Dilluns, a les 22.05

La coproducció "Quico Sabaté: sense destí" s'estrena a TV3

Dilluns, a les 22.05, TV3 estrena "Quico Sabaté: sense destí", coproducció de TV3, un drama històric dirigit per Sílvia Quer ("La llum d'Elna", "La Xirgu"), en què Roger Casamajor encarna el guerriller anarquista, considerat l'enemic públic número u del règim i que va decidir seguir la lluita armada quan ja no hi creia ningú.

La TV movie retrata la fugida desesperada de Sabaté i el seu grup davant de la Guàrdia Civil; la dimensió emocional de l'home i la seva significació històrica; els seus remordiments i les preguntes al voltant de la causa, de la violència… en una aventura sense treva en què els dos bàndols juguen les seves cartes.

Sílvia Quer ("La llum d'Elna", "La Xirgu") dirigeix ​​aquest drama històric, una pel·lícula per a televisió que narra les darreres hores de Quico Sabaté, l'últim guerriller antifranquista, interpretat per Roger Casamajor. Biel Montoro, Xavi Sáez, Òscar Rabadan, Oriol Vila, Julio Vélez, Manel Sans, Carlus Fàbrega i Carme Pla en completen el repartiment.  

La pel·lícula narra les darreres hores de Quico Sabaté, l'últim dels guerrillers antifranquistes sorgits de la Guerra Civil. L'any 1959, quan les principals forces opositores ja havien abandonat la lluita armada, Sabaté i quatre companys van decidir emprendre una perillosa incursió a Espanya travessant rius i muntanyes i perseguits per un regiment de la Guàrdia Civil, una lluita desigual que acaba malament per als protagonistes. Potser en algun racó del seu interior sabien que emprenien un camí sense retorn. El misteri sobre l'objectiu d'aquella missió avui encara segueix viu. 

El seu darrer viatge és la constatació que el seu nom i el seu mite han perdut la força dels darrers vint anys des que va acabar la Guerra Civil, la xarxa de masovers i resistents que els han donat tradicionalment suport s'ha esvaït i no han connectat amb els nous nuclis d'activisme antifranquista. 

L'home i la llegenda. Sabaté és conegut per tothom, És l'enemic públic número, u tal com l'anomena el règim per tal d'atemorir la població, i s'ha forjat una aurèola de ser coratjós i immortal. La policia el tem, els obrers i els pagesos l'admiren, i la CNT el rebutja i li gira l'esquena. La majoria de gent pensa que està desfasat, que no s'adapta als nous temps, que l'acció directa no és el camí, però en el fons també s'alegren que hi hagi algú que faci allò que ells no s'atreveixen a fer. En Quico és un home ple de contradiccions: justicier, idealista o bandoler sanguinari? Per una banda, està convençut del que fa, de la seva causa, per la qual ha de lluitar fins al darrer alè. Per l'altra, malgrat ser un home intel·ligent i lúcid potser ha perdut la perspectiva. Se sent abatut i deprimit. Sap des del principi que la missió serà un fracàs? Li pesa abocar els companys a una mort molt probable? 

Cerdanyola del Vallés, Vallgorguina, Granera, Sant Feliu de Llobregat, Sant Esteve de Palautordera, Sant Celoni, Castellterçol, Castellar del Riu, Vilobí d'Onyar, El Catllar i Terrassa són les localitzacions on es va gravar la pel·lícula, 

"Quico Sabaté: sense destí", producció de Minimal Films, TV3 i la Xarxa, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat i la Diputació de Girona, va tenir la seva première mundial en el BCN Film Festival i va inaugurar el Zoom Festival 2022 

Sinopsi 

Sabaté, anarquista amb molts anys de lluita a l'esquena, viu a França exiliat, però d'ençà que va acabar la Guerra Civil no ha deixat mai de fer incursions a Espanya per intentar enderrocar el règim franquista mitjançant l'únic mètode que coneix i que considera efectiu: l'acció directa. El Nadal del 1959, Sabaté té quaranta-quatre anys i està malalt, cansat i deprimit. Els seus companys de lluita han mort gairebé tots, i també els seus germans, la qual cosa pesa sobre la seva consciència. Malgrat tot, no pot abandonar la causa, i desobeint tots els consells decideix baixar a Barcelona travessant la frontera a peu, com ha fet sempre, recorrent boscos i muntanyes comptant amb l'ajut dels pagesos que viuen en masos aïllats que sempre l'han acollit, combregant com fan amb la lluita antifranquista. 

Viatja amb quatre nois bragats en la lluita (menys en el cas d'en Martin, que és debutant), que accepten la missió per fidelitat al mite de Quico Sabaté, que sempre s'ha caracteritzat per ser astut i estrateg, la qual cosa l'ha fet sobreviure vint anys a la persecució incessant de la policia. Però no triga a veure que les coses a "l'interior" han canviat, que la gent no està disposada a ajudar-lo com sempre i que la policia va un pas endavant. 

FITXA ARTÍSTICA 

Quico Sabaté (Roger Casamajor), Martín Ruiz (Biel Montoro), Francesc Conesa (Xavi Sáez), Roger Madrigal (Óscar Rabadán), Antoni Miracle (Oriol Vila), Eduardo Quintela (Julio Vélez), Comisario Blázquez (Pedraza Manel Sans), Teniente Romero (Carlus Fàbrega), Francisco Pérez (Eduard Buch), Cabo García (David Climent), Ágata Rabell (Carme Pla), Francesc Garriga (Jordi Figueras), Balbina (Daniela Brown), Masover Mas Clarà (Marcos Franz), Abel Rocha (David Menéndez), Josep Sabaté (Edu Roig), Manel Sabaté (Marc Soler), Veí del metge (Isidre Montserrat), Noi (Max Sampietro) i Tinent mort (Xavi Fornés). 

FITXA TÈCNICA 

Dirigida per Sílvia Quer 
Escrita per Mireia Llinàs 
Produïda per Albert Solé 
Productors executius TVC: Oriol Sala-Patau, Cruz Rodríguez i Esther Dueñas 
Productora executiva Xarxa Audiovisual Local: Joana Vallès 
Directora de producció: Marta Pérez Porro 
Director de fotografia: Aitor Echeverría 
Directora artística: Irene Montcada 
Muntador: Lluís Rico 
Compositor: Alfred Tapscott 
Cap de so: Diego Casares 
Dissenyador de so: Enrique G. Bermejo 
Directora de càsting: Irene Roqué 
Dissenyadora de vestuari: María Armengol i Paula Ventura 
Cap de maquillatge i perruqueria: Claudia Abbad 
Ajudants de direcció: Inés Lugo i Guillem Manzanares 

Anar al contingut