Albert Segura.
Albert Segura.
DISSABTE, A LES 22.05

La lluita de les "kellys" a "Solidaris"

Dissabte, 19 de gener, a les 22.05, el programa "Solidaris", amb Albert Segura, analitza la situació de les cambreres de pis, conegudes com a "kellys", que alcen la veu contra els abusos i per deixar de ser invisibles, defensar els seus drets i reivindicar un turisme responsable.

A l'estat espanyol la bretxa salarial femenina és encara del 14% i s'agreuja amb la maternitat. Les dones han pagat més cara la crisi i la recuperació les ha oblidat: tenen més atur i més temporalitat, i són les que cobren menys. Les feines de casa sense retribució ­-cuinar, netejar la llar, tenir cura de fills i avis, etc.- suposarien 443.000 milions d'euros l'any, el 41% del PIB estatal, si fossin remunerades. En aquest context, les cambreres de pis -netejadores d'hotels- alcen la veu contra els abusos i s'estan organitzant per deixar de ser invisibles, defensar els seus drets i reivindicar un turisme responsable.

Esmorzen ibuprofèn per poder aguantar la jornada laboral. Amb prou feines cobren dos euros per cada habitació d'hotel que netegen. N'han de fer entre vint i trenta al dia, a contrarellotge i en jornades de vuit hores, que s'acaben allargant fins a les deu o dotze hores... Sense poder descansar el cap de setmana, en molts casos subcontractades i fora de conveni i que, sovint, no arriben a la jubilació. Aquestes són les principals denúncies de les autoanomenades "kellys", que són l'última baula de les externalitzacions massives a la baixa. Es tracta d'un cas de precarietat generalitzat o de casos aïllats?

Demà, 19 de gener, a les 22.05, "Solidaris", amb Albert Segura, parlarà d'aquesta situació de precarietat laboral femenina amb les "kellys" Eulàlia Corralero i Manuela Santos, i amb Anna Castan, directora de l'Hotel Barcelona 1882; Esteban Sanabria, secretari de negociació col·lectiva del sector serveis de CCOO; Pili Malagarriga, directora de Segundo Mundo i experta en turisme sostenible, i Cristina Rovira, autora de l'informe d'Oxfam Intermón "Veus contra la precarietat: dones i pobresa laboral a Europa".

El programa "Solidaris" s'emet els dissabtes, de 22.05 a 23.00, a Catalunya Ràdio.

 

catradio.cat/solidaris

facebook.com/solidaris

twitter.com/solidaris

 

Anar al contingut