Dijous, a les 23.45

La cantant Suu, a "Quan arribin els marcians"

Demà, a les 23.45, TV3 emetrà un altre capítol de "Quan arribin els marcians", el programa cultural en forma de càpsula del temps que s'envia a l'espai amb l'esperança que un dia algú la trobi i entengui els humans. La música com a eina d'inclusió social, la cobertura de la informació de successos i la cantant Suu, protagonistes d'un altre capítol marcià

Quan es diu que la música, el teatre i les arts en general salven vides, pot semblar una idea utòpica. Per això els marcians han posat l'ull en projectes consolidats que demostren que és possible, que l'art transforma els humans. Sobretot, si l'aprenen des de ben petits i amb mestres apassionats com Ester Bonal, que des de fa 15 anys dirigeix el centre Xamfrà al barri del Raval. O el violoncel·lista i director veneçolà Pablo González, que es va formar amb el mestre Abreu en el reconegut Sistema Nacional d'Orquestres Juvenils i Infantils de Veneçuela i que ha fundat un projecte amb el mateix esperit a Barcelona, Vozes, que ofereix formació musical gratuïta a més de 500 nens als districtes de Nou Barris i Sant Andreu i al Besòs. També s'acostaran als barris de l'est de Girona, on els més petits aprenen a tocar jazz, swing i blues gràcies al projecte Música a l'Est, impulsat per la Casa de la Música i el Black Music Festival.

L'estrena de la sèrie documental "El caso Alcàsser", sobre l'assassinat de les tres noies adolescents que va commocionar un país i va encetar una nova, i qüestionada, manera de relatar els successos, ha tornat a posar de manifest l'auge de les produccions audiovisuals de l'anomenat gènere "true crime" o crònica negra. Aquell cas també és l'epicentre de "Valenciana", de Jordi Casanovas, que ara s'estrena a Barcelona, i de l'assaig "Microfísica sexista del poder", de Nerea Barjola. El cas de les noies d'Alcàsser ha generat discursos nous i ha posat sobre la taula l'abast i les pràctiques de la crònica de successos, que debaten en aquest reportatge dues periodistes de referència de la informació policial i judicial: Fàtima Llambrich, reportera de la secció de Societat dels informatius de TV3, i Mayka Navarro, redactora de La Vanguardia i col·laboradora de diferents espais de TV3, Catalunya Ràdio i Telecinco.

Els marcians han sentit moltes vegades que les xarxes socials són una porta al món i aquesta setmana abdueixen la cantant Suu, que pot dir en primera persona que és del tot cert. Va començar penjant les seves cançons a Instagram i va acabar publicant un disc, "Natural". Ara ja actua en festivals, com el Canet Rock, que se celebra aquest cap de setmana.

Per acabar el programa, la secció "Cap de setmana a la Terra" fa un seguit de propostes culturals perquè, si els marcians aterren avui mateix, puguin triar. Aquesta setmana, les propostes són: la gala "Assajar és de covards", al Teatre Tantarantana de Barcelona; l'Atlàntida Film Fest, a Palma; el Festival Lemonday, al Parc de la Font Cuitora de Capellades, i l'exposició "La càrrega o la violència de l'Estat contra el poble", al Museu de la Garrotxa, a Olot.

"Quan arribin els marcians" és un planeta en si mateix, és un lloc des d'on es pregunta per què passen les coses que passen i la gent fa el que fa. I n'estem convençuts: la cultura és a tot arreu.

tv3.cat/marcians

twitter.com/marciansTV3

instagram.com/marciansTV3

facebook.com/marciansTV3

Anar al contingut