La Fundació impulsa 41 projectes sobre malalties minoritàries gràcies a La Marató del 2019

La Marató torna a donar un impuls decisiu a la investigació biomèdica amb el finançament d'aquests treballs, que duran a terme un total de 91 equips de recerca biomèdica

Un total de 91 equips líders en la recerca sobre les malalties minoritàries rebran finançament de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio per dur a terme 41 projectes de recerca biomèdica d'excel·lència. Amb els recursos recaptats en l'edició del 2019 de La Marató, durant els pròxims tres anys, els investigadors premiats treballaran per aconseguir proves per detectar aquestes malalties en el moment de néixer, fer disminuir el temps de diagnòstic i disposar de tractaments eficients, adequats i segurs, amb l'objectiu de millorar la qualitat i l'esperança de vida de les persones que hi conviuen.

Els treballs seleccionats per la Fundació La Marató de TV3 són els que han resultat més ben valorats dels 228 presentats a l'última convocatòria d'ajudes a la recerca. Un total de 190 científics d'àmbit internacional experts en malalties minoritàries han revisat els treballs candidats en un procés d'avaluació coordinat per l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, del Departament de Salut, en què s'ha valorat la qualitat, la metodologia, la rellevància científica, sanitària i social, el valor innovador i la viabilitat. El 2025, la Fundació donarà a conèixer els resultats obtinguts en els treballs de recerca en un simposi científic.

El procés d'avaluació dels projectes s'ha fet virtualment a causa de les limitacions per la pandèmia, que també ha obligat a canviar la manera com s'han fet públics els resultats. Així, la Fundació ha substituït l'habitual acte acadèmic de lliurament d'ajudes als investigadors premiats per un vídeo conduït per Quim Masferrer, presentador de La Marató de l'any passat. En aquesta peça, que es pot veure al web i a les xarxes socials de La Marató, Masferrer es retroba amb Bilal Sousan, un jove amb una patologia minoritària, la malaltia de Morquio, que va participar en l'edició del 2019. Junts, i des del Teatre l'Aliança del Poblenou, un dels escenaris principals del programa, recorden alguns moments d'aquella Marató, i expliquen com s'han distribuït els recursos a la investigació en malalties poc freqüents.

Núria Llorach, vicepresidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i del Patronat de la Fundació La Marató de TV3, ha declarat que "volem agrair immensament a la societat la seva generositat, traduïda en els més de 14 M€ recaptats, que seran un impuls excepcional per a la recerca biomèdica en malalties minoritàries i per a la sensibilització social."

En representació dels investigadors premiats, la Dra. Délia Yubero, de la Fundació per a la Recerca i la Docència de l'Hospital Sant Joan de Déu (FSJD), afirma que "a partir d'ara, els 91 equips de recerca premiats treballarem amb una enorme responsabilitat i il·lusió per tornar als ciutadans la seva confiança i generositat en forma d'avenços en el diagnòstic, el tractament i el pronòstic de les malalties minoritàries. L'impacte que té per a la comunitat científica la inversió de La Marató és molt important per a l'avenç de la recerca d'excel·lència."

En 28 anys de trajectòria, La Marató ha impulsat 913 projectes de recerca, en què han intervingut 8.500 investigadors, i han aportat avenços notables en la salut del conjunt de la societat. En podeu consultar una selecció en aquest espai.

tv3/lamarato

Anar al contingut