Divendres, a les 22.45

"La gran pel·lícula" estrena "El fotògraf de Mauthausen", amb participació de TV3

Demà, divendres, a les 22.45, l'espai "La gran pel·lícula" estrena, a TV3, "El fotògraf de Mauthausen" de Mar Targarona,. Protagonitzada per Mario Casas, Alain Hernández, Macarena Gómez i Richard Von Weyden, amb la participació de TV3, relata la història del fotògraf Francesc Boix, basada en fets reals, escrita per Alfred Pérez-Fargas i Roger Danès.

Després, TV3 recupera el documental "Francesc Boix: un fotògraf a l'infern", un treball de Llorenç Soler premiat al Festival Film d'Histoire de Pessac (França) i finalista als Emmy i que narra la vida del fotògraf català Francesc Boix, en què es basa la pel·lícula de Mar Targarona.

Mar Targarona (directora de "Segrest" i productora de destacats títols com "L'orfenat", "Els ulls de la Júlia" i "El cos") dirigeix "El fotògraf de Mauthausen", una apassionant història basada en fets reals i escrita per Alfred Pérez-Fargas i Roger Danès. La pel·lícula, segons la directora, pretén ser un homenatge a aquest "superheroi" i als seus companys, "que van arriscar la vida per mostrar al món les atrocitats comeses a Mauthausen".

Protagonitzada per Mario Casas ("Bajo la piel del lobo", "El bar", "Contratiempo", "Toro", "Palmeras en la nieve"), "El fotògraf de Mauthausen" explica la història de Francesc Boix, un fotògraf pres a Mauthausen que va arriscar la seva vida per treure del camp de concentració uns negatius fotogràfics que revelessin les atrocitats comeses pels nazis. L'elenc es completa amb destacats actors, com Alain Hernández ("El rei borni", "Cites"), Macarena Gómez ("Pieles", "Segrest ") i Richard Von Weyden.

Els alemanys van capturar i deportar Boix a Mauthausen el 27 de gener de 1941. La seva condició de fotògraf i el coneixement de l'idioma alemany van obrir-li la porta a treballar al laboratori fotogràfic. Després del seu alliberament es va quedar a viure a París, va treballar com a reporter gràfic en diferents publicacions, entre les quals "L'Humanité", òrgan del Partit Comunista Francès.

El rodatge d'aquest film es va fer a les ciutats de Terrassa, on va construir una reproducció de la porta del camp de concentració de Mauthausen a l'entorn de l'antic sanatori de Torrebonica, i Budapest, on es van recrear els espais de l'acció. Per Mauthausen van passar prop de 190.000 presos, dels quals van morir gairebé la meitat. Els negatius fotogràfics (més de dos mil) que Boix i els seus companys van salvar van ser fonamentals per condemnar alts càrrecs nazis en els judicis de Nuremberg el 1946. Francesc Boix, el pres 5.185 del camp de concentració nazi de Mauthausen, va ser un dels testimonis.

Als Gaudí, la pel·lícula de Mar Targarona "El fotògraf de Mauthausen" va optar a 9 guardons i se'n va emportar 4, millor direcció de producció, per a Eduard Vallès i Hanga Kurucz; millor vestuari, per a Mercè Paloma, millor maquillatge i perruqueria, per a Caitlin Achenson i Jesús Martos, i millor direcció artística per a Rosa Ros.

També va estar nominada al Fotogramas de Plata per la interpretació de Mario Casas i a quatre Premis Goya.

"El fotògraf de Mauthausen" és una pel·lícula produïda per Rodar i Rodar, We Produce 2017 AIE, Filmteam amb la participació de RTVE, TV3, ICCA, ICEC I Netflix. Serà distribuïda a Espanya per Filmax.

Fitxa tècnica

Direcció: Mar Targarona
Guió: Alfred Pérez-Fargas i Roger Danès
Director de fotografia: Aitor Mantxola
Música: Diego Navarro
Intèrprets: Mario Casas (Francesc Boix), Richard Van Weyden (Ricken), Alain Hernández (Valbuena), Adrià Salazar (Anselmo), Eduard Buch (Fonseca) i Stefan Weinert (Ziereis)

Sinopsi

Amb l'ajuda d'un grup de presoners espanyols que lideren l'organització clandestina del camp de concentració de Mauthausen, Francesc Boix, un pres que treballa en el laboratori fotogràfic del camp, arrisca la seva vida en planejar l'evasió d'uns negatius que demostraran al món les atrocitats comeses pels nazis en l'infern del camp de concentració austríac. Milers de fotografies que mostren des de dins tota la crueltat d'un sistema. Les fotografies que Boix i els seus companys aconsegueixen salvar serviran per condemnar alts càrrecs nazis durant el judici de Nuremberg de 1946, on Boix participa com a testimoni clau.

"FRANCESC BOIX: UN FOTÒGRAF A L'INFERN"

"Francesc Boix: un fotògraf a l'infern", que es va estrenar en l'espai "El documental", és un treball de Llorenç Soler premiat al Festival Film d'Histoire de Pessac (França) i finalista als Emmy.

El documental narra la vida del fotògraf català Francesc Boix, nascut a Barcelona el 1920 i mort a París l'any 1951. Després de la Guerra Civil espanyola, l'exili el va portar, juntament amb 7.000 espanyols més, al camp de concentració de Mauthausen. Allà va ser destinat al laboratori fotogràfic, del qual va treure clandestinament més de 2.000 fotografies, en una operació de resistència insòlita en la història de la repressió nazi. Després de l'alliberament, Boix va aportar algunes d'aquestes fotografies al procés de Nuremberg com a prova acusatòria contra importants membres de la cúpula militar del III Reich.

El documental ha tingut el reconeixement de la professió en nombrosos certàmens internacionals. Ha rebut el premi al Millor Documental d'Història 2000 al Festival Film d'Histoire de Pessac (França); ha estat finalista en el premi Emmy Internacional i ha estat seleccionat al Prix Europa Berlín, als Premis Ciutat de Barcelona, al Festival de Film Independent de Brussel·les i al Doclands de Berlín.

tv3.cat/ficcioicinema

tv3.cat/eldocumental

Anar al contingut