"La batalla pel Pol Nord" i "L'home que va aturar el desert", a "60 minuts"

"60 minuts" és el programa que ofereix els millors documentals periodístics dedicats a l'aprofundiment i a l'anàlisi de l'actualitat, i a la reflexió social, política i econòmica dels principals temes de debat d'arreu del món.

El dilluns 20 de gener, "60 minuts" presenta dos treballs. A les 23.05, estrena "La batalla pel pol Nord", la lluita de les superpotències per les immenses riqueses de l'Àrtic. Ara que el gel de l'Àrtic es fon a causa del canvi climàtic, a l'estiu es formen vies navegables que permeten als vaixells arribar a matèries primeres que abans eren inaccessibles. La consegüent crisi entre les superpotències per al control de les mines de níquel i or augmenta la pressió sobre les relacions geopolítiques i té conseqüències importants en la vida dels pobles indígenes de l'Àrtic. Un reportatge visual dels fotògrafs Kadir van Lohuizen i Yuri Kozyrev. Després, a les 00.00, recupera "L'home que va aturar el desert", la història increïble de l'home que ha aconseguit aturar, a Burkina Faso, l'avanç aparentment inevitable del desert.

"La batalla pel Pol Nord"

El fotògraf rus Yuri Kozyrev i el fotògraf holandès Kadir van Lohuizen viatgen a l'Àrtic, cadascun a una regió diferent. Capturen la seva extraordinària aventura amb càmera de foto i de vídeo i parlen amb la gent que coneixen al llarg del camí.

Van Lohuizen cobreix la part occidental de l'Àrtic. Els habitants nadius de l'Àrtic, els inuit, el porten a la caça de balenes i li expliquen com el desgel accelerat amenaça el seu mitjà de vida. També viatja amb l'exèrcit canadenc i fa una visita a la guàrdia costanera nord-americana de l'Àrtic, que protegeix les rutes d'enviament de nou accés.

La presència militar està creixent a mesura que es produeix la lluita de petroli, gas i minerals a l'Àrtic. Les coses es mouen ràpidament: sobretot la part russa de l'Àrtic, que està canviant ràpidament. S'estan construint ports a gran velocitat i els russos estan enllestint una flota sencera de trenca gels, que pot guiar els vaixells de contenidors de la Xina a Noruega en només tres setmanes.

A la vora nord de Rússia, Kozyrev viatja als camps de gas de la companyia russa de gas Gazprom, que són explotats amb la tecnologia més recent, i visita l'Acadèmia Naval, on es formen joves contractats russos. Els nois, alguns d'ells encara petits, aprenen sobre el canvi climàtic i com utilitzar una pistola, mentre canten les seves futures gestes heroiques.

Mentrestant, hi ha un delicat equilibri entre Gazprom i els nòmades Nenets, que van travessar l'Àrtic rus fa segles. Per molt que el gel que es fongui pugui oferir oportunitats econòmiques, també amenaça la vida dels habitants nadius. I també les nostres vides: tot això pot semblar molt lluny del nostre propi món, però el gel de l'Àrtic funciona com una mena d'aire condicionat per al nostre planeta. No fer res no és una opció.

Dirigit per Kadir van Lohuizen, Yuri Kozyrev i Michiel Hazebroek.

"L'home que va aturar el desert"

A Burkina Faso, durant la segona meitat del segle passat, la ràpida desertificació de les planes que havien estat fèrtils va causar sequeres constants, va arruïnar progressivament les collites, o van provocar un èxode massiu d'habitants i fam que va delmar les poblacions.

No obstant això, un camperol analfabet i els seus enginyosos mètodes agrícoles han demostrat ser la clau per aconseguir allò que els experts no havien pogut aconseguir mai: aturar el desert. Aquest documental explica la història única de Yacouba Sawadogo i de com la seva feina d'anys ha transformat la vida de milers dels seus conciutadans.

Els paisatges estèrils i les planes sorrenques dominaven el paisatge de la infantesa i adolescència de Yacouba. Els nois joves havien de caminar pel desert diversos quilòmetres de distància per aconseguir un refugi de palla i racions de menjar escasses. 

És a partir d'aquesta dolorosa experiència que el jove agricultor va decidir desenvolupar tècniques per convertir en terreny fèrtil el sòl esgotat. Els seus esforços i enginy han superat la feina dels científics més importants del món i de costosos avenços tecnològics.  

Yacouba es va haver d'enfrontar amb els costums i tradicions agrícoles inamovibles del seu poble per anar imposant les seves tècniques revolucionàries. Amb entrebancs terribles, com l'incendi provocat dels seus cultius. Però no es va desanimar.

Ara, les botigues de cereals, les grans terrines de cuina plenes de menjar i els camps abundants parlen de l'èxit realment sorprenent de Yacouba. Moltes de les famílies que van fugir de la regió hi han tornat. I allà on hi havia desert, ara, hi ha un bosc. Com ho ha aconseguit?

Aquesta és la història de la devoció i saviesa d'un sol home, en un dels països més pobres del planeta, que ha deixat bocabadada la comunitat científica internacional, que ara estudia en peregrinació els seus mètodes.

Dirigit per Mark Dodd

tv3.cat/60minuts

Sant Joan Despí, 17 de gener del 2020

Anar al contingut