Tros
Tros

La coproducció de TV3 "Tros", millor llargmetratge en el Festival Internacional de Cinema d'Elx

La coproducció de TV3 "Tros" ha estat guardonada amb el premi al millor llargmetratge - òpera prima en la 45a edició del Festival Internacional de Cinema d'Elx.

Aquest film, el debut com a director de Pau Calpe, és l'adaptació de la novel·la homònima escrita per Rafael Vallbona, que aborda la problemàtica social del camp a partir de la relació entre un pare i un fill.

El llargmetratge amb coproducció de TV3 "Tros", dirigit per Pau Calpe, ha estat guardonat amb el premi al millor llargmetratge - òpera prima en la 45a edició del Festival Internacional de Cinema d'Elx. Aquest guardó al millor llargmetratge és novetat d'aquesta última edició d'un festival que, des de 1978 està oferint un espai per conèixer i atraure els nous talents del cinema en curt i, també, per fomentar-ne la industrialització. 

La coproducció de TV3 "Tros" està protagonitzada per Roger Casamajor i Pep Cruz i és l'adaptació de la novel·la homònima escrita per Rafael Vallbona, que va rebre el premi XXV Ferran Canyameres de Novel·la del 2016.  

"Tros" es va rodar en català a finals del 2020 en localitzacions naturals de les poblacions d'Alcanó i Sarroca de Lleida, al Segrià. I ha comptat amb un càsting integrat per actors locals, molts dels quals no professionals. 

Amb una àmplia trajectòria com a productor, Pau Calpe Rufat debutava en la direcció del llargmetratge per narrar una història d'un món rural que s'acaba. "Sovint, el món rural se sent abandonat i desprotegit. Els pagesos organitzen patrulles nocturnes que ronden les terres per a evitar els furts i els robatoris de maquinària agrícola. Són els sometents. En els darrers anys, aquestes patrulles han plantejat un conflicte social amb les forces policials. I és que les nits d'hivern són llargues i no hi ha prou recursos per cobrir tot el territori. Des de l'administració no es veu amb bons ulls els sometents, però aquests continuen patrullant d'amagat." explicava el director. 

Sinopsi 

En Joan, un pagès malcarat cansat de patir robatoris al mas, decideix sumar-se a la ronda nocturna de pagesos que vigilen les terres... els sometents. Als veïns que patrullen no els fa gens de gràcia que en Joan els acompanyi: des que la seva dona va morir, el vell ha perdut el cap. Però l'accepten en veure que l'acompanya el seu fill Pepe, que ha tornat de la ciutat. I durant la ronda, en Joan i en Pepe topen amb un lladregot al tros. 

La pel·lícula es va estrenar en cinemes el divendres 25 de febrer de la mà d'Alfapictures. És una coproducció de TV3 amb Galápagos Media i Cepa Audiovisual (Argentina), que compta amb la col·laboració de l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC). 

Anar al contingut