Del 19 d'abril al 2 de maig

#ImpulsemCultura, a TV3 i Catalunya Ràdio

Del 19 d'abril al 2 de maig, els mitjans de la CCMA, TV3 i Catalunya Ràdio, centren la seva programació en el suport a la cultura sota el lema d'#ImpulsemCultura.

La campanya "Impulsem la cultura" neix per la situació actual de pandèmia que s'està vivint. Els sector cultural, entre altres, està patint molt per sobreviure amb les constants restriccions degudes a la Covid-19. És per aquest motiu que el Departament de Cultura i la CCMA decideixen crear les Setmanes de la Cultura, per estimular el consum cultural al nostre país, donar suport als artistes i posar en valor tot el que aporta la cultura a la societat.

La campanya es basa en dos conceptes mare: "impulsem" i "tu".

Quan impulsem alguna cosa, l'estimulem, li fem costat, hi donem suport, i això és el que pretén la campanya amb la cultura.

El segon eix és el tu de la paraula CulTUra. Sense l'individu, la cultura no va endavant. Es posa el ciutadà al centre, per interpel·lar l'espectador i l'oient directament i donar-li tot el protagonisme: sense el teu compromís, la teva creativitat, el teu consum, la teva implicació, etc., la cultura no seria possible.

A la campanya s'hi veuran diverses persones que representen diferents disciplines artístiques (músics, fotògrafs, pintores, pallassos, etc.) que estan saltant en un llit elàstic. L'efecte de salt simbolitza l'impuls a la cultura d'una manera desenfadada, fresca i divertida.

La campanya busca la complicitat de l'audiència i ho trasllada  al missatge final: "Amb tu, impulsem la cultura."

TV3

Al llarg d'aquestes dues setmanes, cada dia, en els programes en directe com "Els matins", "Planta baixa" i "Tot es mou", les diferents edicions dels "TN", el "Més 324" i "Preguntes freqüents" es podran trobar diferents continguts dedicats a la cultura en tots els seus aspectes

A TV3, la primera setmana, del 19 al 25 d'abril, coincidint també amb Sant Jordi, estarà especialment dedicada als autors i als llibres.                                                    

La convocatòria, el dia 20 d'abril, a la Rambla, dels autors amb premi literari per donar el tret de sortida a la Diada de Sant Jordi serà un dels esdeveniment importants de la setmana, que generarà continguts per a informatius, mitjans digitals i la ràdio apropant l'escriptura, els escriptors i la cultura de la lletra escrita a l'espectador i a l'oient.

El 23 d'abril, dia de Sant Jordi, i durant tot el dia, es faran connexions especials i en directe des de diferents punts del territori.                                                                            

Aquesta setmana els programes especials dedicats a la cultura seran el "Celebrem", un nou programa que incorpora la cultura a l'entreteniment. També l'espai "Quan arribin els marcians" centrarà tot el contingut en el món dels llibres. Finalment, el diumenge 25, "Concerts clàssica" portarà jazz amb L'Esmuc Jazz Project.                       

La setmana del 26 d'abril al 2 de maig, la programació de TV3 es dedicarà a les diverses disciplines culturals.                                           

Aquesta setmana, el diumenge 2 de maig, a les 18.00 s'estrenarà l'especial "Operació cultura".

Dilluns, una nova edició de "Quan arribin els marcians" oferirà sis retrats de sis personalitats del món de la cultura.                                   

El dimarts, a les 22.05, "Sense ficció" se suma a la campanya #ImpulsemCultura i estrena "El Mago Pop: la il·lusió del Paral·lel". Aquest documental de Lluís Escarmís se centra en el somni d'Antonio Díaz, el Mago Pop, que el juliol del 2019 va adquirir el Teatre Victòria de Barcelona, una de les sales històriques de Barcelona. Antonio Díaz i el seu projecte podran col·locar la ciutat al mapa teatral internacional i convertir el Paral·lel en el nou Broadway català?

Tot seguit, a les 23.15, s'estrenarà "Hannibal Hopkins & Sir Anthony", un documental de Clara i Julia Kuperberg que presenta una biografia completa de l'actor Anthony Hopkins explicada en gran part per ell mateix. El documental fa un recull d'entrevistes que l'actor ha concedit al llarg dels anys, intercalades amb fragments de les interpretacions més importants de la seva carrera.

"Un passeig pel Museu Picasso", que s'estrenarà al 33, també es podrà veure a TV3, el dissabte 1 de maig, i permetrà recórrer pas a pas el Museu Picasso igual que ho faria un visitant qualsevol.

Dissabte 1, a les 11.10, arribarà el Festival Internacional de Màgia de Badalona-Memorial Li-Chang, un dels màxims referents entre els festivals de màgia d'arreu de l'Estat, que ha celebrat aquest any la seva 21a edició amb una programació adaptada a les circumstàncies actuals i apostant per impulsar un festival de prestigi que compta amb mags, magues i artistes tant locals com internacionals que posaran l'accent en diferents disciplines del món de l'il·lusionisme.         

I diumenge, a les 12.15, "Concerts clàssica" oferirà les "Obertures Mozart"           

33                                                                                                                                           

La programació del 33 aposta per emetre, cada dia, una disciplina cultural diferent. Així, dedica els dimarts a la ficció amb l'estrena de "Yo la busco", "Petra" i "Les perseides", tres produccions participades per TV3; els dimecres a la poesia i a la música amb l'espai "Senyora Isabel" i concerts de Blaumut i Ovidi; els divendres a la màgia; els dissabtes al teatre amb la comèdia de capa i espasa "Scaramouche" i el clàssic "El fantasma de Canterville"; i els diumenges a les arts visuals i a la música clàssica amb "Un passeig pel Museu Picasso" i espais com "Art endins" o "Òpera amb texans".

La gala de lliurament de la vuitena edició dels Premis Martí Gasull, impulsats per la Plataforma per la Llengua, que serà presentada per l'actriu i escriptora Estel Solé i comptarà amb la presència de personalitats polítiques i culturals, es farà el 19 d'abril al teatre Poliorama i serà retransmesa pel 33, el mateix dilluns, en diferit, a les 22.30.

Tanmateix, la programació de la primera setmana s'esquitxarà entre programa i programa de "Postdates", petites peces visuals amb cites d'autors literaris actuals i de tots els temps. La segona setmana, les "Postdates" es dedicaran a diferents disciplines artístiques.

Super3

A partir de dilluns, 19 d'abril, el Super3 oferirà una programació especial que s'afegirà a totes les accions de TV3 i Catalunya Ràdio en el marc de la campanya "Impulsem la cultura". A més, entorn del dia de Sant Jordi, el canal infantil també se centrarà específicament en el món dels llibres.

El programa "MIC" presentarà "Endevina, endevineta", un projecte per als més petits basat en endevinalles populars i noves que fan servir un llenguatge rimat ple de metàfores.

"Rat Rank" presentarà en Fogonet, un petit drac que arriba al cau del Riff i el Flat. Aquest nou personatge posarà de relleu els estereotips al voltant de la llegenda de Sant Jordi. A més, el programa musical del Super3 estrenarà una llista temàtica de videoclips (catalans i internacionals) inspirats en Sant Jordi, per fer una votació a través del web.

"Una mà de contes" oferirà, en el seu horari habitual, una selecció de contes relacionats amb la lectura i amb les biografies d'escriptors i escriptores. I el dia de Sant Jordi, s'emetran diversos capítols temàtics, com "La lletra A i el ruc savi" o "Quan sigui gran vull ser... el Jordi".

L'informatiu del canal Super3, "InfoK", inclourà cada dia peces especials que tindran els llibres com a protagonistes. Els súpers faran recomanacions de llibres i parlaran de la seva obra literària preferida.

El dijous 22, l'"InfoK" emetrà un programa especial de Sant Jordi amb un "Piriscopi" sobre la història dels llibres, un vídeo sobre l'emoció de l'amor, un reportatge sobre com se celebra Sant Jordi a les escoles i una entrevista a un autor molt reconegut. La setmana del 26 d'abril, s'oferiran diversos continguts culturals com la vida en un circ, el doblatge de pel·lícules o com fer fotografies artístiques.

El web del Super3, super3.cat, també viurà Sant Jordi i animarà els súpers a la lectura. Un any més, a la "Superbiblioteca" es podran trobar molts suggeriments de llibres per a totes les edats.                                                                                  

Catalunya Ràdio                                                        

Catalunya Ràdio se suma a la quinzena de la cultura amb tota la seva graella, més enllà dels programes temàtics, com "La finestra indiscreta" i el cinema; "Ciutat maragda" i el foment de la lectura; "Un restaurant caníbal a Berlín", i la cultura gastronòmica; l'"iCatmans" i la cultura d'arrel; "Els viatgers de la gran anaconda" i la seva visió del món a través dels viatges; la música amb programes com "T'agrada el blues?", "Geografia humana" o la píndola diària de la "Cançó del dia de Catalunya Ràdio".

A tots aquests continguts, s'afegeix que la cultura es tracta de forma transversal als grans magazines: "El matí de Catalunya Ràdio", l'"Estat de Gràcia", "La nit dels ignorants" i "El suplement". Cada dia, de forma natural, la cultura treu el cap als informatius de Catalunya Ràdio, "Catalunya Migdia" i "Catalunya Nit", i els companys d'esports se sumen a la difusió de la cultura, tractant llibres, exposicions, festivals de cinema i, també, la música.

Seran 15 dies en què els temes que es tractaran de forma natural en la programació estaran reforçats per tota una campanya al costat de la cultura. També es faran accions participatives amb els oients: un concert per a públic familiar i poder assistir en directe a l'emissió del programa, dissabte 24 d'abril. El dia 26 es farà la segona edició d'"Els radiòlegs", aquest cop al teatre Goya de Barcelona. Els monologuistes de Catalunya Ràdio pugen de nou a l'escenari: seran algunes de les veus i cares de la ràdio: Peyu, Elisenda Pineda, Charlie Pee, Joel Diaz, Bru Esteve, Oye Sherman i Joan Grivé.

En aquests 15 dies, tindrà un pes especial el dia de Sant Jordi. A la ràdio s'està treballant de forma especial aquesta diada, com es fa cada any, i els equips dels programes seran fora dels estudis acompanyant els oients allà on estiguin passant les coses.

Icat

El 23 d'abril, iCat celebra els 15 anys de la seva estrena com a emissora musical i cultural de Catalunya Ràdio. I ho fa aliant-se amb el circuit de música en directe i oferint als oients cinc concerts en el moment en què es comencen a recuperar les actuacions amb públic presencial. Núria Graham, Maria Jaume, Lildami, Clara Peya i Ferran Palau seran els protagonistes d'aquests concerts que es podran seguir en directe durant el mes d'abril a l'emissora, i que se celebraran en el marc del Festival Strenes, Guitar BCN i Curtcircuit.

Dilluns 5 d'abril, 17.00. Sala Stroika de Manresa (Curtcircuit) : Maria Jaume i  Núria Graham

Dissabte 10 d'abril, 17.30. La Mirona de Salt (Festival Strenes) : Lildami

Divendres 16 d'abril, 20.00. Teatre Municipal de Girona (Festival Strenes): Clara Peya

Dissabte 24 d'abril, 20.00. Sala Barts (Guitar BCN): Ferran Palau

iCat 15 anys

Era el 23 d'abril del 2006 quan naixia iCat FM, el projecte més innovador del grup d'emissores de Catalunya Ràdio. Va ser la primera ràdio que apostava clarament per una oferta digital complementària a l'emissió per FM. Un canal amb la vocació de promoure el consum cultural, especialment de l'escena musical catalana, dels nous creadors i de la cultura emergent. L'oferta es complementa amb una aposta per la cultura musical internacional.

Després de cinc anys d'emissió només online, el 2017 iCat tornava a l'FM renovant la seva proposta amb un programa despertador cultural, més programes musicals i culturals especialitzats i nous espais audiovisuals dirigits a l'audiència més jove.

Actualment, iCat s'ha consolidat com el canal de l'escena musical sorgida a Catalunya els últims anys: hi dona suport programant la seva música, posant-la en valor entre cançons internacionals, amb l'emissió de concerts i entrevistes d'aquests artistes, i divulgant el seu treball a les xarxes socials.

Catalunya Música

Aquesta quinzena cultura, Catalunya Música, l'emissora de música clàssica oferirà una extensa oferta de concerts en els seus espais "Els concerts", "Via Jazz Concert" o "Directe a l'òpera" amb les temporades de l'orquestra Filharmònica de Londres, de la BBC Concert Orchestra o de la Banda Municipal se Barcelona, així com la 28a Schubertíada a Vilabertran o la Biennal de quartets de Barcelona, entre molts altres i d'arreu del món.

tv3.cat/impulsemcultura

catradio.cat/impulsemcultura

Anar al contingut