Yvonne Griley Martínez, directora general d'Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, a "Signes dels temps"
Yvonne Griley Martínez, directora general d'Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, a "Signes dels temps"
DIUMENGE, A LES 11.40

La diversitat religiosa a Catalunya i la renovació de Ràdio Estel, a "Signes dels temps"

Diumenge, a les 11.40, "Signes dels temps" entrevista Yvonne Griley Martínez, nova directora general d'Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, per parlar de la diversitat religiosa al nostre país, i emet un reportatge sobre la renovada Ràdio Estel. Dirigida per Toni Hervás, l'emissora aposta per una informació generalista, amb un accent molt social, sense oblidar els espais religiosos.

Aquest diumenge, Montserrat Esteve conversa amb Yvonne Griley Martínez, la nova directora general d'Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya. Quan se li demana si la religió està estigmatitzada, ja que en públic sempre parlem de política, de temes socials, de cultura o de nosaltres mateixos, però no de religió, Griley respon: "De vegades sí. Però arran de la pandèmia, això ha canviat una mica. Després del temps de tancament, en què la gent no va poder exercir el culte religiós ni acomiadar-se de les persones estimades, novament hem valorat el fet de tornar a l'espiritualitat. L'ajut entre nosaltres, les necessitats socials que s'han incrementat... Ara hi ha més pobresa, més aïllament, i tot plegat ha fet parar l'atenció i valorar el sentit de l'espiritualitat".

A l'entrevista, també es parla de dones i cinema espiritual. Es dona a conèixer el nou Espai Educatiu de la Mostra de Cinema Espiritual, adreçat al professorat, per treballar amb els alumnes valors com l'espiritualitat, el diàleg entre les religions i la cohesió social. I es posa èmfasi en el dret que tota persona té a la llibertat religiosa i de consciència, recollit en la Constitució i els Tractats Internacionals de Drets Humans.

Altres temes que es tracten amb la directora general d'Afers Religiosos són la desinformació generada per les fake news, els delictes d'odi i com la pandèmia ha evidenciat la manca d'espais als cementiris per enterrar els difunts musulmans.

Com és la nova Ràdio Estel?

Al setembre, Ràdio Estel va començar la nova temporada amb una profunda renovació i una aposta per la informació social i religiosa. "Fem una ràdio amb un manament molt clar, que és establir ponts de diàleg i intentar tocar totes les fonts. Tenim la mateixa cobertura que RAC 1 i Catalunya Ràdio, i fem 24 hores de ràdio en català, mantenint el missatge humà i cristià", explica Toni Hervás, el nou director de l'emissora.

En una aposta per la informació generalista, amb molta incidència social i amb espais religiosos, l'emissora de l'arquebisbat de Barcelona ha creat una redacció d'informatius amb molt de talent jove i professionals consolidats. La voluntat és fer una ràdio propera, amb nous programes a la graella i una informació més actual i ambiciosa, per fer arribar el missatge cristià i humà a la societat.

Al reportatge es coneixen els nous fixatges de Ràdio Estel, entre els quals hi ha el del periodista Pol Marsà, que amb Mercè Raga presenta "El matí a Ràdio Estel". Pol Marsà diu: "En aquest moment per a la gent són fonamentals temes com la situació econòmica i com ens en sortirem, i com la pandèmia ha canviat les nostres vides. A la gent li hem de donar les eines i la capacitat d'entendre el que passa i generar-se una esperança". Per la seva banda, Mercè Raga destaca: "El periodisme de Ràdio Estel és social, proper i et fa millor persona".

També s'han incorporat els periodistes Toni Marín, que condueix el magazín de tarda "Tot anirà bé", i Rafa Sanahuja, que pilota "Camins", el magazín d'actualitat social i religiosa. A més, el periodista Ignasi Miranda presenta l'espai informatiu diari "Sense distància" i Maria Martín, "La taula de l'Evangeli", que s'emet els diumenges al matí.

El programa

"Signes dels temps" és un dels programes més veterans de TV3, amb 35 anys d'emissió. Des del març del 2020 es presenta amb un nou format dirigit i presentat per la periodista Montserrat Esteve, amb Agustí Vila de realitzador, Imma Segarra de productora, Joan Grané d'ajudant de realització, Roser Costa a la producció, Eulàlia Tort a la redacció i Àngels Serres a la documentació.

El programa vol ser un espai de reflexió obert i pròxim sobre l'actualitat de l'Església catòlica, amb protagonistes d'aquí i d'arreu del món que treballen per defensar els drets humans, la cultura de la pau i la no-violència, l'espiritualitat, la justícia social i la sostenibilitat del planeta. "Signes dels temps" tracta temes pròxims a la realitat quotidiana, tenint en compte els valors cristians, i posa en valor el sentit de la vida religiosa en una societat cada cop més secularitzada. A més, amplia la mirada cap a l'ecumenisme, el diàleg interreligiós i la saviesa de les tradicions.

tv3.cat/signesdelstemps
facebook.com/signesdelstemps
twitter.com/signesdelstemps

Anar al contingut