El Departament de Documentació de la CCMA.
El Departament de Documentació de la CCMA.

La CCMA celebra el Dia Internacional dels Arxius amb col·laboració amb l'"InfoK"

Diumenge, 27 d'octubre, se celebra el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual. Cada any la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) commemora aquesta efemèride amb diverses activitats. Enguany, a banda de la visita als arxius que la CCMA fa aquell dia, s'ha organitzat un concurs per a nens i nenes en col·laboració amb l'"InfoK". Els guanyadors podran visitar l'arxiu i assistir a una gravació en directe de l'informatiu infantil.

Per commemorar el Dia Internacional dels Arxius, el departament de Documentació de la CCMA en col·laboració amb l'informatiu infantil del canal Super3, "InfoK",

han organitzat un concurs que comença avui, dilluns, i acabarà divendres. Es tracta de respondre correctament cinc preguntes que, des d'avui fins divendres, es publicaran –una cada dia–,simultàniament al web de l'InfoK i al compte de Twitter @ArxiuTV3CR.

Els nens i nenes que contestin correctament totes cinc qüestions participaran en un sorteig. Els tres guanyadors (tres famílies) podran visitar l'arxiu de la CCMA i veure la gravació en directe de l'"InfoK" el dia 6 de novembre. Els guanyadors del concurs es faran públics el dimarts 29 d'octubre a través del Twitter.

D'altra banda, i com és tradició, aquell dia la CCMA obrirà les portes del seu arxiu per celebrar l'efemèride. S'ha fet una crida a través del mateix canal de la xarxa social Twitter perquè tothom qui ho vulgui pugui venir a la visita. Les places són limitades i les persones que s'hi apuntin podran assistir a una xerrada tècnica sobre la feina que fan els documentalistes de la CCMA i visitar l'arxiu de TV3 a les instal·lacions de Sant Joan Despí. Les inscripcions es poden fer a través de l'adreça de correu electrònic visitaarxiuTV3@ccma.cat.

L'arxiu audiovisual més important de Catalunya

La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals conserva en els seus arxius un extens volum de material audiovisual i documental de gran valor, tant per a la preservació de la memòria social col·lectiva com pel que fa a la transparència administrativa. De fet, l'arxiu de la CCMA, amb 340.000 hores d'imatges digitalitzades, és l'arxiu documental més gran de Catalunya.

En relació amb aquest arxiu, sense el qual no es podria explicar audiovisualment la història recent de Catalunya, la CCMA té acords de col·laboració amb diverses institucions, entitats i universitats catalanes, com el Memorial Democràtic, la Filmoteca de Catalunya, l'Arxiu Històric de la Diputació de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra o la Universitat Oberta de Catalunya, entre d'altres.

La importància del Departament de Comunicació

El Departament de Documentació de TV3 és l'arxiu audiovisual més important de Catalunya. Des de l'any 2003, s'ha digitalitzat el fons audiovisual de forma gradual i actualment conté 1.282.972 referències amb unes 340.000 hores d'imatges digitalitzades, que es poden consultar parcialment en el portal de TV3 a la carta.

L'arxiu és un actiu empresarial, de qualitat i amb rigor informatiu. Però no només preserva les emissions de TV3 (notícies, programes, etc.), sinó que també custodia altres col·leccions que són de consulta obligada quan es vol parlar de la història del país en imatges.

El Departament va néixer l'any 1983, al mateix temps que el canal de televisió. L'arxiu de TV3 compleix dos objectius: com a fons patrimonial i com a eina de producció. Té la  missió de preservar i tractar documentalment les emissions i la producció de TV3, així com de donar suport documental (imatges/informació) a totes les àrees de la cadena, amb un servei competent i eficaç per a l'ús intern i extern. A més, l'arxiu ofereix la possibilitat d'explotació per a la producció en tots els formats audiovisuals, usos o noves plataformes.

Per la seva banda, l'arxiu de Catalunya Ràdio ha anat recopilant una amplíssima col·lecció sonora, que inclou entrevistes, notícies, programes i transmissions de grans esdeveniments i que es troben també en format digital al servei en línia de Catalunya Ràdio a la carta.

Finalment, la CCMA també disposa d'un arxiu central administratiu i de gestió que tracta la documentació interna generada en l'activitat diària de l'organització.

ccma.cat

Anar al contingut