Dijous, a les 23.35

La música com a salvació, a "Quan arribin els marcians"

Demà, a les 23.35, TV3 emetrà un altre capítol de "Quan arribin els marcians", el programa cultural en forma de càpsula del temps que s'envia a l'espai amb l'esperança que un dia algú la trobi i entengui els humans. La història en què la música i la cooperació van protegir la vida de l'artista Grace Munene, l'actualitat de la realitat virtual i el músic Gerard Quintana, protagonistes d'un nou capítol marcià

Grace Munene, àlies Grammo Suspect, és una rapera i activista de Kenya que lluita pels drets de les persones LGTBIQ. Després de rebre agressions i amenaces de mort, el 2019 va haver de fugir del seu país perquè la seva vida hi corria perill. Durant tres mesos va viure al centre artístic Konvent de Berga, acollida per una xarxa d'artistes i activistes locals. Alguns d'aquests activistes es retroben al Konvent per explicar la història de l'acollida de Grace Munene: Pep Espelt, director del Konvent; Fernando Paniagua, de la plataforma en favor de la llibertat d'expressió No Callarem; el mànager Javi Zarco, i Edu Libra, del grup Las Bajas Pasiones, que van col·laborar amb Grammo Suspect i que el divendres 13 de març presenten el disc "Bichx Rarx" a la sala Razzmatazz de Barcelona.

En el món de la cultura, cada dia hi ha més experiències que es defineixen com a "immersives" i que prometen col·locar les persones en el centre de la vivència en primera persona: pel·lícules, exposicions, videojocs. Els audiovisuals de 360 graus, les projeccions de gran format o la realitat virtual canvien el punt de vista sobre les obres i propicien la interactivitat fins al punt que es deixa de ser, únicament, espectadors. Com és que la gent ja no es conforma amb mirar les històries que els expliquen? Es viu tan rodejat d'imatges que se n'ha acabat formant part? De quina manera els avenços tecnològics afecten les narracions audiovisuals? En parlaran amb Carles Sora, director acadèmic del Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia de la UPC; amb Ibai Abad i Marta Rodríguez, director i productora de "La otra vida", un curtmetratge sorgit de l'ESCAC i rodat en format de realitat virtual; amb Marc Ripoll, creador de videojocs de realitat virtual al capdavant de l'estudi The Game Forger, i amb Xavier Conesa, director de serveis al client de Visyon, l'empresa del grup Mediapro especialitzada en el sector de l'audiovisual immersiu.

Sopa de Cabra acaba de publicar "La gran onada", un disc de reivindicació climàtica i social amb el mar com a inspiració. Per parlar d'això i més, els marcians han abduït Gerard Quintana, que parla de música i lletres i dona algunes receptes per sobreviure a la Terra: "No has de semblar gaire llest. Ho has de dissimular una mica, si no, la gent es molesta."

Per acabar el programa, la secció "Cap de setmana a la Terra" fa un seguit de propostes culturals perquè, si els marcians aterren avui mateix, puguin triar. Aquesta setmana, les propostes són les següents: el Festival Blues i Ritmes, al Teatre Principal i al Teatre Zorrilla de Badalona; el Brain Film Festival, al CCCB, de Barcelona; el Festival Jazz Terrassa, i les "Instruccions per enterrar un pare", a la Sala Flyhard de Barcelona.

"Quan arribin els marcians" és un planeta en si mateix, un lloc des d'on tothom es pregunta per què passen les coses que passen i la gent fa el que fa. I n'estem convençuts: la cultura és a tot arreu.

tv3.cat/marcians

twitter.com/marciansTV3

instagram.com/marciansTV3

facebook.com/marciansTV3

Anar al contingut