"Maternitat en 'stand-by'"
"Maternitat en 'stand-by'"
DIMARTS, A LES 21.55

La maternitat tardana de Catalunya, a "Sense ficció"

Demà, dimarts, a les 21.55, TV3 estrenarà a "Sense ficció" "Maternitat en 'stand-by'", un documental de Jaume Ginestà, Gerard Franch, Judit Permanyer i Carles Farriols, que a través de diferents testimonis mostrarà l'actual maternitat tardana de la societat catalana.

Tot seguit, a les 23.00, s'emetrà "Singled (out)" de Mariona Guiu i Ariadna Relea, que explica la història de cinc dones independents a quatre punts del món.

"Maternitat en ‘stand-by'" (dimarts, a les 21.55)

Catalunya és en aquests moments un dels llocs d'Europa i del món on l'edat mitjana de la maternitat és més elevada: gairebé als 31 anys. I, en paral·lel, és un dels llocs d'Europa i del món on les mares tenen menys fills: 1,3 de mitjana, mentre que l'anomenat recanvi generacional se situa en els 2,1 fills. Són dues tendències que han avançat alhora en les últimes dècades i a les quals se suma ara una tercera dada: per primera vegada, una de cada quatre dones catalanes es quedarà sense tenir fills. A vegades perquè vol, però sovint perquè no pot. Ni amb reproducció assistida.

El retard de la maternitat porta aparellat que moltes dones han d'acabar fent ús de la reproducció assistida, unes tècniques que han millorat de manera espectacular en els seus 40 anys de vida, però que tampoc no són una garantia total. I tot i que el retard en la maternitat és un fenomen en augment, ningú informa avui dia les dones sobre la seva fertilitat. Moltes no saben que a partir dels 35 anys la qualitat dels seus òvuls baixa en picat i, si tarden molt, és probable que no puguin ser mares amb els propis òvuls. En els últims anys, s'està popularitzant la vitrificació ovàrica, que consisteix a extreure els òvuls de les dones quan encara en tenen una reserva de qualitat i mantenir-los congelats fins que decideixen ser mares.

Però la vitrificació és només una tècnica, que contribuirà sobretot al negoci de les clíniques, però que no resol el problema de la maternitat tardana… si és que la maternitat tardana és un problema. Augmenta la diferència d'edat entre mares i fills -uns fills que segurament ja no tindran avis- i ens col·loca en la societat del fill únic, amb l'impacte que això provocarà en l'estat del benestar que tenim, edificat sobre els rendiments del treball.

Però, potser hi ha coses positives en la maternitat tardana? Per què, si no, les dones esperen fins a límits crítics per ser mares? És una decisió que, al final, prenen lliurement? O s'hi veuen abocades? Les mares catalanes tenen tants fills com voldrien? O el fet de posar-s'hi tard les obliga a renunciar a tenir més fills? Tot això s'analitza, amb personatges molt diversos, en el documental "Maternitat en standby", des de mares tardanes a noies que han congelat els òvuls o dones que han descartat tenir fills.

A través de testimonis molt íntims, anirem posant sobre la taula, sobretot, dubtes, interrogants molt profunds sobre el nostre model social. Perquè, al capdavall, la pregunta és si la societat catalana pot oferir a les seves dones alguna cosa més que una simple tècnica de laboratori per tal de revertir la maternitat tardana. Si no tornem a tenir mares joves, haurem fracassat com a societat? La filòsofa Victòria Camps ho té clar: "Tenim un problema gros, que deriva d'haver donat un reconeixement excessiu a l'activitat productiva i cap reconeixement a l'activitat reproductiva".

Un documental de Jaume Ginestà, Gerard Franch, Judit Permanyer i Carles Farriols.

"Singled (out)" (dimarts, a les 23.00)

"Singled (out)", de Mariona Guiu i Ariadna Relea, explica la història de cinc dones independents a quatre punts del món: la Manu a Barcelona, la Jules a Melbourne, la Shu i la Yang a Shanghai, i la Melek a Istanbul. En un món entès i concebut per estar en parella, totes elles viatgen per la vida solteres i al mateix temps miren d'esbrinar el paper que aquesta solteria juga a les seves vides. Juntament amb les veus de reconeguts experts en els àmbits de la sociologia, el dret i la demografia, la pel·lícula és un viatge al cor de la dona soltera en l'era de l'amor modern.

"Singled (out)" és una producció de Suricata Stories, en coproducció de TV3 i Lacivert Film, amb l'ajut de l'ICEC i Eurimages.

tv3.cat/senseficcio

facebook.com/senseficcio

twitter.com/senseficcio

 

Anar al contingut