La CUP reclama que el primer acte de ruptura amb l'Estat sigui la desobediència del Tribunal Constitucional i l'aplicació de les lleis catalanes suspeses, abans de constituir el nou govern

El diputat electe de la CUP Antonio Baños ha dit a "El matí de Catalunya Ràdio", amb Mònica Terribas, que s'ha de deixar d'aplicar ara la llei Wert i posar en marxa el decret de pobresa energètica

La CUP reclama que el primer acte de trencament amb Espanya sigui desacatar el Tribunal Constitucional i aplicar les lleis que aquest tribunal ha suspès abans de constituir el nou govern.

Poques hores després d'exposar les seves condicions per negociar amb Junts pel Sí, el diputat electe de la CUP Antonio Baños ha proposat a "El matí de Catalunya Ràdio", amb Mònica Terribas, començar per desobeir la llei Wert i el decret de probresa energètica.

Baños ha destacat: "Prèviament a la formació d'un govern, ja es poden desobeir les sentències cautelars i les suspensions cautelars del Tribunal Constitucional, com a primer gest. Com a gest potent és desobeir aquestes suspensions cautelars i aplicar la legislació que ja existeix, que és una legislació que ni tan sols és de la república catalana, és la legislació de l'autonomia catalana."

El diputat de la CUP no preveu que cap govern espanyol, ni l'actual, ni el que surti de les eleccions generals del 20 de desembre, faci una oferta de referèndum a Catalunya.

Baños ha explicat: "És que nosaltres, en el país de l'unicorn i de les gominoles, ja no hi creiem, no? No creiem en fades. I això és un escenari que no existeix. Jo entenc que Junts pel Sí digui 'si passés això, i això....', és que nosaltres no ho contemplem."

Des de Junts pel Sí, la republicana Marta Rovira ha assegurat que se sent molt còmoda amb el terme de "ruptura" proposat per la CUP, i està convençuda que abans de la proclamació solemne d'inici del procés d'independència hi haurà gestos clars en aquesta línia.

Per la secretària general d'ERC, "d'aquí que proclamem la independència, aquest camí estarà ple, diguem, d'actes de sobirania, diguem d'actes de desobediència, diguem de construir el nostre propi marc legal i així és com es va construint la independència".

Tots dos, Baños i Rovira, han evitat avançar l'escenari d'eleccions anticipades argumentant que abans s'han de posar a negociar.

Si voleu sentir les entrevistes amb Antonio Baños i Marta Rovira, les  trobareu aquí.

 

Catradio.cat/mati

Facebook.com/elmatidecatalunyaradio

Twitter.com/maticatradio

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut