"NouSetDos"
"NouSetDos"
DISSABTE, A LES 11.30

La coproducció de TV3 "Nou Set Dos" s'estrena a Girona

"Nou Set Dos", el documental sobre l'escena electrònica de les comarques gironines, s'estrena demà a Girona. La coproducció de TV3, dirigida per Albert Domènech i Òscar Sánchez, també és una producció de LittleSilk, i compta amb el suport de l'Ajuntament de Girona, Kreas i de més de cent mecenes que han posat el seu granet de sorra al projecte. La projecció de "Nou Set Dos" serà a les 11.30, al cinema Albèniz Plaça de Girona.

Demà s'estrena, a les 11.30, al cinema Albèniz Plaça de Girona, la coproducció de TV3 "Nou Set Dos". Després de la projecció, el periodista cultural Xavier Castillón moderarà una xerrada sobre el documental amb els dos directors, Albert Domènech i Òscar Sánchez.

Per celebrar l'estrena, a les 18.00, l'associació gironina Electrona ha organitzat una nova edició de la Mercè especial "Nou Set Dos". Una festa dedicada a aquella època amb les actuacions de Valentino Kanzyani, Alexander Kowalski Live, Edu Exploited, David Fussió i Left.

"Nou Set Dos"

Programadors, "performers", artistes visuals, ballarins, artistes i DJs nacionals i internacionals expliquen, en primera persona, com la música electrònica i el techno van arribar d'Europa a Catalunya a finals dels anys 80 a través de tres clubs imprescindibles de Girona: el Blau, La Sala del Cel i Le Rachdingue. Un capítol de la història de la música electrònica del nostre país oblidat, però que en representa una trama clau pel que va aportar i significar: innovació, voluntat artística, caos, llibertat, valors, aventura i anècdotes.

El Blau, La Sala del Cel i Le Rachdingue, tots a les comarques de Girona, van ser el germen de l'escena de la música electrònica a Catalunya. Els tres clubs van difuminar les fronteres de la província i van arribar a públic d'arreu, principalment de França, Barcelona i la resta del país. Una audiència que es desplaçava quilòmetres per nodrir-se d'una subcultura emergent que el temps col·locaria en una posició destacada i que ha acabat popularitzant-se i integrant-se completament a la nostra societat actual.

Una pàgina de la història musical del nostre país omesa en les narracions hegemòniques, però que va posar la llavor al naixement i consolidació de la cultura de club a Espanya i que va esdevenir l'eix principal de l'arribada del techno a la península a través de la frontera amb França i la forta vinculació amb Europa. Tres sales pioneres que van marcar precedent programant amb regularitat música techno i convidant a les seves cabines les millors bandes i DJs de música electrònica nacionals i internacionals del moment: a les seves sales s'hi reunien els futurs protagonistes de l'electrònica nacional, hi van néixer artistes que passarien a formar part del top mundial i hi van actuar per primera vegada al nostre país els que ara són les llegendes del techno.

Tres sales que es van convertir en referents per a altres clubs, discoteques i festivals que a poc a poc van anar florint en d'altres territoris: van ser una influència respecte a gèneres musicals, però també respecte a estètica, formes de programació i de promoció. En definitiva, van deixar empremta: van ser l'eclosió de l'escena.

I no només això, sinó que també van comportar l'aparició a la província d'altres actors perifèrics al mateix moviment musical, com les primeres botigues de discos de música electrònica, els primers grups d'arts escèniques dedicats a "performances" en discoteques, els primers grups de ballarins per a sales de música electrònica, els primers flyers promocionals, els primers afters i "raves" de la comarca, les primeres botigues i perruqueries centrades en l'estètica dels clubs…

A Girona es va posar la primera pedra d'una subcultura que ha evolucionat de manera exponencial des de llavors i a "Nou Set Dos" comptarem amb el testimoni dels principals protagonistes pioners d'aquesta història que ens ho explicaran en primera persona: fent una radiografia de l'escena a partir de finals dels 80 i principis dels 90, posant el focus en la transició cap a la música electrònica, en els seus protagonistes, en la seva estètica, la seva ideologia, la seva tecnologia, els grans noms que van passar pels plats dels seus clubs i la seva evolució.

"Nou Set Dos" pretén donar veu i posar en el valor que es mereix l'escena electrònica de les comarques gironines, els seus clubs i els seus protagonistes, els quals van apostar per la innovació i l'avantguarda, i es van arriscar en pro d'una música desconeguda pel gran públic, independent, alternativa i revolucionària, que acabaria enriquint la cultura de les comarques de Girona i les seves gents, i s'estendria ràpidament.

tv3.cat/documentals

Anar al contingut