L'Edu gaudeix de l'actuació que ell mateixa va fer durant el concert d'"Eufòria", amb tecnologia 360º 3D. Foto: Andreu Puig
L'Edu gaudeix de l'actuació que ell mateixa va fer durant el concert d'"Eufòria", amb tecnologia 360º 3D. Foto: Andreu Puig

La CCMA presenta la nova experiència multicàmera en 360º i 3D del concert d'Eufòria i la realització en directe multicàmera 360º de castells en el marc de la fira ISE

La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha iniciat avui la seva participació en la fira d'Integrated Systems Europe (ISE), que té lloc fins divendres al recinte Gran Via de Fira de Barcelona. En l'estand propi de 200 m², ubicat al pavelló 6, ha ofert als assistents, i a cinc exconcursants d'"Eufòria", l'experiència de veure reproduïdes sis cançons, enregistrades amb tecnologia 360º 3D, del concert del 16 de juliol al Palau Sant Jordi. A més, ha completat les primeres exhibicions de realització en directe d'un esdeveniment amb càmeres 360°, en aquest cas les actuacions dels Castellers de Vilafranca, que seran a l'estand de la CCMA fins divendres. Posteriorment, també ha visitat l'estand de la CCMA la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. També ha pogut explicar els seus avenços en tecnologies 5G i la nova xarxa de satèl·lits Starlink, en una conferència que ha culminat amb la comunicació, en temps real, amb els enviats especials de Catalunya Ràdio a l'Antàrtida, Domènec Subirà i José Antonio Rodríguez

La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) explicita aquesta setmana la seva aposta pel desenvolupament de les últimes tecnologies de producció i transmissió audiovisual en el marc de fira de l'audiovisual ISE, que té lloc fins al 3 de febrer a Fira Barcelona. Al seu estand de 200 m² (D400), ubicat al pavelló 6, ha iniciat les primeres exhibicions de l'emissió multicàmera en 360º de les actuacions en directe dels Castellers de Vilafranca. Unes demostracions que es repetiran demà i dijous a les 11.00, les 13.00 i les 15.00, així com divendres a les 11.00 i a les 13.00.

A més, després de l'última sessió amb els castellers, els concursants de la primera edició d'"Eufòria" Edu, Looa, Laura, Chung Man i Nerea, un grup de periodistes i la resta d'assistents han pogut experimentar l'emissió de sis cançons del concert del 16 de juliol al Palau Sant Jordi, enregistrades amb tecnologia multicàmera 360º 3D. Un sistema de producció, distribució i consum d'experiències multicàmera interactives que s'emmarca en el projecte ViViM, finançat per ACCIÓ, que ha inclòs el disseny una nova tecnologia de reproductor web per part de la Fundació i2CAT i la CCMA, que permet el consum en dispositius mòbils i ordinadors. La Laura ha descrit molt bé la sensació viscuda: "Ha estat molt fort perquè m'he sentit com si fos una espectadora, però és que la que cantava era jo!".

A l'última demostració dels castellers del dia i a la d'"Eufòria" hi han assistit la vicepresidenta del Consell de Govern de la CCMA, Àngels Ponsa; els consellers Carme Figueras, Gemma Ribas, Josep Riera i Lluís Garriga, així com càrrecs directius de la CCMA. La directora d'Infraestructures Digitals i Tecnològiques de la CCMA, Natàlia Prats, ha vinculat la iniciativa a l'ISE amb l'aposta tecnològica de la CCMA: "Fa dos mesos vam presentar el nostre Pla Estratègic, amb la connexió amb el món audiovisual com un dels puntals. No hi ha res millor que estar aquí, en la fira més important del món, presentant iniciatives que són producte del talent intern i extern". I Paulí Subirà, cap d'Imatge de TV3, ha ressaltat que "els castells són la millor manera de combinar la tecnologia amb la tradició, amb una solució que pot permetre als espectadors entrar dins de la pinya".

Comunicació amb l'Antàrtida

Durant la jornada d'avui, Jordi Sevillano, cap de Tècnica de Catalunya Ràdio, i Francesc Mas, gestor de projectes del Departament de Recerca i Nous Serveis de la CCMA, també han protagonitzaran una xerrada sobre les emissions mitjançant tecnologies 5G i la nova xarxa de satèl·lits Starlink, que ha tingut el seu punt àlgid amb una comunicació en directe amb els dos enviats especials que en aquests moments té Catalunya Ràdio a l'Antàrtida, el periodista Domènec Subirà i el tècnic d'Exteriors José Antonio Rodríguez.

Jordi Sevillano ha expressat l'enorme satisfacció que ha significat per a la CCMA haver pogut nodrir de continguts amb aquestes tecnologies diversos programes de Catalunya Ràdio i el SX3: "Després de diversos intents, hem aconseguit emetre en directe programes de ràdio i televisió des de l'Antàrtida. El 15 de setembre de 2022, Starlink es va utilitzar per primera vegada a la base nord-americana MacMurdo per connectar-se a internet. No sabem si hi ha hagut més expedicions que han establert connexions en directe o si, realment, hem estat els segons després dels americans. En tot cas, estem molt orgullosos d'haver-ho pogut aconseguir". Per la seva banda, Francesc Mas, ha subratllat que "la comunicació per antena és molt interessant per la seva capacitat d'enviament i la seva rapidesa", que "la CCMA sempre ha estat molt pendent de les noves tecnologies aplicades a les connexions en directe", i que "a l'Atlàntida s'ha obtingut cobertura durant el 70% del dia gràcies al seguiment de les freqüències de pas dels satèl·lits Starlink".

Dijous, conferència sobre les OTT

L'estand de la CCMA tornarà a ser protagonista dijous, quan acollirà una conferència sobre les OTT, organitzada pel Clúster Audiovisual de Catalunya. Les principals plataformes catalanes OTT debatran com veuen el futur del sector audiovisual de Catalunya i sobre els continguts en català en el nou escenari europeu. Comptarà amb la participació de Rosa Romà, presidenta del Consell de Govern de la CCMA; Marc Melillas, conseller delegat de la Xarxa Audiovisual Local (XAL); Juan Carlos Tous, CEO de Filmin; Valentí Oviedo, director general a la Fundació del Gran Teatre del Liceu; i Mireia Gubern, cap de Continguts Digital de Fundació La Caixa. Moderarà Víctor Sala, codirector i programador de Serielizados Fest.

Altres aportacions

En aquesta edició de l'ISE, la CCMA també està presentant més iniciatives  englobades en el projecte ViViM, promogut per ACCIÓ i coordinat amb la Fundació i2CAT. I també està portant a terme demostracions en col·laboració amb altres empreses, com YBVR i la seva solució de transmissió en directe en 360 graus Xtadium. Aquest és un recull dels pròxims esdeveniments:

- Dimecres 1 (10.30): Conferència "TV3: New trends in broadcast continuities: The case of CCMA", a càrrec d'Àlex Ribelles, enginyer d'emissions de la CCMA. Estand D400.

- Dimecres 1 (14.00): Conferència "TV3 - Innovating technologies to produce TV", a càrrec de Marc Sansa, realitzador de TV3, i Francesc Mas. Es repetirà el dijous, 2 de febrer, a les 14.00 i el divendres 3, a les 14.30. Estand D400.

- Dijous 2 (10.30): Conferència sobre les OTT, organitzada pel Clúster Audiovisual de Catalunya, a l'estand de la CCMA (D400), amb la participació de la presidenta del Consell de Govern de la CCMA, Rosa Romà, i representants de Filmin, Liceu +, Caixafòrum + i la XAL. Estand D400.

- Divendres 3 (12.15): Trobada a l'estand de la CCMA amb estudiants i personal universitari per descobrir les noves tecnologies audiovisuals juntament amb els experts de la CCMA que les han creat. Estand D400. Entrada lliure.

Anar al contingut