Durant el mandat de Jair Bolsonaro, les vendes d'armes s'han duplicat
Durant el mandat de Jair Bolsonaro, les vendes d'armes s'han duplicat
Dilluns, a les 23.00

"Jair Bolsonaro, el Brasil sota pressió", a "60 minuts"

"60 minuts" és el programa que ofereix els millors documentals periodístics dedicats a l'aprofundiment i l'anàlisi de l'actualitat, i a la reflexió social, política i econòmica sobre els principals temes de debat d'arreu del món.

El dilluns 26 de setembre, a les 23.00, "60 minuts" estrena una nova temporada amb "Jair Bolsonaro, el Brasil sota pressió". Dos Brasils radicalment diferents s'enfronten el 2 d'octubre pel seu futur. Jair Bolsonaro fa quatre anys que és al poder, amb el suport de les forces més conservadores del país: els militars, els terratinents i els evangèlics. Les enquestes auguren ara el seu ocàs. Si és així, intentarà mantenir-se al poder a la força?

"Pare Nostre que esteu en el cel, sigui santificat el vostre nom. Vingui a nosaltres el vostre regne. I deslliureu-nos dels mitjans, de l'esquerra i del Tribunal Suprem. Amén, amén, amén!"

Des de la seva elecció el 2018, Jair Bolsonaro no ha parat de provocar. Sobre l'Amazònia, sobre feminisme, sobre l'avortament, sobre l'homosexualitat, les armes, la pandèmia, l'emergència climàtica... Bel·ligerant i ultraconservador, representa un Brasil que era desconegut a l'escena internacional, però que sempre ha existit. Bolsonaro no va arribar al poder per casualitat, i els seus partidaris, incondicionals, de totes les classes socials, el veuen com un salvador de la nació.

Pocs dies abans d'unes eleccions clau, el documental ofereix el retrat d'un líder més que complex. Però, en realitat, és el retrat d'un "altre" Brasil. Com diu la periodista brasilera Thais Oyama: "Hi ha una gran part del Brasil que no només es reconeix en Bolsonaro, sinó que s'hi assembla molt".

Si Bolsonaro va arribar al poder, va ser pel suport de les forces més conservadores del país: els militars, els terratinents i els evangèlics. L'especialista d'extrema dreta Benjamin Teitelbaum explica que les faccions més radicals del seu govern "s'oposen a tot allò que està lligat al progrés, però a un nivell filosòfic molt profund. No creuen en el progrés a través de la ciència, la innovació, l'organització de la societat. No creuen en les institucions modernes com les universitats, els mitjans de comunicació... El seu objectiu és fer-nos tornar al passat".

Bolsonaro ha negat la pandèmia i ha debilitat l'estructura construïda durant anys per protegir el medi ambient i frenar la desforestació de l'Amazònia. Durant el seu mandat, una àrea de la selva amazònica de la mida de Bèlgica ha estat arrasada amb total impunitat. Ha protagonitzat una croada contra els valors progressistes i ha polaritzat més que mai la societat brasilera.

Amant del conflicte, l'encara president ha explotat les emocions, amb l'ajuda de les xarxes socials i la difusió de vídeos d'impacte. Ha cridat molt, ha atiat l'odi contra les esquerres i contra els mitjans de comunicació. No ha tingut cap problema a manifestar-se obertament homòfob, masclista o racista. Però continua sent rebut com una estrella de rock pels seus fidels partidaris.

Ara, totes les enquestes el donen com a perdedor davant de Luiz Inácio Lula da Silva, l'expresident decidit a reconquerir un país dividit com mai i on un de cada tres brasilers pateixen precarietat alimentària. Però Jair Bolsonaro ja ha advertit que, en cas que perdi, no acceptarà els resultats, i així es fa mereixedor del seu sobrenom "el Trump dels tròpics". "Si les eleccions no es fan de manera transparent i democràtica, no hi haurà hagut eleccions. Vosaltres sou el meu exèrcit, el nostre exèrcit!", arenga Bolsonaro davant de milers dels seus seguidors.

El xoc de titans és imminent: dos homes, dos Brasils. Un clima molt tens s'ha estès durant tota la campanya electoral. Els dies posteriors a les eleccions posaran a prova la força de les institucions del Brasil i de la democràcia del país més gran de l'Amèrica Llatina.

"Cal vigilar la policia militar i les milícies per veure fins on està disposada a arribar aquesta gent per sembrar el caos, perquè aquest és l'estil típic de Bolsonaro: treure profit del caos". Sylvio Costa, politòleg

"El bolsonarisme continuarà sense Bolsonaro, potser amb un altre nom, amb una altra cara, però és com si ell hagués destapat una ampolla que ja estava en plena ebullició. Va donar veu a tot un grup de gent". Thais Oyama, autora de "Tempesta. El govern Bolsonaro: crisis, intrigues i secrets"

Dirigit per: Ingrid Piponiot i Laetitia Rossi
Produït per: Babel Doc/France tv

tv3.cat/60minuts

Anar al contingut