"La catedral del mar"
"La catedral del mar"
El dissabte 28 i el diumenge 29 de desembre, a les 21.55

"La catedral del mar" es construeix, de nou, a TV3

El dissabte 28 i el diumenge 29 de desembre, a les 21.55, TV3 estrena una versió especial de "La catedral del mar", de dos capítols. Venjança, amor i traïció a la Barcelona del segle XIV, en la coproducció de TV3, Diagonal TV i Antena 3, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Basada en el supervendes d'Ildefonso Falcones, la sèrie està dirigida per Jordi Frades i té un repartiment encapçalat per Aitor Luna, Michelle Jenner, Pablo Derqui, Josep Maria Pou, Silvia Abascal i Daniel Grao, entre d'altres.

TV3 va estrenar la sèrie original, de vuit capítols, el 27 d'agost de 2018, va obtenir una mitjana de 476.000 espectadors i una quota del 19,1%, i liderant la seva franja amb contundència tots els dies d'emissió.

En la novel·la històrica, "L'església del mar", d'Ildefonso Falcones, la Barcelona de l'edat mitjana esdevé l'escenari d'una història d'intriga, amor, violència i passió. És l'intens relat d'un home, l'Arnau. La seva vida transcorre paral·lela a la construcció d'un nou temple catòlic en honor a la Mare de Déu de la Mar i es converteix en una lluita contínua per la llibertat i la dignitat dels pobres i humiliats que l'enfrontarà al poder dels nobles. Venjança, amor i traïció s'entrecreuen en una fascinant història que té com a rerefons una Barcelona medieval en una època històrica marcada per la intolerància religiosa i la segregació.

Aquests dies de Nadal, el cap de setmana del 28 i 29 de setembre, TV3 estrenarà una versió especial de "La catedral de mar", una minisèrie de 2 hores, quatre hores de les aventures de l'Arnau Estanyol i la construcció de Santa Maria del Mar.

Durant els més de seixanta anys que abasta la narració, la minisèrie, mostra la ciutat i la seva atmosfera en tots seus ambients; des de la Barcelona bruta, llardosa, enfangada, on les rates es barregen amb les persones, fins a aquesta Barcelona més cosmopolita: la dels palaus del carrer Montcada i voltants.

Rodolf Sirera, Antonio Onetti i Sergio Barrejón s'han fet càrrec de l'adaptació televisiva de l'exitosa novel·la d'Ildefonso Falcones, publicada en més de 40 països i traduïda a més de 30 idiomes. Rere la càmera, un vell conegut de TV3, Jordi Frades. En el currículum d'aquest director hi ha produccions com "El cor de la ciutat", "Mar de fons", "Crims", "Jet lag", "Oh, Espanya!" i adaptacions com "La bella Otero". En el repartiment, encapçalat per Aitor Luna (Arnau) i la barcelonina Michelle Jenner (Mar), s'afegeixen noms coneguts dels espectadors de TV3 com Pablo Derqui ("Nit i dia"), Josep Maria Pou ("Estació d'enllaç" i "Nit i dia"), Ramon Madaula ("Ventdelplà"), Nora Navas ("Pa negre") o Anna Moliner ("Cites"), entre molts altres actors catalans.

El llibre d'Ildefonso Falcones es va publicar el 2006 a Grijalbo i La Rosa dels Vents, i s'ha convertit en un èxit internacional, amb més de sis milions d'exemplars venuts.

Sinopsi

En ple segle XIV, Barcelona viu un dels moments més pròspers: la ciutat ha crescut cap a la Ribera, un humil barri de pescadors en què es comença a construir el temple marià més conegut: Santa Maria del Mar.

La construcció transcorre paral·lela a la vida d'Arnau Estanyol, un pagès que, fugint al costat del seu pare dels abusos dels senyors feudals del camp, es refugia a Barcelona i es converteix en home lliure.

Arnau treballarà de palafrener, bastaix i soldat. No obstant, un trepidant ascens social el traurà de la misèria per convertir-lo en un home pròsper gràcies a l'èxit en els negocis com a canvista. Això despertarà els recels dels seus enemics, que ordiran un complot i posaran la seva vida en mans de la Inquisició.

Una gran superproducció

"La catedral del mar" va comptar amb un elenc de més de 150 actors, centenars de professionals i gairebé 4.000 figurants. Diferents enclavaments d'Extremadura, Castella - la Manxa, Castella i Lleó, Madrid, Aragó i Catalunya (Barcelona, Tarragona i la població bagenca de Cardona) can servir d'escenaris en una ficció en què gairebé el 80% de les escenes han estat rodades en localitzacions exteriors.

La ficció va recórrer espais com la plaça del Rei, al barri gòtic de Barcelona; el Parador Nacional de Cardona; la platja de Tamarit, a Tarragona; el casc històric de Càceres; l'església de Sant Joan dels Cavallers o el claustre del monestir de Santa Maria la Real de Neva, a Segòvia; els castells de Montalbán i Guadamur, a la província de Toledo, i els carrers de Sos del Rei Catòlic.

Per complementar les localitzacions exteriors, l'equip d'art de l'adaptació va dissenyar i aixecar més de mig centenar de decorats. La sèrie també ha comptat amb una important tasca de postproducció digital a càrrec de l'empresa Twin Pines.

TV3 va estrenar la sèrie original, de vuit capítols, el 27 d'agost de 2018, que va obtenir una mitjana de 476.000 espectadors i una quota del 19,1%, i liderant la seva franja amb contundència tots els dies d'emissió.

Personatges

Daniel Grao (Bernat Estanyol)

En Bernat és un Estanyol. Pagesos que han viscut i treballat, durant generacions, les terres del senyor de Bellera. D'ells ha heretat la piga costat de l'ull, marca de la família, i ser un home digne i respectat per tots. Solter d'or de la comarca, la seva vida es trunca en el seu casament. El dret abusiu del seu senyor feudal canvia el seu destí i el converteix en un lluitador infatigable per la llibertat i els drets dels camperols contra el poder dels nobles.

Molt unit al seu fill Arnau, per a qui ha estat pare i mare al mateix temps, treballarà dur perquè sigui l'home lliure que ell no va poder ser. Lluitarà fins a la mort per defensar la justícia i la llibertat.

Aitor Luna (Arnau Estanyol)

El seu pare, Bernat, l'ha criat i li ha inculcat la dignitat dels homes humils. No va conèixer a la seva mare però se sent adoptat i protegit per la Verge. Fidel als seus principis, al llarg de la seva vida coneixerà la pobresa, el treball dur i el dolor fins a convertir-se en un home ric i influent. El seu sentit de la justícia el portarà a enfrontar-se als nobles per la qual cosa acabarà jutjat per la Inquisició.

La seva vida estarà marcada pels conflictes amb diverses dones que li faran conèixer l'odi i la injustícia però també la passió i l'amor veritable. La seva veneració per la  Verge el lligarà, durant tota la seva vida, a la construcció del gran temple que els bastaixos s'aixequen, pedra a pedra, en la Rivera de la ciutat en el seu honor.

Pablo Derqui (Joan)

Orfe als nou anys és adoptat pel Bernat després de la mort de la seva mare. Des de llavors s'ha criat amb l'Arnau a qui considera un germà. La seva gran intel·ligència li obre les portes de l'Església que li permetrà estudiar i dedicar la seva vida com a monjo franciscà. La seva moral rígida extrema el portarà, gairebé, al fanatisme. Fidel només als seus principis, la seva fe i la seva estricta moralitat i religiositat acabarà fent mal a qui més estima. I les conseqüències dels seus actes el turmentaran amb un sentiment de culpa que el portarà a prendre decisions extremes per mirar, després, de salvar-los.

Michelle Jenner (Mar)

La pesta la deixa òrfena amb tot just 11 anys. Intel·ligent i desperta des de nena, la seva vida canvia quan es creua amb l'Arnau, que l'acull a casa seva. Creix com si fos la seva filla, però ella no el veu com a un pare. Valent i generosa, viu en secret el seu autèntic amor mentre rebutja una i altra vegada als possibles pretendents. La seva vida es trunca quan és víctima de la cobdícia i la gelosia de l'esposa de l'Arnau, l'Elionor.

Silvia Abascal (Elionor)

Pertany a la noblesa i viu a la cort del Rei, del qual és pupil·la favorita. Altiva i superba, creu en la superioritat de la noblesa sobre la gent del poble. És obligada pel rei a casar-se amb l'Arnau, però ella mai accepta aquest matrimoni amb el que considera fill d'un servent. No dubta a manifestar-li el seu menyspreu i quan l'Arnau la correspon amb la mateixa moneda, iniciarà un pla per acabar amb ell i, sobretot, allunyar-lo de la dona a la que estima.

Josep Maria Pou (Sahat)

Esclau moro porta els negocis de canvi de moneda del seu amo, el jueu Hasdai. Home fidel, noble i savi, introdueix a l'Arnau en els secrets del negoci i l'ajuda a convertir-se en un home ric. Per evitar-li problemes a Arnau, el Sahat es bateja i adopta el nom de Guillem, encara que manté la fe i els costums. Es convertirà en el millor amic i defensor de l'Arnau. Sent passió per la Mar a la qual ha criat des de petita i considera una filla.

Ginés García Millán (Grau Puig)

Té un pròsper taller de terrisseria a Barcelona en el que acull en Bernat, el seu cunyat, i al seu nebot Arnau per complaure la seva dona, la Guiamona. Tem que l'estada de Bernat a casa posi en perill els seus plans per ascendir en l'escala social. Obsessionat per convertir-se en un home important i poderós, abandonarà el seu negoci i la seva casa per fer-se amb la noblesa i habitar un gran palau. Home fred i sense sentiments, no dubtarà a sacrificar en Bernat i l'Arnau per aconseguir els seus objectius.

Nora Navas (Guiamona)

Germana del Bernat i esposa de Grau Puig és una dona bona i familiar. El seu marit li deu a ella mantenir el seu negoci aixecat amb el dot aportat al matrimoni. Estima al seu germà i cria a l'Arnau com si fos un fill fins que un desgraciat accident canvia la relació amb el petit. Tot i la desgràcia que viu, dona suport al Bernat fins a la mort.

Anna Moliner (Margarida)

Ha heretat l'ambició i la crueltat del seu pare, Grau Puig. Mentidera i manipuladora és capaç de tot per aconseguir el que vol. Odia l'Arnau des que compartien els jocs de la infantesa i no pot suportar el seu ascens social. Alimenta el seu rancor durant anys i no pararà fins venjar-se d'ell.

Ramon Madaula (Hasdai)

Respectat jueu de la comunitat de Barcelona. Home ric que  ha fet la seva fortuna com canviador de monedes. Té dos fills als que adora. Home just i bo que canviarà la vida de l'Arnau obrint-li les portes del seu negoci. Patirà la intolerància religiosa.

Fitxa artística

Aitor Luna (Arnau Estanyol), Daniel Grao (Bernat Estanyol), Pablo Derqui (Joan), Michelle Jenner (Mar), Ginés García Millán (Grau Puig), Nora Navas (Guiamona), Anna Moliner (Margarida), Tristán Ulloa (Pare Albert), Andrea Duro (Aledis), Nathalie Poza (Francesca), Silvia Abascal (Elionor), Ramon Madaula (Hasdai), Josep Maria Pou (Sahat), Críspulo Cabezas (Genis Puig) i Alain Hernandez (Llorenç de Bellera), entre altres.           

Fitxa tècnica

Basada en la novel·la d'Ildefonso Falcones / Director: Jordi Frades / Adaptació i coordinació de guions: Rodolf Sirera / Guions: Rodolf Sirera, Antonio Onetti i Sergio Barrejón / Música original: Federico Jusid / Director de fotografia: Teo Delgado / Càsting: Juan León i Álvaro Haro / Director 2a unitat: Salvador García / Ajudants de direcció: Susana González i Ester Brenes / Productors: Jaume Banacolocha i Joan Bas / Producció executiva: Albert Sagalés / Producció executiva adjunta: Montse García i Jordi Frades / Producció delegada A3Media: Ángel Ossorio / Producció delegada TV3: Cruz Rodríguez / Direcció de producció: Laura García i Eugenia Peral / Direcció de producció DiagonalTV: Eugeni Margalló / Cap de producció: Ana Mª Melero / Direcció artística: Marcelo Pacheco / Decorador: Guillermo Spoltore / Disseny de vestuari: Pepe Reyes / Maquillatge: Lolita Gómez / Perruqueria: Martha Marín / So directe: Óscar Barros / Muntatge: Carlos J. Sanavia / Muntatge de so i mescles: Amin Alí Gago / Postproducció d'imatge: Deluxe España

tv3.cat/ficcioicinema

Anar al contingut