Diumenge, 19 de desembre

La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio: tot a punt per trencar murs per la salut mental

Avui, des del plató que ocupa La Marató, s'ha presentat una nova edició, la 30a, d'aquest programa solidari de TV3 i Catalunya Ràdio, que vol generar una mobilització sense precedents per trencar tabús per la salut mental.

Han explicat els detalls d'aquesta edició, que se celebrarà el 19 de desembre, i s'han mostrat algunes imatges: Vicent Sanchis, director de TV3; Saül Gordillo, director de Catalunya Ràdio i de Mitjans Digitals de la CCMA; Àngels Molina, directora de La Marató, i una representació dels presentadors d'aquesta edició del programa Lídia Heredia, Ramon Pellicer, Mari Pau Huguet, Gemma Nierga, Ramon Gener i Jordi Basté.

"Una Marató especial, la 30a edició, amb 30 presentadors. Després d'un canvi de temàtica causat per la pandèmia de la covid-19, estarà dedicada a un dels temes de més actualitat d'aquests moments: la salut mental", ha començat explicant el director de TV3, Vicent Sanchis. "Una Marató, de nou, molt necessària i molt vinculada al context i a l'actualitat: en el segon any de la pandèmia que va canviar les nostres vides, els problemes de salut mental van en augment, sobretot entre els més joves."

"Una Marató que vol aconseguir una mobilització sense precedents que ha de servir per trencar estigmes, tabús; per acompanyar les persones que viuen amb aquests trastorns de salut mental", ha afegit Sanchis. "La Marató divulgarà i sensibilitzarà sobre salut mental de manera molt àmplia. Abordarà els trastorns predominants, com l'angoixa i la depressió, però també parlarà de psicosi i d'esquizofrènia, de trastorn bipolar, de trastorn límit de la personalitat, del trastorn obsessivocompulsiu, dels trastorns de la conducta alimentària, del trastorn per estrès posttraumàtic, del trastorn de l'espectre alcohòlic fetal, de trastorns de l'espectre autista, TDAH, d'addiccions i de suïcidi, una de les conseqüències més greus dels problemes de salut mental."

Aquest diumenge, 19 de desembre, La Marató començarà, com és habitual, a Catalunya Ràdio, amb el programa "El suplement". A la televisió, el programa tindrà dues parts. Al matí, la primera part del programa, realitzada en exteriors, recorrerà el territori a través de sets situats en quatre espais artístics emblemàtics: el Museu Nacional d'Art de Catalunya, el Teatre-Museu Dalí de Figueres, l'amfiteatre romà de Tarragona i la Seu Vella de Lleida. I a la tarda, a partir de les 17.00 i ja des d'aquest plató, hi haurà la gran gala d'entreteniment, que també inclourà moments de sensibilització i divulgació científiques de la mà de testimonis i experts de l'àmbit sanitari, i que estarà adaptat a la mirada artística que impregnarà tot el contingut del programa.

En relació amb l'edició passada, aquest any s'han pogut recuperar les tradicionals quatre seus telefòniques per rebre les trucades solidàries el dia del programa al 900215050, però, naturalment, funcionaran d'acord amb les mesures sanitàries vigents. A més del telèfon, també estan en marxa la resta de canals de donació: internet (tv3.cat/marato), transferència bancària, Bizum (33 333) i caixers automàtics.

"Després de l'edició del 2020, molt marcada per les limitacions de la pandèmia, torna el caliu de les activitats, adaptades a les mesures de prevenció sanitària actives, per part d'entitats i col·lectius d'arreu de Catalunya, que posen a prova el seu enginy per sumar fons al marcador del programa. Seran més de 2.000 iniciatives que s'estendran per les 42 comarques catalanes i arribaran també a l'estranger i mobilitzaran centenars de milers de participants", ha explicat Vicent Sanchis.

Entre les activitats que ja s'han dut a terme, cal destacar l'èxit de les sessions divulgatives adreçades als joves per sensibilitzar-los sobre la salut mental. Fins al mateix 19 de desembre, al voltant de 210.000 joves coneixeran de prop els trastorns mentals de la mà de 400 professionals de la salut.

El director de Catalunya Ràdio i de Mitjans Digitals de la CCMA, Saül Gordillo, ha estat el següent de prendre la paraula. "La novetat més important és que Catalunya Ràdio està dedicant tota aquesta setmana, a través del programa que tenim més potent per adreçar-nos als joves, que és l''Adolescents XL', a entrevistar testimonis i tractar alguns dels trastorns que centraran La Marató", ha destacat el director de Catalunya Ràdio i de Mitjans Digitals de la CCMA, Saül Gordillo. "Gràcies a ‘Adolescents XL', que és un programa que té més mig milió de reproduccions mensuals a YouTube, arribarem a molta gent que no escolta la ràdio ni mira la televisió de manera tradicional, però en canvi sí que mira YouTube al mòbil. Gràcies a ‘Adolescents XL', La Marató ja ha començat a fer la feina de conscienciació i visibilització entre els joves."

Un any més, La Marató començarà aquest diumenge a "El suplement" a les 8.00 del matí, aquest cop amb Joan Botta al capdavant, subdirector del programa, que substitueix Roger Escapa durant unes setmanes. Seran set hores de ràdio plenes d'històries personals, entrevistes a experts i connexions amb el territori que posaran el focus en la salut mental. "Intentarem donar molta visibilitat a un dels fenòmens més interessants, que és la quantitat d'activitats que es fan arreu del país, a municipis de totes dimensions, i per entitats molt diverses", ha explicat Gordillo. "Aquesta mobilització ja s'ha començat a veure a través de xarxes socials, i ja està fent que el mur es comenci a trencar fins i tot abans del dia del programa".

L'audiència també podrà gaudir de La Marató a través dels mitjans digitals de TV3 i Catalunya Ràdio. Hi haurà una àmplia cobertura de la jornada, amb el seguiment de les diferents activitats solidàries i les actuacions musicals, així com entrevistes i reportatges divulgatius. A la web, amb el minut a minut que acabarà amb la foto del marcador final o través dels perfils de Twitter, Instagram, Facebook, TikTok o els canals de YouTube. Al mòbil, a la televisió connectada, a la tauleta o a l'ordinador: La Marató es podrà seguir des de qualsevol dispositiu, en directe i a la carta.

"És una edició molt especial i també inesperadament complicada. Veníem de fer La Marató per la covid-19 i pensàvem que ja ho havíem vist tot quant a reptes televisius, però la pandèmia encara és entre nosaltres i ens hem d'anar adaptant al reptes que es van generant," ha explicat Àngels Molina, directora de La Marató. "Es imprescindible que la salut mental surti de l'armari. En el segle XXI no ens podem permetre que encara hi hagi por, que encara sigui un tabú i un estigma tenir un trastorn mental. Per nosaltres ha estat el pal de paller d'aquesta Marató, i és el que tots els experts i científics ens han traslladat: que era el moment de parlar de la salut mental en positiu i que el més important era trencar estigmes. Una malaltia només es pot curar quan se'n parla, quan no té cap estigma. I és per això que nosaltres hem dissenyat tota una aventura plena de llum, de color i de sensibilitat, perquè quan l'audiència connecti amb TV3 o amb Catalunya Ràdio, associï salut mental amb un programa espectacular i una jornada increïble."

I en aquesta edició número 30 també seran una trentena els presentadors que conduiran el programa. Lídia Heredia, Ramon Pellicer, Mari Pau Huguet, Gemma Nierga, Ramon Gener i Jordi Basté han parlat com a representació d'aquesta trentena.

"És un gran programa d'un mitjà públic, una gran festa col·lectiva. I aquesta edició és molt especial i me'n sento còmplice; jo no me n'amago, perquè estic diagnosticat com a TDAH i com a TOC, i el primer que em va dir psicòleg va ser: ‘Tu que tens un altaveu, explica-ho'. I parlar de salut mental és molt difícil i, sobretot, atrapar l'audiència, i aquest serà el repte de tots nosaltres en aquesta Marató", ha dit Jordi Basté.

"Nosaltres posem cara a una feina que ha fet un munt de gent, per fer brillar aquesta fórmula de La Marató que és un equilibri entre divulgació científica, entreteniment i testimonis. Una fórmula màgica que cada any funciona i, en el cas de la salut mental, hi ha una cosa encara més important, que és desfer nusos, trencar tabús i estigmes i normalitzar una cosa que és normal, que són els trastorns mentals i que ens costa molt mirar-los als ulls", ha explicat Lídia Heredia, que farà parella amb Raquel Sans des del MNAC.

"La Marató és la cosa més gratificant que he fet mai a la vida a la televisió. Amb la Gemma (Nierga) des del Teatre-Museu Dalí de Figueres mirarem de trobar el desllorigador d'aquesta Marató a través de l'art, a través de la música. A la història de l'art hi ha grans exemples de persones silenciades, que han tingut immensos problemes pel fet de tenir un trastorn mental i que, gràcies a l'art, a la música, a la literatura, han aconseguit trobar un camí per expressar-se d'alguna manera en una societat que silencia totes aquestes coses o que les mira de reüll, però no deixen de ser allà", ha dit Ramon Gener.

"A mi m'agradaria molt que diumenge, si hi ha gent que ens està veient i no acaben de trobar sentit a la vida, que és una de les coses més frustrants per als familiars: saber que no volen continuar en aquest món, i que alguns tenim persones a qui que els ha passat... Vull expressar el desig que tant de bo en La Marató trobin una finestra amb una escletxa de llum i diguin: ‘Mira, l'obriré', i tinguin ganes de continuar", ha manifestat Gemma Nierga.

"La Marató és una immersió que et permet capbussar-te en els coneixements, 30 anys, 30 temes diferents. És també una immersió en proximitat, en sensibilitat, en emocions, acostar-te a situacions viscudes potents i de vegades dramàtiques. Et permet ser còmplice d'aquest patiment i et permet descobrir que, en el teu entorn, hi ha hagut alguna malaltia o afectació que t'ha tocat de ben a prop", ha comentat Ramon Pellicer.

"Aquesta maleta d'experiències que és La Marató, tot el que han aportat durant aquests 30 anys les persones que l'han feta, ens servirà per aprendre encara molt més i sobretot per adonar-nos que som un equip, que ens necessitem tots, i tant de bo alguna d'aquestes persones que tenen algun d'aquests trastorns pugui tenir la sensació o la seguretat que estarem amb elles, que volem que se'n surtin i que els farem costat", ha dit finalment Mari Pau Huguet.

Xavi Coral i Espartac Peran estaran desplaçats a l'amfiteatre romà de Tarragona, i a la Seu Vella de Lleida hi seran Núria Solé i Roger de Gràcia. A partir de les 17.00, quan La Marató torna a Sant Joan Despí, hi haurà una desfilada de cares conegudes, des de l'estudi o des d'exteriors.

Sobre la xifra de La Marató que es voldria aconseguir, el director de TV3 ha remarcat: "L'important no és la quantitat, sinó el camí i la sensibilització que s'aconsegueix en el recorregut".

tv3.cat/marato

facebook.com/lamarato

twitter.com/la_marato

Anar al contingut