La CCMA s'adhereix al manifest unitari per a l'eliminació de la violència contra les dones

El Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha acordat avui l'adhesió de l'ens públic al manifest unitari per commemorar, demà, 25 de novembre, el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència vers les Dones 2021. El contingut d'aquest manifest està consensuat per la Generalitat de Catalunya, les diputacions i les entitats municipalistes.

El manifest demana que "totes les accions i tots els actes al voltant del 25 de novembre s'estenguin a tots els dies de l'any, ja que la lluita per una vida lliure de violències ha de ser diària".

Així mateix, el manifest identifica i fa visibles noves formes de violència contra les dones, com la violència obstètrica i la vulneració de drets sexuals i reproductius o la violència de segon ordre, que consisteix en la violència física o psicològica, les represàlies, les humiliacions i la persecució exercides contra les persones que donen suport a les víctimes de violència masclista. Altres violències que desgrana el manifest són la violència vicària, exercida contra les filles i els fills amb la finalitat de provocar dany psicològic a la mare; la violència digital, la violència en l'àmbit de la vida política i l'esfera pública de les dones o la violència en l'àmbit institucional.

Aquest any, el manifest també destaca "l'impacte i la indignació que ens produeixen les violències sexuals, les quals ens sacsegen intensament" i afegeix que "des d'aquí, avui, 25 de novembre, volem reiterar tot el nostre suport i la nostra empatia a les supervivents i el seu entorn. No podem continuar consentint que les dones visquin amb por, amb la llibertat coartada per l'amenaça d'unes agressions sexuals que ja haurien d'estar desterrades d'una societat democràtica i lliure".

Per tot això, el document fa un crida a "articular i coordinar les actuacions necessàries contra tots aquests tipus de violències masclistes ja existents" i proposa com a repte "actuar de manera estructural i preventiva i comptar amb tota la població i tots els territoris".

En aquest sentit, el paper que correspon als mitjans de la CCMA és el de vetllar per la igualtat entre homes i dones i reflectir-la en els continguts, en la projecció pública de tota la seva programació, així com en la seva representació institucional.

 

L'origen del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones

El juliol del 1981 es va declarar el 25 de novembre com a Dia Internacional contra la Violència de Gènere, en el context del primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe fet a Bogotà (Colòmbia). Es va triar aquest dia per commemorar el violent assassinat de les germanes i activistes polítiques Minerva, Patria i María Teresa Mirabal. Van ser assassinades per la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana mentre anaven a Puerto Plata a visitar els seus marits empresonats, el 25 de novembre del 1960. Els seus cadàvers destrossats van aparèixer al fons d'un barranc. Adela (Dedé) Mirabal va ser l'única germana que va sobreviure i va morir el 2014, a Bèlgica, als 88 anys. Per al moviment popular i feminista de la República Dominicana, històricament, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència. El 1999, l'ONU va donar caràcter oficial a aquesta data.

 

ccma.cat

Anar al contingut