La coproducció "Commander Arian" i el film "ARA", amb participació de TV3, presents a la Seminci

La coproducció de TV3 "Commander Arian", dirigida per Alba Sotorra, i el llargmetratge de ficció "ARA", una producció de DDM Visual amb participació de TV3, són dues de les produccions presents a la 63a Setmana Internacional del Cine de Valladolid (Seminci), que se celebra aquests dies fins al 27 d'octubre.

La secció Spanish Cinema també recull algunes produccions, amb participació de TV3, que ja han recollit èxits en altres festivals: "Entre dos aguas", d'Isaki Lacuesta, Concha d'Or del Festival de Cinema de Sant Sebastià; "Petra", l'últim film del director barceloní Jaime Rosales que es va estrenar a la Quinzena dels Realitzadors del Festival de Canes; "Les distàncies", d'Elena Trapé, una de les guanyadores del Festival de Màlaga, i "La enfermedad del domingo", dirigida i escrita per Ramón Salazar i premiada en el Festival de Tolosa de Llenguadoc.

"ARA", dirigida pel metge i realitzador gironí Pere Solés i protagonitzada per pacients reals del Centre de Patologies Alimentàries de la Clínica Bofill de Girona, ha estat seleccionada a la Setmana Internacional del Cine de Valladolid (Seminci), que se celebra aquests dies fins al 27 d'octubre. El film es projectarà el 25 i 26 d'octubre en la secció Punto de Encuentro, una mostra paral·lela de caràcter competitiu que reuneix primers o segons films de ficció que destaquen per la seva vàlua temàtica o estilística.

El llargmetratge porta per títol "ARA", perquè "ara" és el moment de començar a lluitar per la pacient i per la seva família. "ARA" és el principi de la lluita i també el final, quan s'assoleix la curació definitiva, però "ara" és, sobretot, el moment en què la societat ha de deixar d'estigmatitzar les malalties mentals i tractar-les com qualsevol altra patologia.

El llargmetratge "ARA" vol fugir dels tòpics i dels sensacionalismes que sovint es troben en les pel·lícules de ficció que tracten temes relacionats amb la patologia mental. Les pacients i el seu terapeuta, Pau Chapur, han participat en tallers d'improvisació amb el director del projecte, a partir dels quals s'ha tancat un guió de ficció basat en les seves experiències reals.

El film també es projectarà el 4 de desembre al Temporada Alta de Girona.

Dins de Tiempo de Historia s'ha pogut veure el documental, coproducció de TV3, "Commander Arian", dirigit per Alba Sotorra, que explica la història d'Aryan i Bohar, dues dones sirianes de 30 anys que en fa 15 que viuen una guerra que sembla no tenir fi. Són comandants de l'exèrcit que més èxits ha conreat en la lluita contra Estat Islàmic (ISIS) al nord de Síria: les Unitats de Defensa de la Dona.

En aquesta història sobre l'emancipació i la llibertat en ple front de la guerra de Síria, la comandant Arian guia cap a Kobani a un batalló de dones amb la missió d'alliberar la població que viu sota el jou de Daesh (ISIS). Arian, qui sent molt jove havia presenciat el salvatge tracte que rebien les víctimes de la violència sexual, fa tot el possible perquè les seves companyes descobreixin el veritable sentit de la seva lluita: la llibertat per a la pròxima generació de dones. Després, conviure durant mesos amb la comandant i les seves tropes, rodant una intimitat sense precedents en la qual s'inclouen crues seqüències de la lenta recuperació de Arian, Sotorra confecciona un fascinant retrat d'una dona embarcada en una missió.

"Commander Arian" és una producció d'Alba Sotorra i Stefano Strocci, en coproducció amb TV3 i amb el suport de l'Institut Català de les Empreses Culturals i Media Desarrollo.

tv3.cat/ficcioicinema

tv3.cat/documentals

Anar al contingut