Dani Feixas, Vicent Sanchis, Àngels Ponsa, Pilarín Bayés, Anna Erra i Montse Armengou

"La Pilarin", la coproducció de TV3 que mostra les versions de la ninotaire que ens ha dibuixat la infància

Avui s'ha presentat a l'Atlàntida Centre Arts Escèniques de Vic "La Pilarín" una producció de TV3 en coproducció amb Astronaut Films, que s'estrenarà demà, a les 22.05, a "Sense ficció". Dirigit per Dani Feixas, el documental fa un retrat complex de Pilarín Bayés, la dona que ha dibuixat la infància a diverses generacions de catalans.

Pilarín Bayés és un personatge ara omnipresent en els mitjans que sovint amaga la persona i la dibuixant que hi ha al darrere: un referent per a generacions d'il·lustradores, en una època i un terreny que dominaven els homes.

"La Pilarín", de Dani Feixas, fa la radiografia de l'artista a través dels que més bé la coneixen: la seva família, els seus amics i els professionals de la cultura a qui ha acompanyat des de fa dècades. Un retrat que aprofundeix en el seu espai més íntim, en el seu pensament i les seves idees, la seva personalitat i la seva manera d'entendre la vida.

La preestrena del documental, una producció de TV3 en coproducció amb Astronaut Films i amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Vic, s'ha fet aquest vespre a l'Atlàntida Centre Arts Escèniques de Vic. A l'acte, presentat per Albert Bosch, gendre de Pilarín Bayés, hi han intervingut la mateixa Pilarín Bayés; Vicent Sanchis, director de TV3; Anna Erra, alcaldessa de Vic, i Dani Feixas, director del documental.

"Aquesta senyora que hi ha a sota el barret ha il·lustrat ja més de 1.000 llibres, ha fet moltíssims quadres, dibuixos, cartells... i li han fet un munt d'entrevistes. Però mai s'havia fet un documental sobre la seva vida." Amb aquestes paraules Albert Bosch, el gendre de Pilarín Bayés, ha donat la benvinguda  als assistents a la Sala 1 de l'Atlàntida de Vic, una sala plena a vessar de tots els familiars, amics, veïns, admiradors i companys de professió de la dibuixant. Bosch ha confessat amb humor que quan la seva sogra li va demanar que presentés l'acte no va poder dir-li que no, "per què qui li diu que no a una sogra tan tossuda?". I, abans de donar pas als parlaments oficials, ha explicat que "tenir la Pilarín com a sogra és sovint una aventura extrema".

Després ha pres la paraula Anna Erra, alcaldessa de Vic, la qual ha volgut reconèixer la generositat, humilitat i somriure de la Pilarin. "Mai té un no per a ningú. És lluitadora com a il·lustradora i mare i vull posar en valor aquesta estima que té per la ciutat de Vic; el seu ‘vigatanisme' ha donat a conèixer Catalunya i la ciutat." L'alcaldessa també ha donat les gràcies a Pilarín Bayés "per ser com ets. Tots aquí ho sabem, però ara, amb aquest documental, ho podrà descobrir tot Catalunya."

Tot seguit ha intervingut Vicent Sanchis, el qual ha volgut destacar la constant aposta de TV3 pel documental: "A aquestes alçades és ben palesa aquesta aposta. Fa

més d'una dècada que vam fer la proesa de programar en prime time a la nostra cadena generalista un documental, que, amb la marca ‘Sense ficció', s'ha consolidat com a referent en el seu àmbit; com a referent dels bons documentals per als espectadors que el fan líder de la seva franja la majoria de dimarts i que és sinònim de rigor, de qualitat i de bon servei públic". El director de TV3 ha afegit que "‘La Pilarín' és un d'aquests treballs que ens fan sentir tan orgullosos i que encara va més enllà de complir amb tots aquests requisits, perquè aborda la figura d'una artista nacional, un referent imprescindible de la il·lustració infantil. I ha comentat també que "la figura que aborda el treball és tan potent, tan mereixedora d'aquest homenatge, que no podíem renunciar a glossar la seva història en un documental i convertir-la en patrimoni audiovisual del país." 

Sanchis també ha volgut recordar que l'emissió de "La Pilarín" s'emmarca dins la programació especial de la Setmana de les Dones, que "Sense ficció" ha volgut allargar durant un mes. "Aquesta és una aposta que TV3 té ja consolidada i amb la qual fem també servei públic en majúscules" ha dit.

Dani Feixas, director del documental, ha tancat el torn de paraules de la presentació donant les gràcies als assistents; a l'Ajuntament de Vic, per muntar l'esdeveniment; a TV3, per haver apostat pel seu projecte, i al Departament de Cultura de la Generalitat, pel seu esforç i la seva implicació promocionant projectes culturals i audiovisuals d'aquest tipus. Però el seu més sentit agraïment ha estat per a Pilarín Bayés: "Ella m'ha acollit durant els set mesos de feina a casa seva, on hem tingut llargues xerrades. Això m'ha permès endinsar-me en l'univers Pilarín més que mai, no només empapant-me dels seus llibres i de la seva obra, sinó descobrint la Pilarín de prop, amb la possibilitat de conversar amb familiars, amics i professionals del sector, que et van descrivint el personatge." Feixas ha volgut incidir en la seva intenció a l'hora de dirigir el documental: "He volgut donar a conèixer més el personatge; com és ella des dels inicis de la seva carrera, més enllà de la seva obra. Una obra que és molt més vistosa, perquè és el que tots coneixem. Aquest és un viatge per l'univers mai vist de la ninotaire." I ha acabat dient que li agradaria que el documental servís d'homenatge a l'artista.

Després de la projecció del documental, ha arribat el moment més esperat, quan la seva protagonista ha pujat a l'escenari emocionada i riallera. "Us he de dir que estic molt contenta. M'he divertit molt. No sé vosaltres. A la gent gran ens agrada que ens escoltin i avui ho ha fet tothom", ha dit Piralín Bayés. La dibuixant ha volgut agrair la feina de Dani Feixes: "Encara estic sorpresa. Tot i no ser de la meva sang, ha fet aquest documental  tan divertit". I ha afegit que "a vegades les vides professionals s'extingeixen suaument, però aquí hem fet un castells de focs formidable."

A l'escenari també hi ha pujat Montse Armengou, directora de "Sense ficció", programa en què demà s'estrena el documental. Armengou ha obsequiat la dibuixant amb un ram de flors i ha dit que aquest era l'homenatge que la dibuixant es mereixia.

"La Pilarín" és una producció de Televisió de Catalunya en coproducció amb Astronaut Films, amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l'Institut Català de les Industries Culturals (ICEC) i el suport de la Universitat de Vic, l'Ajuntament de Vic, la Fundació Privada Girbau i l'Ajuntament de Tona.

tv3.cat/senseficcio

#PilarínTV3
#SenseFiccióTV3
#SostresDeVidre

twitter.com/senseficcio
facebook.com/senseficcio

 

Anar al contingut