Premi del FIC-CAT al millor llargmetratge per a "La innocència".
Premi del FIC-CAT al millor llargmetratge per a "La innocència".
Premis

La pel·lícula "La innocència", amb participació de TV3, premi al millor llargmetratge del FIC-CAT 2021

El Festival Internacional de Cinema Català ha guardonat tres produccions amb la participació de TV3

La 13a edició del Festival Internacional de Cinema Català Costa Daurada ha guardonat amb el premi més valuós del certamen la pel·lícula "La innocència", de Lucía Alemany, reconeguda com a millor llargmetratge, a més de rebre el guardó de la crítica i el premi al millor muntatge. "La dona il·legal", de Ramon Térmens, s'ha endut el premi del públic, i la coproducció de TV3 "Catalunya Nord, la llengua enyorada", d'Eugeni Casanova i David Valls, ha obtingut el premi al millor documental.

El FIC-CAT 2021 va cloure ahir la 13a edició amb el lliurament de guardons d'un certamen que aquest any ha tornat en format híbrid, amb TV3 com a plataforma digital on s'han pogut veure 56 produccions audiovisuals (amb les seleccions oficials de les categories de documentals, curtmetratges, videoclips i centres educatius). Durant els dies del festival, que s'ha celebrat entre el 5 i el 13 de juny, 13.500 usuaris únics han accedit als continguts del FIC-CAT i s'han fet prop de 17.000 reproduccions de vídeo a través de tv3.cat/ficcat i de les aplicacions de TV3 per a mòbils i smart TV.

Aquest any, el festival s'ha inaugurat amb la coproducció de TV3 "Tocats pel foc", de Santi Lapeira, i ha tingut tretze cintes amb la coproducció o la participació de Televisió de Catalunya. Els vuit llargmetratges de la selecció oficial del festival, amb coproducció o participació de Televisió de Catalunya, han estat: "Cordes", de José Luis Montesinos; "Coses a fer abans de morir", de Miguel Llorens i Cristina Fernández; "La dona il·legal", de Ramon Térmens; "La innocència", de Lucía Alemany; "La mort de Guillem", de Carlos Marques-Marcet; "L'ofrena", de Ventura Durall; "Terra de telers", de Joan Frank Charansonnet, i "Tocats pel foc", de Santi Lapeira. A més, durant el certamen s'ha projectat "La vampira de Barcelona", de Lluís Danés, fora de competició, dins l'apartat "Pantalla Sitges".

Pel que fa als documentals coproduïts per TV3 que han format part del FIC-CAT, han estat "Ernest Lluch, lliure i atrevit", de Josep Morell i Jordi Vilar; "Generació Kibbutz", d'Albert Abril; "Catalunya Nord, la llengua enyorada", d'Eugeni Casanova i David Valls, i "Raimon Panikkar, entre Orient i Occident", de Carlota Casas.

 

"La innocència", de Lucía Alemany

Aquesta pel·lícula, amb la participació de TV3, ha estat la gran guanyadora del FIC-CAT 2021 amb el premi al millor llargmetratge. L'actriu Assumpta Serna, per part del jurat, va entregar el guardó a la productora Belén Sánchez, que també va recollir el premi de la crítica. En una edició del festival dedicada al muntatge, "La innocència" també s'ha endut el premi d'aquesta categoria, recollit per la muntadora del llargmetratge, Juliana Montañés, de mans de la muntadora i membre del jurat Anna Pfaff.

"La innocència" és una pel·lícula que explica la història personal de la seva directora, que torna al poble on va néixer per explicar les seves vivències a través de la protagonista: la Lis, una adolescent que somia convertir-se en artista de circ i sortir del seu poble, tot i que sap que per aconseguir-ho haurà de lluitar durament amb els seus pares. Protagonitzada per Carmen Arrufat, Laia Marull, Sergi López i Joel Bosqued, està produïda per Turanga Films, Un Capricho de Producciones i Lagarto Films, amb la participació de TV3, À Punt Mèdia, TVE, l'IVC, l'ICEC, Movistar+ i The Screen (la incubadora de l'ECAM).

 

"La dona il·legal", de Ramon Térmens

Aquest llargmetratge, amb la participació de TV3, ha obtingut el premi del públic, que atorguen les persones que assisteixen a les projeccions del festival amb els seus vots. El director, Ramon Térmens, va rebre la distinció de la directora de l'Acadèmia del Cinema Català, Laia Aubia.

"La dona il·legal" és un drama social produït per Segarra Films i Mimesis Film, amb la participació de TV3, que té Daniel Faraldo, Isak Férriz i Yolanda Sey com a actors principals. La presó Model és l'escenari d'aquesta pel·lícula, on es converteix en un CIE de Lleida. Els protagonistes són un advocat d'immigració i una dona nigeriana atrapada en una xarxa de prostitució, que s'uneixen per lluitar contra la corrupció del sistema de deportació de l'estat espanyol.

 

"Catalunya Nord, la llengua enyorada", d'Eugeni Casanova i David Valls

El premi al millor documental ha estat per a aquesta cinta coproduïda per Televisió de Catalunya, que va recollir Eugeni Casanova de mans del productor Josep Maria Aragonès, membre del jurat de la selecció oficial.

"Catalunya Nord, la llengua enyorada" mostra, a través de les poques persones que tenen el català com a llengua nadiua, com en molt pocs anys la Catalunya Nord va deixar de fer-la servir com a llengua habitual i la va substituir pel francès. I, a més, van passar a considerar-la una llengua de segona, de pagesos, i van decidir oblidar-la. Què va propiciar tota aquesta disglòssia a favor del francès? Quins càstigs rebia la gent que parlava català? Fins a quin punt va ser un fet natural aquest canvi?

 

Acord de col·laboració entre la CCMA i l'Associació FIC-CAT

La col·laboració entre la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i l'Associació FIC-CAT Festival Internacional de Cinema en Català Costa Daurada s'emmarca en un acord de col·laboració per a la difusió de les activitats d'aquest certamen cinematogràfic, amb TV3 i Catalunya Ràdio com a mitjans oficials del certamen.

 

tv3.cat

catradio.cat

 

tv3.cat/ficcioicinema

tv3.cat/documentals

Anar al contingut