El comissari de l'exposició, Francesc Cano, mostra els continguts a les autoritats. Foto: Ivan Giménez

Inaugurada al jardí del Palau Robert l'exposició que recull tres dècades d'informació continuada a Catalunya Informació, el canal 3/24 i el web 324.cat

Des d'avui i durant tot el mes d'octubre, el jardí del Palau Robert de Barcelona acollirà l'exposició "Ahir, avui i sempre. 30 anys d'informació líder al servei del país". La mostra commemora els 30 anys de Catalunya Informació, complerts l'11 de setembre passat, i també els 20 i 15 anys d'existència, respectivament, del canal 3/24 i del web 324.cat, que es faran realitat el 2023. L'acte d'inauguració ha tingut lloc aquesta tarda amb la presència de la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà; la presidenta de la CCMA, Rosa Romà; el secretari de Difusió del Govern, Jofre Llombart; el director de Catalunya Ràdio, Jordi Borda; el director de TV3, Sigfrid Gras; i el comissari de l'exposició, Francesc Cano.

Catalunya Informació va commemorar l'11 de setembre 30 anys d'emissions regulars. El llegat informatiu de l'emissora serà visible durant tot el mes d'octubre amb una exposició temàtica al jardí del Palau Robert de Barcelona, que s'ha inaugurat avui i que també està dedicada als altres canals d'informació continuada de la CCMA. És a dir, el 3/24 i el portal 324.cat, que el 2023 compleixen 20 anys i 15 anys, respectivament.

La mostra fa un recorregut en imatges per les grans notícies dels últims 30 anys, seleccionades any a any. Des de l'inici de la guerra de Bòsnia (1992) a la invasió d'Ucraïna (2022), passant per l'entrada en vigor de l'espai Schengen (1995), la guerra de Kosovo (1998), l'atemptat contra les Torres Bessones (2001), el naixement de l'euro (2002), l'11M (2004), l'aprovació de l'Estatut d'Autonomia (2006), la deposició de les armes d'ETA (2011), el referèndum del Brexit (2016), l'1-O i els atemptats a la Rambla de Barcelona i Cambrils (2017) o la pandèmia de la covid-19 (2020), entre moltes altres notícies de tots els àmbits, inclosos els culturals i esportius.

"Ahir, avui i sempre. 30 anys d'informació líder al servei del país" explica la història dels tres canals (CI, 3/24 i 324.cat), amb vídeos testimonials d'alguns dels seus periodistes. Entre ells, Martí Farrero, primera veu de Catalunya Informació, que evoca el dia inaugural del canal informatiu; Rosa Oliva, que recorda la importància de la digitalització de l'emissora, l'any 1996; Marta Garcia, redactora d'Esports, que destaca l'agilitat de l'antena a l'hora d'explicar notícies d'última hora; Natàlia Ramon, subdirectora d'Informatius de Catalunya Ràdio, que narra la cobertura informativa que va fer des de Nova York de l'atemptat de les Torres Bessones; Núria Solé, que descriu la primera roda informativa del canal 3/24; o Núria Cuixart, editora del 324.cat, que posa èmfasi en la irrupció de les xarxes socials en el context informatiu.

A l'acte d'inauguració, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha subratllat la "importància dels mitjans de comunicació públics" en una societat com la catalana, i la capacitat de proporcionar-li "informació de qualitat i plural". "No és una època de canvi, sinó un canvi d'època", als quals Catalunya Informació, el 3/24 i el 324.cat "s'han sabut adaptar", ha afegit la consellera, que ha mostrat el suport del govern cap a les noves apostes estratègiques de la CCMA, com ara el nou SX3.

La presidenta de la CCMA, Rosa Romà, ha dit que aquest "és un moment de celebració, però també de mirada al futur", i ha posat èmfasi en "el compromís de l'equip de professionals que dia a dia sap entendre el que requereix la ciutadania i adaptar-s'hi constantment".

El secretari de Difusió del Govern, Jofre Llombart, ha destacat la capacitat d'oferir "les notícies més recents en qualsevol moment del dia" dels mitjans informatius de la CCMA, i que "ni un 155 ni una pandèmia ho han aconseguit aturar".

El director de Catalunya Ràdio, Jordi Borda, ha comentat que l'exposició "fa un repàs de les notícies d'impacte que hi ha hagut en 30 anys", però també ha volgut reivindicar "la feina del dia a dia, que és la que dona sentit a les redaccions d'informatius i d'esports, amb la seva capacitat de penetració al territori".

I el comissari de l'exposició, Francesc Cano, ha agraït el suport a totes les persones que han col·laborat a l'hora de fer possible l'exposició i s'ha mostrat convençut que els continguts escollits "interessaran a tothom". Per ell, una de les grans fites és que la societat catalana "s'ha fet seves" les marques informatives de la CCMA.

Catalunya Informació, el 3/24 i el portal 324.cat, històries d'èxit

L'11 de setembre del 1992, poques setmanes després de la cerimònia de clausura dels Jocs Olímpics de Barcelona, la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió inaugurava les emissions de Catalunya Informació, el primer canal informatiu del grup. Anys més tard s'hi sumaven el 3/24 i el portal 324.cat. Les direccions de TV3 i Catalunya Ràdio donaven un nou impuls al caràcter referencial dels seus informatius i equiparaven el seu potencial i el seu prestigi a les grans corporacions públiques de comunicació d'arreu del món.

Trenta anys més tard, Catalunya Informació, el 3/24 i el portal 324.cat són apostes consolidades, líders en el seus àmbits respectius i referents de rigor periodístic, pluralitat, immediatesa i innovació. L'exposició commemora la història d'un èxit i reivindica el futur dels mitjans informatius de la CCMA, que s'adapten cada dia als nous models de consum multiplataforma per continuar estant al servei del país.

catradio.cat/directe/catalunya-informacio
tv3.cat/directe/324
324.cat

#CatInfo30

Anar al contingut