"Intel·ligència artificial, la nostra millor amiga?" i "Nadons a la carta", a "60 minuts"

"60 minuts" és el programa que ofereix els millors documentals periodístics dedicats a l'aprofundiment i a l'anàlisi de l'actualitat, i a la reflexió social, política i econòmica dels principals temes de debat d'arreu del món.

El dilluns 3 de febrer, "60 minuts" presenta dos treballs. A les 23.05, estrena "Intel·ligència artificial, la nostra millor amiga?". La intel·ligència artificial (IA) està avançant a una velocitat enorme, i això provocarà grans canvis en la vida diària de tots nosaltres. Aquest treball parla dels efectes de la seva aplicació, que es notaran en tots els terrenys, però no tots els canvis seran positius. El control gairebé absolut de les nostres vides està en joc. Després, a les 23.55, recupera "Nadons a la carta". Nadons amb tres pares biològics, modificació genètica dels embrions abans de ser reimplantats, tria del sexe i del color dels ulls, fecundació "in vitro" amb esperma de "genis". Els nadons dissenyats "a la carta" s'estan convertint ràpidament en realitat.

"Intel·ligència artificial, la nostra millor amiga?"

La intel·ligència artificial (IA) està avançant a una velocitat enorme, i això provocarà grans canvis en la vida diària de tots nosaltres. Els efectes de la seva aplicació es notaran en tots els terrenys: permetrà l'arribada de la medicina personalitzada, de la gestió intel·ligent del trànsit, de la conducció automàtica... Però no tots els canvis seran positius, perquè l'anàlisi de quantitats immenses de dades també permetrà el control gairebé absolut de les nostres vides.

La intel·ligència artificial (IA) és avui una font d'alegria o de preocupació? Rodat entre França, Suïssa, Irlanda, Finlàndia i la Xina, aquest documental d'investigació explora les múltiples facetes de la intel·ligència artificial. Gràcies a l'aprenentatge automàtic desenvolupat en els últims anys, "big data" i IA són, en primer lloc, un enorme mercat, ara al centre de molts sectors: medicina, astronomia, transports, banca, assegurances, justícia...

A la vida diària, quins seran els avenços més espectaculars a curt termini de l'assistent de veu de Google? Resposta a Zuric, on el gegant nord-americà ha creat el seu centre de recerca més gran sobre intel·ligència artificial fora dels Estats Units. En el sector del transport, Dublín ha confiat massivament en la IA per gestionar el seu trànsit. Els algoritmes permeten anticipar la congestió a partir de les dades prèviament recollides. Però, en medicina, s'obren les perspectives més fascinants. Pioners en la prevenció de malalties gràcies al matrimoni de dades sobre salut i algoritmes d'intel·ligència artificial, els finlandesos creuen ara les dades genètiques i metabòliques dels pacients per crear tractaments reals personalitzats.

A la Xina, d'altra banda, la perspectiva d'un sistema generalitzat de vigilància anomenat "crèdit social" mobilitza els defensors dels drets humans. A partir d'aquest any, cada ciutadà obtindrà una puntuació en funció del seu comportament a internet i a les xarxes socials. Si es comprova que els amics o contingut compartit no són "conformes", la qualificació baixarà. I per sota d'una certa qualificació, ni tan sols serà possible agafar el tren ni l'avió.

Dirigit per Alain Orange i Blaise Piguet.

"Nadons a la carta"

Nadons amb tres pares biològics, modificació genètica dels embrions abans de ser reimplantats, tria del sexe i del color dels ulls, fecundació "in vitro" amb esperma de "genis". Els nadons dissenyats "a la carta" s'estan convertint ràpidament en realitat.  

Avui, 3 de cada 100 nadons del món estan concebuts per fecundació "in vitro": una revolució de fa poc menys de 40 anys que ha portat les parelles estèrils a la felicitat de tenir fills propis.

Ara, però, hi ha altres usos d'aquesta tècnica: ja permet que els pares completament fèrtils escullin el sexe del seu nadó... i, en el futur, molt més.

Gràcies als avanços tecnològics i científics, escollir "si vull un nen" està canviant per triar "el nen que vull", i el 2015 marca un moment decisiu en aquesta evolució. A Califòrnia, per primera vegada, els embrions s'han "examinat" abans d'implantar-se, de manera que els nadons nascuts tindran els ulls blaus. Al mateix temps, a la Gran Bretanya s'ha aprovat una tècnica que permet a un nadó tenir 3 pares -dues mares i un pare.

S'ha d'utilitzar per a finalitats terapèutiques, però els resultats són irreversibles i canvien significativament la naturalesa del nadó que ha nascut.

Uns mesos més tard, un equip francès va aconseguir, per primera vegada, crear espermatozoides en un laboratori, que obre les portes a immenses possibilitats. Encara més notable és l'adveniment d'una tècnica digna de la ciència-ficció, "CRISPR", que ja permet modificar els gens d'un embrió abans que es torni a implantar, una tècnica que aquest any ha estat provada en humans!

Això obre una autèntica capsa de Pandora, i és un àmbit que ja ha estat explorat per molts metges i científics. Per exemple, prometre a pares "nens excepcionals" mitjançant l'ús d'esperma d'un "geni" o d'un esportista. Les tècniques s'estan tornant més refinades i les possibilitats que obren són tan inèdites com alarmants.

També hi ha un negoci creixent al voltant de les mares substitutes o "ventres de lloguer" i d'autèntiques "fàbriques de nadons", per exemple, a l'Índia, un fet que planteja serioses preguntes sobre l'explotació del cos humà i del seu ús com a mercaderia.

Aquest documental ens convida a un viatge emocionant cap al nou món de la procreació: una revolució mèdica i, de vegades, un viatge sense retorn.

Dirigit per Thierry Robert

tv3.cat/60minuts

Sant Joan Despí, 31 de gener del 2020

Anar al contingut