Divendres, a "La gran pel·lícula"

"La dona del segle", l'eclosió de la lluita de les dones

El Dia Internacional de les Dones, i en el marc de la programació de la Setmana de les Dones que sota el lema #SomDones emplena les graelles de TV3 i Catalunya Ràdio, TV3 estrenarà "La dona del segle". Serà el 8 de març, dins de l'espai de "La gran pel·lícula".

Una "TV movie" dirigida per Sílvia Quer, amb guió de Margarita Melgar, sobre l'eclosió del feminisme. "La dona del segle" és una producció de Televisió de Catalunya, Distinto Films, RTVE, en coproducció amb Voramar Films i À Punt Mèdia, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Avui, a l'Auditori de TV3, s'han explicat els detalls d'aquesta pel·lícula i s'ha pogut veure abans de la seva estrena a TV3. Han assistit a l'acte de presentació Vicent Sanchis, director de TV3; Oriol Sala-Patau, cap de Ficció i Cinema de TV3; Míriam Porté, productora de Distinto Films, i les actrius Elena Martín i Bruna Cusí, i l'actor Julio Manrique, així com Montse Ganges (que juntament amb Ana Sanz Magallón han signat el guió amb el pseudònim de Margarita Melgar).

"'La dona del segle' s'emetrà divendres, en 'prime time', dins del marc de la programació especial que TV3 i Catalunya Ràdio han preparat per seguir amb detall el Dia Internacional de les Dones", ha explicat el director de TV3, Vicent Sanchis. "Aquesta pel·lícula per a la televisió se suma a la resta de continguts que omplen les graelles de TV3, Catalunya Ràdio i tots els seus canals en la Setmana de les Dones sota el lema #SomDones".

Segons Oriol Sala-Patau, cap de Ficció i Cinema de TV3, "aquest és un d'aquells melodrames que l'audiència de TV3 aprecia. Un drama històric ambientat el 1919 en el context de la vaga de la Canadenca. Una història de dones fortes a qui el conflicte no els fa por."

A la Barcelona del 1919, Consuelo, una jove òrfena, s'enfronta a tot tipus de perjudicis mentre investiga si és la filla del conegut pintor Isidre Nonell i la seva musa gitana. "La dona del segle" està dedicada a aquelles dones que van protagonitzar anònimament el principi d'un canvi i una revolució. És un mosaic de totes elles: sindicalistes, gitanes, monges, empresàries…

Aquesta producció arriba avalada amb la bona acollida en el Zoom Festival d'Igualada de l'any passat. "La dona del segle" va ser reconeguda amb el Premi D.O Catalunya a la millor pel·lícula catalana i el guardó de millor pel·lícula del jurat jove, cosa que demostra l'ampli target d'edats a qui pot arribar.

Una altra característica important de "La dona del segle" és que s'ha rodat en dues versions: catalana i castellana. La mateixa escena es gravava inicialment en un dels dos idiomes i, després, un cop donada per bona, tothom –equip inclòs- canviava a l'altre idioma i es tornava a gravar fins a aconseguir-ne la bona. Aquest procés, que s'ha donat diverses vegades en cinema, com en el cas d'"El rei borni", és el primer cop que es fa en una producció per a televisió.

El projecte, segons ha explicat Miriam Porté, productora de Distinto Films, va començar l'any 2012. "La idea era fer una història per a tots els públics. Un producte televisiu amb un rerefons cultural i profund". Es va aturar per la crisi del sector, i entre mig les dues guionistes Montse Ganges i Ana Sanz Magallón van decidir publicar un llibre, sota el pseudònim de Margarita Melgar, amb la història d'aquestes dues Consuelos . "El vam reprendre fa dos anys, aquest cop amb el llibre com a punt de partida per al guió cinematogràfic i amb la sort que TV3 ens va donar suport des del primer moment", ha continuat Porté.

Vicent Sanchis ha volgut destacar la importància de comptar amb la nova televisió valenciana À punt. "Un projecte que és un dels primers de molts altres. Una aliança que té llarg recorregut".

Silvia Quer, directora de "La dona del segle", que és a Madrid per feina, ha volgut dir-hi la seva amb un missatge gravat.  Aquest és el seu tercer projecte al costat de Míriam Porté i Margarita Melgar després de "La Xirgu" i "La llum d'Elna", totes dues coproduccions de TV3.  Quer ha destacat com ha estat d'important per a ella "aquesta història d'una dona en singular que condensa moltes dones que han lluitat per la seva llibertat i pels seus drets en una època on la dona treballava a casa o en feines precàries no reconegudes. També ho ha estat descobrir la vaga de la Canadenca i la història d'Isidre Nonell, que va baixar fins al Somorrostro a pintar els més desfavorits."

Sílvia Quer també ha volgut agrair la tria del 8 de març, el Dia Internacional de les Dones, per a l'estrena de la pel·lícula i fer que la producció "s'uneixi a la lluita de les dones".

Elena Martín és l'actriu que dona vida a les dues Consuelos. La Consuelo Deulofeu, un personatge fictici, una noia lluitadora disposada a capitanejar la seva vida i el personatge històric, la Consuelo que el pintor Isidre Nonell va convertir en protagonista dels seus quadres. És la primera vegada que participa en una pel·lícula per a televisió i ha volgut agrair "l'oportunitat d'interpretar aquesta dona amb recorregut, forta, valenta i amb uns vincles molt macos amb la resta de personatges interpretats per un repartiment de luxe. La Consuelo m'ha tocat per la seva valentia, les seves ganes de tirar endavant i la seva solidaritat amb la resta de dones."

Julio Manrique encarna el pintor Isidre Nonell. Manrique ha recordat com Sílvia Quer va ser la directora que li va donar les primeres oportunitats. "'La dona del segle' és una bona història explicada amb la mirada de la Sílvia. La seva sensibilitat dona volada a aquest relat feminista. Una història singular i amb elements d'època que descobrirà als espectadors fets com la vaga de la Canadenca o tot un personatge romàntic i real com va ser Isidre Nonell."

Bruna Cusí és la Teresa, una altra dona forta, sindicalista, lluitadora. "Ha estat bonic donar vida a aquesta dona que forma part d'una xarxa que busca una nova manera de viure i mostra una nova manera de pensar l'avui pel demà."

"La dona del segle" forma part d'una col·lecció de biografies de dones que Distinto Films, bona part amb coproducció de TV3, ha anat fent. Personalitats importants com Clara Campoamor, Concepción Arenal o la Xirgu que s'han convertit en protagonistes de pel·lícules per a televisió. "Reivindiquem personatges històrics importants que ningú no coneix sobretot perquè són dones i gràcies a la televisió les fem arribar a molta més gent", ha explicat Míriam Porté.

"La dona del segle" està dedicada "a totes les dones que lluiten per la seva dignitat".

tv3.cat/ladonadelsegle

#SomDones

Anar al contingut