El diumenge dia 16 de desembre se celebra la 27a edició de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio

La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio: investigació i vida, "un miracle de tots"

El diumenge dia 16 de desembre se celebra la 27a edició de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, el programa més llarg i més solidari de l'any, que combina sensibilització, entreteniment i divulgació amb la finalitat de recaptar fons per finançar projectes de recerca científica. Enguany destinarà el seu esforç divulgatiu i impulsor a la recerca biomèdica del càncer.

Els detalls d'aquesta edició s'han explicat, avui, en roda de premsa. Hi ha assistit Vicent Sanchis, director de TV3; Saül Gordillo, director de Catalunya Ràdio i de Mitjans Digital de la CCMA; Xavi Abad, director de La Marató; Roger Escapa, director i presentador d'"El suplement" de Catalunya Ràdio, i Gemma Nierga i Ramon Gener, presentadors de La Marató. També hi eren presents Sheila Alen i Eloi Cordomí, en Pepper, un col·laborador molt especial i Els Pastorets Rock, la banda del programa.

Vicent Sanchis, director de TV3 ha donat la benvinguda en el plató que acollirà la 27a edició de La Marató. I s'ha dirigit especialment als testimonis que hi eren presents, juntament amb la premsa: "aquest diumenge explicareu la vostra història i no és fàcil fer-ho, no és fàcil explicar un mal tràngol, però fent-ho aconseguireu que molta gent encara se senti molt més solidària i amb molt més ganes d'ajudar".

"La Marató d'enguany, la 27a edició, està dedicada a la investigació del càncer. El programa de diumenge, a TV3, tindrà 15 hores de directe, entre les 10 del matí i la 1 de la matinada, però abans La Marató començarà a Catalunya Ràdio, amb el programa ‘El suplement'", ha continuat dient el director de TV3. "I si dediquem aquesta edició al càncer, com ja s'havia fet en altres ocasions, és perquè és una de les malalties que causa més estralls en el món. I sempre parlem de xifres molt terribles, però ara en donaré per a l'esperança: la supervivència al càncer ha crescut un 7% en els últims 10 anys i la mitjana se situa, actualment, en el 55%. Però encara queda moltíssima gent que no es pot curar i que es podria curar si continuéssim avançant en la investigació i en la prevenció. 1 de cada 2 homes i 1 de cada 3 dones tindran càncer al llarg de la seva vida, per això aquesta Marató, perquè tots ells es puguin salvar gràcies als avenços en investigació que es puguin fer amb els diners que la solidaritat ens permeti recollir diumenge", ha continuat explicant.

Sanchis ha recordat que ja fa dies que es poden fer donatius a través dels canals habituals i que també se n'hi podran fer després d'aquest diumenge.

"La Marató és una de les iniciatives més solidàries d'aquest país, de les més sensibles, de les més entranyables i de les més útils", ha afegit Sanchis. "Entre tots diumenge intentarem salvar més vides de les que se salven ara."

La Marató s'ha escampat de TV3 a la resta de mitjans germans de la CCMA, com són Catalunya Ràdio i els mitjans digitals i xarxes socials.

"La Marató ja ha començat a l'entorn digital fa dies amb aquesta etiqueta #HoVisc, que és una manera de fer participar tots els usuaris i tota la ciutadania de la seva vinculació i relació amb aquesta malaltia que diumenge s'intentarà combatre", ha dit Saül Gordillo, director de Catalunya Ràdio i de Mitjans Digital de la CCMA. "Amb aquest hashtag #HoVisc volem buscar l'emoció, el testimoni més personal: amics, familiars, gent que té o ha tingut aquesta malaltia, recordar-los i reivindicar les persones que ho viuen i, a partir d'aquí posar en valor, d'una manera emotiva, el sentit de La Marató d'enguany. A la xarxa, la tele i la ràdio, han anat incrementant molt el seu ressò digital, i ja es nota aquests dies previs com el #HoVisc està fent soroll. Crec que diumenge, la potència de La Marató i del que significa en aquest país, es veurà en l'entorn digital d'una manera molt clara i permetrà evidenciar, en temps real, com la ciutadania viu La Marató."

"La Marató comença a Catalunya Ràdio, sempre comença amb "El suplement". Aquest any la novetat és que serà Roger Escapa serà qui obri la persiana, a partir de les 8.00", ha continuat explicant Gordillo. "Hi ha una altra novetat, a banda de la d'en Roger iniciant La Marató. Des d'iCat fem un concert solidari a L'Antiga Fàbrica Damm amb Koers i una sèrie convidats i amics d'aquesta banda que ja ens va acompanyar en "El desconcert" i en la presentació de la temporada d'estiu. Vindran acompanyats d'amics com Els Catarres, Gertrudis, Doctor Prats, Suu i Porto Bello. Un concert solidari amb les invitacions gairebé esgotades que serà presentat per Roger Carandell i Juliana Canet, conductors del programa "Adolescents iCat" i, a la vegada, hi portarà associada una altra novetat, una actualització del marcador des del concert mateix, que se sumarà a la que ja es fa des d''El suplement'".

D'aquesta manera iCat se suma, enguany, a La Marató, encara que el pes el portarà Roger Escapa des del seu programa, que tindrà contingut potent.

"Fa moltes setmanes que hi estem treballant, moltes reunions amb el Xavi (Abad), amb el Ramon (Gener), amb la Gemma (Nierga) coordinant continguts perquè TV3 porta el pes, però La Marató comença, a les 8.00, en "El suplement", ha explicat Roger Escapa, director i presentador de l'especial de Catalunya Ràdio." De les coses que farem us puc avançar, per exemple, que demà agafo un AVE i marxo a Madrid a entrevistar Juan Manuel Serrat, una entrevista que es podrà sentir dissabte a les 10.00. Juan Manuel Serrat ha superat tres càncers els últims anys i ho ha explicat molt poc. Crec que havia participat en alguna altra edició de La Marató vinculada al càncer, però ens va dir que volia participar en aquesta. A les 9.00 tindrem el doctor Manel Esteller, una de les veus amb més projecció internacional en la recerca en el càncer des de Catalunya. També passaran pel programa alguns dels testimonis, molta música, i seguint amb les sinergies entre tele i ràdio fent un producte comú, jo vindré al plató de TV3 a entrevistar un altre dels testimonis, Antonio Franco."

"La Marató és un cita de molta responsabilitat, és un programa marca de la casa i en què tots ens sentim identificats i reflectits. I, per tant, són normals les pors i els nervis en un producte que no és només nostre, és del país, de la gent que ens ho demostren amb les activitats que es troben arreu i amb la participació en les conferències que es fan", ha dit Xavi Abad, director de La Marató. "El que em posa més nerviós a mi és l'escaleta d'aquestes 15 hores de programa. Serà un discurs audiovisual que anirà canviant al llarg del dia. Al llarg del matí, a partir de les 10.00, sortirem al carrer a veure com es mou La Marató, com es comencen a activar els telèfons i la gent amb les activitats. Per a la tarda-vespre, proposem un programa més de sofà, per a tots els públics amb convidats diversos, per exemple, els adolescents.cat proposen una coreografia basada en un joc de moda, el Fortnite, però també ens visitarà el Màgic Andreu, que es retrobarà amb un noi que va conèixer en el programa ‘La màgia cura' dels hospitals, que ara ja és un home i està recuperat. I ja de cara a la nit, deixarem marxar els testimonis, i tindrem més actuacions, més espectacle i entreteniment mentre esperem un gran marcador. Actuacions que hem procurat que siguin fetes expressament per a La Marató."

"Els dos pilars en què es basarà el programa d'aquest diumenge seran la investigació i la vida", ha continuat explicat Xavi Abad, i ha fet notar que el plató s'ha renovat. "Normalment, La Marató s'ha centrat a explicar malalties, aquest cop volem posar el focus en la investigació, on aniran a parar els diners que donin els catalans. Que és la immunoteràpia, la radiologia d'altra precisió, cirurgia amb robots, el genoma, l'estudi genètic del càncer o els tractaments personalitzats? Intentarem explicar tots aquests termes que semblen de ciència-ficció".

Serà Eloi Cordomí qui s'encarregarà, amb l'ajuda de la realitat virtual i d'un col·laborador robòtic molt especial, d'explicar i apropar als espectadors tots aquests termes. El robot Pepper, un robot social d'hospital encara en desenvolupament, recordarà per ell moltes dades i xifres.

L'altre pilar serà la vida, que es materialitzarà durant el programa. Una vida en forma de paraula que és visible al plató, un jardí vertical ple d'éssers vius. A més, l'humor serà clau per explicar la prevenció. Al llarg del programa, una sèrie de gags protagonitzats per Betsy Túrnez i Pau Vinyals posaran l'accent, humorístic però amb contingut important, en la prevenció. Sal i pebre a la vida per aconseguir que aquest percentatge del 40% de càncers que es poden prevenir sigui encara més gran.

En xifres, La Marató de TV3 reunirà 25 actuacions, hi passaran 380 persones pel plató, així com 20 testimonis i 20 metges investigadors i es faran 15 connexions en directe.

"Vull agrair poder estar aquí i que penséssiu en mi, és un honor", ha estat el primer que ha dit Gemma Nierga que, aquest diumenge, presentarà La Marató al costat de Ramon Gener.  "Quan m'ho van proposar, vaig dubtar una mica i em va semblar una empresa molt difícil, però a poc a poc es fa més assequible. I avui ha estat un dia molt especial perquè ens hem trobat amb els testimonis, hem posat cara a tots aquells noms que estaven en un paper. Avui hem saludat el Biel, el Joan... I he saludat la Maribel, que s'ha posat a parlar amb el Joan sobre els dolors que tenien i jo m'he sentit una mica violentada, però al final la Maribel ha dit: ‘si tenim dolors, és que estem vius'.  Diumenge viurem el dolor amb vosaltres, si ens deixeu el compartirem i tant de bo que quan acabi La Marató en tingueu una mica menys i estigueu contents d'haver compartit una cosa tan intima com és una malaltia i tot el que heu patit."

Gemma Nierga ha cedit la paraula al que serà el seu company de plató durant 15 hores de televisió en directe, Ramon Gener: "El més important de La Marató són els testimonis i la gent que és a casa. I quan et proposen un programa com aquest, no pots dir que no, ni tan sols em va passar pel cap dir-ho. Quan vaig conèixer l'equip, la feina que fan i com la fan de bé, jo em vaig quedar tranquil·líssim i ja tinc ganes que arribi diumenge. Si pogués m'ho saltaria tot i començaria de seguida. La Marató no és un programa de tele, és molt més. La gent em para pel carrer per explicar les activitats que fan al seu poble, al seu barri...; jo soc només part d'un enorme engranatge. I ja s'han fet 27 edicions de La marató, i això és un miracle, un miracle de tots."

La Marató tindrà vida més enllà de plató 1. Un segon plató comandat per Sheila Alen prendrà el pols a tot el que passi a les xarxes amb aquesta etiqueta d'#HoVisc, es veuran algunes actuacions exclusives i s'aniran descobrint els convidats i artistes que desfilaran pel plató principal.

tv3.cat/marato

Anar al contingut