"Primera línia" Capítol 22

La Hajar, en Rafa i l'Alba, testimonis a "Primera línia"

Demà, dimarts, 26 de maig, després del "TN vespre", TV3 emetrà un nou capítol de "Primera línia". Aquesta setmana, el programa se centrarà en com l'impacte econòmic del coronavirus ha agreujat les dificultats de molta gent per sobreviure, però ha impulsat, també, una gran resposta solidària.

Alguns dels protagonistes:

Hajar Hoummi és una de les persones del barri del Raval que atén la Fundació Joan Salvador Gavina, una entitat que fa 40 anys que treballa al Raval atenent necessitats d'infants i joves de 4 a 22 anys. La Hajar treballava d'administrativa i va perdre la feina al començament de la crisi sanitària. Ara rep ajuda de la Fundació i participa de les xarxes solidàries del barri. "Del Raval vaig marxar quan anava a la uni i anava amb la idea d'"al barri no tornaré mai". De fet, em feia vergonya i tot. Hi ha vegades que m'avergonyia dir que era del Raval. De fet, quan vaig tenir la meva petita i vaig haver de tornar, vaig tenir com un sentiment de derrota... He tornat del que vaig fugir, no? Quan vam estar en el pitjor moment, a molts ens van acomiadar i ens vam veure sense feina, sense ingressos. Moltes famílies no tenien per menjar i entre els veïns i la força del Sindicat d'Habitatge del Raval vam crear la xarxa de suport mutu del Raval. Ara trobo que no hi hauria cap punt millor al món on passar la pandèmia com ha sigut al barri..."

Rafael Vilalta és voluntari del Banc d'Aliments de Nou Barris. Atenen unes 150 famílies cada dia. En Rafa va viure 13 anys al carrer i va tocar fons. Va anar al Banc dels Aliments i va aconseguir sortir del carrer. "Jo, quan estava malament, sempre deia que, si algun dia en surto d'aquesta, faré per la gent el que altres ja han fet per mi. Ara veig molta gent que no havia demanat mai ajuda que ho ha de fer. I les administracions es discuteixen entre elles i paguen els més vulnerables."

L'Alba Martínez fa un any que rep el suport de la Fundació El Xiprer de Granollers. Feia feines de neteja, però fa dos mesos que no pot anar a netejar cases i no té ingressos. Al Xiprer, recull lots de menjar, que es reparteixen entre 200 famílies.  L'Associació té un menjador social, pisos d'acollida i el banc d'aliments. Pels seus responsables, "si aquesta situació s'allargués molt en el temps, no sabem si la podríem sostenir quant a aliments i quant a recursos humans dels quals disposem. És veritat que ha incrementat un 20% el nombre de famílies que estem atenent, però els que ens temem nosaltres és que pot anar a pitjor. Si seguim a aquest ritme, no tindrem prou aliments i llavors haurem de fer crides a les entitats per si ens poden ajudar. I a més, això sembla que anirà per a llarg. Hi ha persones que els costarà sortir d'aquest mal moment que estan passant."

El programa "Primera línia" produeix en aquesta nova etapa capítols temàtics sobre col·lectius als quals la pandèmia ha marcat de forma especial. Aquesta setmana, "Primera línia" mostra històries sobre l'impacte econòmic del coronavirus i la resposta solidària davant de les dificultats de molta gent per sobreviure.

Cada dimarts i cada dijous, després del "TN vespre", "Primera línia" explora a partir de testimonis personals enregistrats pels mateixos afectats i enviats al telèfon del programa, el 667 373 452, les conseqüències de la crisi del coronavirus. Es vol conèixer de primera mà les seves experiències i escoltar les seves reflexions.

"Primera línia" és un programa produït pel departament de Nous Formats de TV3 i íntegrament elaborat en règim de teletreball des del confinament de cadascun dels membres de l'equip.

tv3.cat/primeralinia

#PrimeraLíniaTV3

Anar al contingut