La família, la nostàlgia i Las Kellys, a "Quan arribin els marcians"

Demà, a les 23.50, TV3 emetrà un altre capítol de "Quan arribin els marcians", el programa cultural en forma de càpsula del temps que s'envia a l'espai amb l'esperança que un dia algú la trobi i entengui els humans. La família, amb qui es passa bona part de les vacances d'estiu, la feina de Las Kellys, la nostàlgia i la "bailaora" María Pagés, protagonistes del trentè capítol marcià

Estiu, vacances i família. És una combinació que pot tenir uns resultats pletòrics o letals. Aquest reportatge explora les sempre inabastables relacions familiars amb els actors Isabelle Huppert i Mathieu Kassovitz, protagonistes de l'última pel·lícula de Michael Hanneke "Happy End". També, amb l'artista Mohamed L'Ghacham, que fa uns grafitis de gran format amb la família com a tema central. Amb la fotògrafa Clàudia Serrahima, que presenta la instal·lació fotogràfica "Donar a la història la possibilitat de ser una altra", i amb Cristina Broto, psicòloga clínica de Badalona Serveis Assistencials.

Les vacances són sinònim d'activitat hotelera intensa, però quines són les condicions de treball de les persones que en fan la neteja? Hi ha feines, tradicionalment fetes per dones, que històricament no han rebut l'atenció ni el reconeixement que mereixen. Ara, la web de La Virreina Centre de la Imatge els dedica l'exposició "Lluita de dones a la Barcelona precària", i Júlia Bertran en parla amb la seva comissària, la historiadora Cynthia Burgueño, amb Maria Ruida, artista que hi participa, i amb Vania Arana, cambrera de pis i membre de Las Kellys, una associació estatal que reclama els drets laborals de les persones que treballen netejant hotels.

Qui no ha sentit una fiblada a l'estómac en recordar algú o algun moment del passat? La nostàlgia i el diàleg entre present, passat i futur és l'eix d'aquest reportatge a propòsit de "Casi 40", l'última pel·lícula del cineasta i escriptor David Trueba. En parlaran ell i també els seus protagonistes, Lucía Jiménez i Fernando Ramallo, així com el sociòleg de la Universitat Oberta de Catalunya Francesc Núñez. 

Quan mou els braços, María Pagés sembla d'un altre planeta, i és per això que els marcians s'han fixat en aquesta "bailaora" d'extremitats infinites per saber què és el flamenc. La sevillana presenta "Una oda al tiempo" al Festival Castell de Peralada, en què reflexiona sobre la memòria.

Per acabar el programa, la secció "Cap de setmana a la Terra" fa quatre propostes culturals perquè, si els marcians aterren avui mateix, puguin triar.

"Quan arribin els marcians" és un planeta en si mateix, és un lloc des d'on es pregunta per què passen les coses que passen i la gent fa el que fa. I n'estan convençuts: la cultura és a tot arreu.

tv3.cat/marcians

twitter.com/marciansTV3

instagram.com/marciansTV3

facebook.com/marciansTV3

Anar al contingut