La CCCC, la CCMA i La Xarxa acorden els termes de la difusió audiovisual de les diades castelleres per a la temporada 2018

La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i La Xarxa de Comunicació Local han firmat, avui, a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm, l'acord de col·laboració per a la difusió audiovisual de la temporada de castells d'enguany. L'acord permet continuar amb la difusió de l'activitat castellera, una tradició de més de vint anys.
Signatura de l'acord amb Núria Llorach, Inés Solé i Francesc Pena

Signatura de l'acord amb Núria Llorach, Inés Solé i Francesc Pena

L'acord ha estat firmat per la presidenta de la CCCC, Inés Solé, en representació del col·lectiu de les colles castelleres associades; el conseller delegat de La Xarxa, Francesc Pena, i la vicepresidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Núria Llorach, en un acte que ha comptat amb la benvinguda inicial de Ramon Agenjo, patró-director del Grup Damm.

Així, les tres parts renoven el compromís de treballar conjuntament per a la projecció dels castells, a través de les transmissions televisives de les diades i dels programes de seguiment de l'actualitat castellera. A més, amb l'objectiu d'impulsar el coneixement d'aquesta activitat cultural arreu del món, s'ha posat en marxa una nova plataforma de distribució de continguts audiovisuals, XALA!, dedicada a la difusió en directe i sota demanda de tots els continguts castellers. 

Mitjançant aquest acord, la CCCC cedeix a La Xarxa i a la CCMA, amb caràcter d'exclusiva i per a tot el món, els drets per enregistrar i emetre les diades castelleres més destacades de la temporada, amb voluntat d'impulsar el coneixement d'aquesta activitat cultural arreu.

A l'acte, la vicepresidenta Núria Llorach ha destacat que l'acord permet la màxima eficiència dels recursos públics: "Les colles castelleres formen part de l'ADN del país, i avui som aquí per complir amb la nostra missió de servei públic, fent difusió i promoció de la cultura, a través de fórmules de col·laboració que permeten una gran eficiència dels recursos públics". Per això, segons Llorach, "celebrem i estem molt satisfets de l'acord que renovem en aquest sentit, de coproducció de continguts entre la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i La Xarxa Audiovisual Local". A més, ha agraït a Estrella Damm "la seva implicació amb l'activitat castellera, en una bona combinació entre l'empresa pública i la privada".

Llorach ha destacat que TV3 i Catalunya Ràdio tornen a apostar per la difusió dels castells, amb el programa "Quarts de nou", els resums amplis de sis diades castelleres i el Concurs de Castells de Tarragona, a més dels resums setmanals del 3/24, una programació en format en coproducció amb La Xarxa. A més, també ha recordat que aquest cap de setmana torna el programa "3 rondes" a Catalunya Informació, per 14a temporada.

Per la seva banda, el conseller delegat de La Xarxa, Francesc Pena, ha mostrat el seu agraïment per tornar a firmar aquest conveni i per la implicació de tots els professionals dels mitjans locals. També ha destacat una novetat: "tenim una nova plataforma perquè hi hagi tots els productes de castells, pensat per al nostre mercat i l'internacional. Quatre de les 32 diades també es faran en anglès i en castellà de cara al mercat internacional".

Finalment, la presidenta de la Coordinadora de Colles Castelleres, Inés Solé, ha agraït la col·laboració entre la CCMA i La Xarxa i ha destacat que "és una aposta en ferm per ser l'altaveu d'una manifestació tan important de la cultura catalana com són els castells. La suma de forces només porta a èxits. I això ho és. Estem en una línia de suma d'esforços per transmetre els valors del món casteller".

Els castells, declarats l'any 2010 patrimoni cultural immaterial de la UNESCO, són una de les mostres de cultura popular més destacades del país i gaudeixen d'una projecció creixent arreu del món. Es tracta d'una de les manifestacions culturals més singulars d'Europa, resultat de valors tan universals com el treball en equip, la solidaritat i l'autosuperació. Actualment, hi ha més de 13.000 castellers a Catalunya, homes i dones de totes les edats i condicions físiques.

La Coordinadora agrupa les més de 100 colles castelleres del país i gestiona col·lectivament els drets televisius, tant drets d'imatge com d'executants, de cara a les retransmissions televisives, amb l'objectiu de garantir el respecte a aquests drets, aconseguir la millor programació possible i proporcionar visibilitat als seus patrocinadors.

 

ccma.cat

 

Sant Joan Despí, 22 de juny del 2018