La Marató 2020 tanca amb un marcador de 13.864.073 euros i finançarà 98 equips d'investigació sobre la Covid-19

En una edició especial del programa "Al Cotxe", emesa aquest vespre a TV3, La Marató ha fet públic el marcador definitiu de l'edició 2020: prop de 14 M€. També, i com a resposta a la necessitat urgent d'investigar sobre la Covid-19, la Fundació ja ha resolt el concurs d'ajuts a la recerca i ha seleccionat 36 projectes de recerca, que duran a terme 98 equips científics.

La Marató dedicada a la Covid-19 ha sumat més de 3,5 M€ al marcador provisional del 20 desembre i ha aconseguit una recaptació definitiva de 13.864.073 €, la tercera més alta de la història del programa. Aquests recursos han permès sensibilitzar sobre la Covid-19 i impulsaran la recerca per prevenir, tractar i curar la malaltia. Per contribuir de manera imminent a aquest objectiu i, com ja es va anunciar, la Fundació ha accelerat el procés d'adjudicació dels recursos obtinguts i ara fa públics els 98 equips d'investigació que treballaran per dur a terme els 36 projectes seleccionats, que es poden consultar aquí.

"La Marató puja ‘Al cotxe'. La xifra final", un viatge emocional per La Marató de la Covid-19

La xifra final de La Marató 2020 i com es distribuiran els fons a la recerca de la Covid-19 s'ha donat a conèixer aquest vespre a TV3, en una edició especial del programa "Al cotxe". Eloi Vila ha fet un viatge emocional per la passada edició del programa, a la recerca de les mans que han ajudat a accionar el polsador per descobrir el marcador final.

En aquesta edició especial, hi han participat els presentadors del 2020, Raquel Sans, Mònica Terribas, Laura Rosel, Jordi Basté i Roger Escapa, que s'han retrobat amb alguns dels testimonis que van conèixer el 20 de desembre i també amb cares conegudes que han passat la Covid-19, com el periodista Carles Francino i l'actor Jordi Sánchez.

La veu dels experts en aquesta malaltia infecciosa l'han posat els doctors Antoni Trilla, epidemiòleg; Robert Güerri, infectòleg, i la doctora Montserrat Bernabeu, metgessa rehabilitadora, que han explicat la transcendència de la recerca sobre la Covid-19 que impulsarà La Marató. Un moment molt emotiu del programa ha estat l'aparició dels 36 investigadores i investigadors que lideraran els treballs premiats, que han agraït la confiança que els han dipositat, un cop més, els ciutadans.

Aquest recorregut per La Marató 2020 i la recerca que impulsarà, s'ha amenitzat amb bones dosis de música i d'entreteniment, elements essencials del programa solidari. Així, hi han actuat Love of Lesbian, Mishima, i Buhos. El toc d'humor l'han posat Elisenda Pineda, Charlie Pee i Elisenda Carod i "El búnquer" d'en Peyu, Jair Domínguez i la Neussi. La ballarina Esther Luengo ha signat la coreografia que han interpretat els alumnes de l'escola Som-hi dansa, rodada al recinte modernista de l'Hospital de Sant Pau, i que ha obert el programa.

Impuls a la recerca a un total de 98 equips d'investigació sobre la Covid-19

L'emergència sanitària provocada per la pandèmia i la necessitat urgent de disposar de més recursos per a la recerca del SARS-CoV-2 ha motivat, també, que la Fundació hagi  avançat i accelerat tot el procés d'adjudicació dels fons recaptats. Així, ara es fan públics els 36 projectes de recerca que rebran el finançament d'aquesta edició i que duran a terme 98 equips d'investigació. Aquesta recerca impulsada per la solidaritat del conjunt de la ciutadania contribuirà de manera imminent a conèixer amb més profunditat el nou coronavirus, a trobar eines de prevenció i de diagnòstic i a dissenyar nous tractaments per fer front a la Covid-19.

De manera excepcional, la convocatòria d'ajudes de la Fundació es va fer entre els mesos de desembre i gener. Fins al mes de maig, els 229 projectes candidats s'han revisat, de manera telemàtica, seguint un procés de contrastat rigor i transparència, coordinat per l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, en què han intervingut 95 avaluadors internacionals. La valoració, entre altres aspectes, de la qualitat, la metodologia, la rellevància científica, sanitària i social, el valor innovador i la viabilitat dels treballs candidats ha determinat quins projectes seran finançats amb els recursos de La Marató 2020.

Per a Núria Llorach, vicepresidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i del Patronat de la Fundació La Marató de TV3, "cada any, el moment de passar el relleu de tot l'esforç dels ciutadans al talent científic és crucial per a la CCMA i la Fundació, però aquesta vegada encara ho és més per l'excepcionalitat de la passada Marató, per la malaltia a la qual es dedicarà la recerca i per l'any tan difícil, a tots nivells, que vam viure durant el 2020". Llorach també ha destacat que, per poder lliurar els recursos de La Marató als investigadors només cinc mesos després del programa, "s'ha treballat amb un plus d'esforç, d'implicació i d'urgència, segons marca el context, i tot això sense perdre ni el rigor, ni la transparència ni l'excel·lència de tot el procés".

Lluís Bernabé, director de la Fundació La Marató de TV3, ha explicat que els 98 equips de recerca que rebran finançament són "dipositaris no només d'uns fons econòmics, sinó de tota la solidaritat, l'esforç i la confiança de milers de persones que van donar el seu suport a una Marató excepcional enmig d'unes circumstàncies complicades". Bernabé afirma que la Covid-19 "ens ha ensenyat moltes coses importants, i una ha estat posar en valor la tasca essencial dels sanitaris, dels metges, dels investigadors. Si no ho sabíem abans, hem après que només la recerca té les respostes, només la recerca ens pot donar vida".

Amb aquesta nova recaptació de La Marató i l'adjudicació dels fons a la recerca, el projecte solidari de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i la Fundació suma, des del 1992, prop de 216 M€ i ha impulsat un total de 949 projectes de recerca, en què han intervingut 9.350 investigadors.

Una Marató excepcional en tots els sentits

La Marató del 2020 va oferir 21 hores de programa en directe amb Roger Escapa, a Catalunya Ràdio, i amb Laura Rosel, Mònica Terribas, Raquel Sans i Jordi Basté, a TV3. La sensibilització i la divulgació sobre la Covid-19 es van entrellaçar amb l'entreteniment en un espai que va recórrer diferents centres sanitaris d'arreu de Catalunya amb la voluntat de retre homenatge a tots els col·lectius que han estat a primera línia de la pandèmia.

Va ser una Marató totalment adaptada a les limitacions de la pandèmia, en què es van haver de reinventar molts àmbits i fórmules de participació. Hi destaquen la posada en marxa del telèfon de donatius les setmanes prèvies al programa, la promoció dels canals digitals per fer donacions i la substitució, el dia de La Marató, de les tradicionals seus telefòniques per un sistema electrònic de recollida de trucades de donatius. Amb gran enginy i capacitat d'adaptació, entitats d'arreu de Catalunya van organitzar 1.793 activitats solidàries que seguien les mesures de seguretat sanitària. També la campanya de divulgació dirigida als joves es va fer, majoritàriament, de manera virtual. Es van fer 8.022 sessions divulgatives, xifra que la converteix en la més participativa de la història de La Marató, que van arribar a 202.000 joves.

La 30a edició de La Marató posarà el focus sobre la salut mental

La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio celebrarà la 30a edició el diumenge 19 de desembre i estarà dedicada a la salut mental, un grup de problemes de salut molt comuns que afecten una de cada quatre persones en algun moment de la vida, amb un elevat impacte social, sanitari i de la qualitat de vida de les persones afectades i del seu entorn. Per això, des del programa de tele i de ràdio, es mostrarà la salut mental des d'una perspectiva integral i comunitària, en què els elements biopsicosocials hi seran presents.

Segons explica Àngels Molina, que tornarà a dirigir el programa solidari a TV3, "aquesta torna a ser una Marató molt necessària i molt vinculada al context i l'actualitat: en el segon any de la pandèmia que va canviar les nostres vides, els problemes de salut mental van en augment, sobretot entre els més joves. Proposem una Marató que impliqui una mobilització sense precedents, amb noms propis -anònims i famosos- que ens ajudin a trencar estigmes i a donar la cara per la salut mental". Finalment, la directora del programa destaca que "la prevenció d'aquests trastorns en la infantesa i la joventut és essencial, perquè hem d'aprendre a reconèixer els símptomes d'aquestes malalties i perquè només així acabarem trencant l'estigma que persegueix aquests trastorns des dels anys més foscos de la nostra història".

tv3.cat/marato

Anar al contingut