" viatjarà fins al poble natal de Vicent Andrés Estellés, Burjassot, al País Valencià. Acompanyat del repicar nocturn d'una màquina d'escriure, Daura Mangara intentarà redescobrir el món d'Estellés, nascut al cor d'una família humil i treballadora, i amb l'amor com a principal font d'inspiració.

El programa mostrarà l'últim forn que va tenir la família Estellés, per on va córrer el poeta de petit, i coneixerà una de les seves netes. A més, com que l'escriptor va abandonar la tradició familiar i va deixar d'amassar pa per començar a amassar paraules, Mangara farà el camí invers i es llevarà ben d'hora per fer d'aprenent de forner amb Rafel Castelló en un dels forns més emblemàtics de Burjassot, el forn Virgen de la Cabeza.

 

El programa

"El negre de Banyoles" és la nova aposta de TV3 per acostar la poesia a tots els públics, amb un programa de vuit capítols que combina la divulgació amb música, entrevistes, poesia, humor i ritme. Poeta i raper, Daura Mangara és el mestre de cerimònies de l'espectacle, enregistrat a La Mirona de Salt, a vint quilòmetres de Banyoles, amb públic i música en directe, i en els espais íntims o emblemàtics de cada poeta a qui es dedica el programa.

Cada capítol és un xou que crea moments únics, plens de complicitat, i fins i tot intimitat, entre els assistents a La Mirona i el conductor del programa. Daura Mangara, que escriu poesia, canta, balla i toca la guitarra, porta tantes hores de rap a sobre que té un domini fascinant de la improvisació i condueix el públic d'un espai a un altre amb passió i màgia.

"El negre de Banyoles" també és una road-movie per les vides dels grans poetes catalans dels últims 50 anys: les cases, els cafès, els carrers i els paisatges que els van inspirar. Des de la Roda de Ter de Miquel Martí i Pol i el Burjassot de Vicent Andrés Estellés fins a les Gavarres de Mercè Rodoreda o el Cadaqués de Clementina Arderiu. El seu eco ressona en l'ambient, perquè hi ha una cosa intangible de la seva presència que encara es pot capturar.

A més, cada episodi busca històries reals que s'amaguen darrere les paraules i mostra persones anònimes que regalen històries humanes en majúscules, expressades a través d'un tuit, d'una lletra d'una cançó, d'un poema o d'una story d'Instagram.  Perquè, de vegades, no es pot fer res més que agafar un paper i escriure. Tothom té cicatrius i, en molts casos, els motius de la ferida són els mateixos. En aquesta coincidència, és quan un vers pot salvar.

Aquesta producció de TV3 amb la col·laboració de Minifilms TV està dirigida per Xavier Morral i forma part de la quarta convocatòria de projectes audiovisuals innovadors de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i el Departament de Cultura a través l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC). "El negre de Banyoles" és una proposta divulgativa de poesia catalana que formarà part d'una de les accions del Pla nacional del llibre i la lectura.
 

tv3.cat/elnegredebanyoles

#ElNegreDeBanyolesTV3

Anar al contingut