La CE preocupada per una Europa a 2 velocitats i no haver aprofitat la cimera per reforçar l'euro

En declaracions al programa "El matí de Catalunya Ràdio", el portaveu de la CE, Amadeu Altafaj, creu que la posició britànica no és eficaç per la Unió.

El portaveu econòmic de la Comissió Europea, el català Amadeu Altafaj, ha lamentat que no s'hagi arribat a un acord global dels 27 per reforçar l'euro.

En declaracions al programa El matí de Catalunya Ràdio, Altafaj ha criticat sobretot la posició del primer ministre britànic, David Cameron, per haver defensat sobretot els interessos nacionals: "ha subratllat el fet que cal defensar els interessos britànics, però quan un és membre d'una Unió Europea també ha de defensar l'interès general europeu perquè estem tots en el mateix vaixell com la crisi actual demostra. Que siguem països de l'euro o no, els efectes de la crisi actual es pateixen a tot arreu. El que succeeix a Grècia o el que succeeix a Itàlia té efectes al Regne Unit o a Suècia que no estan a l'euro".

Altafaj entén que en moments de crisi hi hagi la temptació defensar només els interessos nacionals, però creu que aquesta protecció no és eficaç ja que "la prosperitat dels nostres països depèn de la prosperitat dels nostres veïns".

Altafaj també ha reconegut que la Comissió Europea està preocupada per una Europa a dues velocitats, com la que acabarà sortint després d'aquesta cimera. "La Comissió Europea el que vol és que hi hagi més convergència i més apropament entre els països, perquè és la lògica de la Unió Europea i perquè la prosperitat és una prosperitat compartida. Per tant, qualsevol desenvolupament d'aquestes dues velocitats ens preocupa". Tot i això, ha recordat que, de fet, la implantació de l'euro ja va significar en aquell moment una primera velocitat, encara que l'objectiu final ha estat sempre que tots els països s'integressin en la moneda única.

El portaveu econòmic de la Comissió Europea ha destacat que, a banda d'aquests entrebancs, la cimera de Brussel·les ha servit per aprovar acords molt importants que començaran a aplicar-se dimarts vinent i que serviran per solucionar a curt termini les pressions dels mercats.

catradio.cat/mati



ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut