Jordi Pujol creu que cal defensar el català com sigui perquè hi ha maniobres per fer-lo desaparèixer

L'expresident de la Generalitat és partidari del concert econòmic que hi ha al País Basc i Navarra, i assegura que no és contradictori ser un país modern i defensar un sistema beneficiós per al país, encara que sigui antic.

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha fet una crida a defensar el català perquè considera que hi ha la intenció de fer-lo desaparèixer. Jordi Pujol s'hi ha referit en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, amb Manel Fuentes, poc abans que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya es pronunciï sobre el model d'immersió lingüística a les escoles. L'expresident ha assenyalat que el català "l'hem de defensar a peu i a cavall", perquè diu que està amenaçat: "Ara també volen tirar endarrere d'una manera molt descarada i molt alarmant, i ens hem de defensar com sigui perquè la llengua és un fet. A Catalunya evidentment que hi ha dues llengües; ara bé, n'hi ha una que és el català que és la que està amenaçada i és la que volen fer desaparèixer, per altra banda."

Jordi Pujol ha afirmat que Catalunya s'ha d'enfortir per poder afrontar les amenaces i sortir d'una "situació d'emergència", i es fa aquesta pregunta: "Després de 300 anys, on som i on ens volen portar? Ens volen portar allò que ja deia Patiño [secretari d'Estat d'Espanya en temps de Felip V] el 1716, a la ‘instrucción', que va enviar a tots els ‘corregidores' de tot Catalunya, de tot el ‘Principado' de Catalunya, dient-los: ‘Això, de mica en mica, ha d'anar desapareixent'."

Pujol ha dit que és partidari del concert econòmic, el model de finançament que hi ha al País Basc i Navarra, i ha assegurat que no hi ha cap contradicció entre el fet de ser un país avançat i defensar alhora un sistema antic: "Que no vol ser modern el País Basc? I és perfectament compatible i està demostrat que és mes que compatible tenir un tracte que ve de l'Edat Mitjana, mantenir-lo fins avui i ser modern. Per tant, per ser modern no cal tirar per la finestra coses que representen uns actius i uns avantatges molt importants."

catradio.cat/mati
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut