"La guerra inacabada", diumenge, a TV3
"La guerra inacabada", diumenge, a TV3
El diumenge 1 de juliol, a les 22.05.

"La guerra inacabada", a TV3

El diumenge 1 de juliol, a les 22.05, a TV3 s'estrenarà "La guerra inacabada" una docuficció, dirigida per Joan Gallifa i Antoni Tortajada, que explica les històries que hi ha darrere d'algunes fosses de la Guerra Civil Espanyola que encara queden a Catalunya.

A les 22.40, després de "La guerra inacabada", TV3 emetrà l'episodi "De Tremp a Balaguer. La batalla de Balaguer" de la sèrie "Trinxeres", en què Carles Costa, Eloi Vila i Marc Juan, resseguint l'últim gran front de la Guerra Civil a Catalunya,van des de Tremp a Camarassa i fins a Balaguer.

A Catalunya encara hi ha 5.063 famílies que reclamen un parent desaparegut, durant la guerra o anys després. Des del 1999 fins l'any passat només se n'havien identificat 7. Per revertir aquesta situació, al juliol del 2017, el Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat va endegar un pla d'excavació de les fosses de la Guerra Civil Espanyola que encara queden a Catalunya, i va crear el Programa d'Identificació Genètica, amb un banc que permet creuar les dades familiars amb les restes que es vagin localitzant. Actualment hi ha unes 500 fosses localitzades.

Un equip de TV3 ha seguit durant uns mesos la feina d'antropòlegs, arqueòlegs i genetistes que obren les fosses, n'extreuen els cadàvers i n'intenten identificar les restes i atribuir-les als desapareguts. El resultat ha estat "La guerra inacabada", una docuficció presentada per Antoni Tortajada, que explica cinc històries que hi ha darrere d'aquestes fosses. La reconstrucció de cada relat s'ha fet amb imatges ficcionades i l'ajuda de testimonis i familiars de les víctimes.

"Laguerra inacabada" és una coproducció de TV3, Som Batabat i el suport del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya.

"La guerra inacabada" és una coproducció de TV3, Som batabat i el suport del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya.

 

"De Tremp a Balaguer. La batalla de Balaguer"

En aquest episodi de "Trinxeres", el segon, que s'emetrà quan s'acabi el documental "La guerra inacabada", el recorregut avança des de Tremp a Camarasa, i fins a Balaguer. L'equip visitarà la Tomba del Soldat, que homenatja els soldats anònims morts a la guerra. A més d'explicar l'ocupació franquista a Balaguer i la posterior batalla, el programa descobrirà l'ofensiva republicana pel control del cap del Pont i com va ser aturada pels bombardejos de l'aviació franquista.

Durant aquest itinerari, l'equip del programa coneix Francesc Comavella, en Sisquet, un home de 100 anys que va lluitar a la Batalla de Belchite; Miquel Carlí, testimoni d'una de les últimes batalles aèries més destacades de la guerra a Catalunya, i els fills, nets i besnets del soldat Joan Montserrat, que cada any es troben a l'entorn de la seva tomba, enmig del bosc a tocar de Camarasa.

tv3.cat

Anar al contingut