La CCMA se suma a la celebració del Dia Mundial del Donant de Sang

El dilluns 14 de juny és el Dia Mundial del Donant de Sang i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) s'afegeix a aquesta celebració amb una jornada de donació de sang, adreçada als seus treballadors. Aquest any, la celebració del Dia Mundial del Donant de Sang se centrarà a agrair l'altruisme dels donants del 2020, l'any marcat per la pandèmia.

Entre les 10.00 i les 15.00 de dilluns que ve, al vestíbul del plató 1 de les instal·lacions de la CCMA a Sant Joan Despí, es disposarà de diferents lliteres per acollir les donacions dels treballadors de la Corporació, en una jornada organitzada en col·laboració amb el Banc de Sang i Teixits. A diferència d'altres anys i amb motiu de les actuals restriccions per la Covid-19, la jornada de donació no es podrà obrir al públic en general i anirà destinada exclusivament als treballadors.

Enguany, la celebració del Dia Mundial del Donant portarà com a lema "Hem estat, som i serem imprescindibles" i serà un homenatge a tots els donants que, malgrat les circumstàncies de la pandèmia, van salvar vides l'any 2020 amb el seu gest.

La celebració del Dia Mundial del Donant de Sang del dilluns 14 de juny es viurà a tot Catalunya amb campanyes de donació i actes commemoratius. Durant tot el dia, els hospitals de Catalunya celebraran aquesta jornada tan especial i, a les 17.00, l'homenatge es traslladarà al Parlament de Catalunya, on tindrà lloc l'acte institucional del Dia Mundial del Donant de Sang. Els ajuntaments de les capitals catalanes també s'afegiran a la celebració: il·luminaran les seves façanes de  color vermell en reconeixement a l'acte voluntari i altruista de donar sang.

Per què cal donar sang?

Malgrat els avenços científics i tecnològics, la sang no es pot fabricar. És per això que la donació voluntària i altruista encara és l'única via per obtenir tota la sang necessària per atendre tots els malalts de Catalunya. De fet, es calcula que diàriament es necessiten entre 800 i 1.000 donacions de sang.

Tot i que generalment, a Catalunya, hi ha prou sang, en certes èpoques de l'any, com per exemple l'estiu, s'han de fer molts esforços per aconseguir les donacions necessàries. A més, al banc de sang, hi ha d'haver reserves per si hi ha una gran emergència. La situació òptima és tenir sang per a 7-9 dies de consum, i això no sempre s'aconsegueix.

Per poder donar sang només cal pesar 50 quilos o més i ser major d'edat. Els homes poden donar-ne quatre cops l'any i, les dones, tres, i se'n pot donar fins als 70 anys.

Calen més donacions per atendre els malalts

Les transfusions als hospitals han pujat un 15% respecte al 2019 i per això calen més donacions per garantir els tractaments. Als hospitals estan recuperant les intervencions que es van haver de deixar de fer per la Covid i per això són necessàries 1.000 donacions diàries, quan fa un any en calien al voltant de 800.

Cal tenir en compte que una de cada cinc persones necessitarà sang o derivats de la sang al llarg de la vida, i per això cal conscienciar-nos de mantenir les donacions regularment.

ccma.cat

tv3.cat

catradio.cat

Anar al contingut